Kategorier

Bloggere

Juleaften i maj

Elektrofiskeri bruges til at dokumentere alle de projekter, Grusbanden har lavet og ikke mindst skal lave. Det er ved hjælp af elektrofiskeri, bestanden af ørreder estimeres.

Jeg holder meget af at give gaver, -altså de gaver, der bliver købt med omtanke, med kærlighed til den, der skal have gaven. Gaver, der glæder.

Gaver som kunst, litteratur, en blomst, musik, en oplevelse, -som skaber glæde på det mentale plan, eller gaver, som kan bruges til noget. Sådan rigtigt bruges til noget!

Det var den slags gave, jeg modtog forleden dag på vegne af Den sjællandske Grusbande. Jeg har fået en kær ven i gave. Jeg har nemlig fået et elfiske-sæt. Elektroder og boks, samt et godt tilbud på en generator.

De som kender til dette udstyr ved, at det er djævelsk dyrt, og kun laves i Danmark af Stampe Elektro i Ringkøbing. Kontrolleret, verificeret og mærket efter alle kunstens regler. Gudskelov for det, for det sikrer jo blandt andet, at vi i Danmark ikke har oplevet dødsfald, når ”nørderne” sætter strøm til vandet!

Mit elfiske-udstyr skal bruges…..-tit. Når Grusbanden laver projekter. Både før og efter. Netop disse før-og-efter-undersøgelser, er med til at dokumentere, at vi gør det rigtige. Og det gør vi. Det ved vi godt, men det er nu rart at få dokumentation for det gennem disse bestandsanalyser, hvor elfiske-udstyret skal i brug.

Jeg har jo i adskillige år udført disse undersøgelser, -men med lånt grej. Bøvlet logistik og besværligt at koordinere.

Bestandsanalyser er vigtige, og når vi skal tælle bestanden, er alle hænder velkomne. Nysgerrighed er en dyd. Det er vi, for vi vil hele tiden blive klogere på de ting, der virker, -og de ting, der ikke virker.

Nu har jeg fået mit eget udstyr, -Grusbanden har fået sit eget udstyr, så nu kan vi for alvor dokumentere, at det vi gør, -gør vi godt. Tænk blot på nogle af de undersøgelser, jeg foretog i efteråret sidste år, hvor ikke mindst projektet i Hårbølle Bæk blev dokumenteret som en kæmpe succés. Det er vildt. Det er en gave, i mere end én forstand! Udstyret er nemlig sponsoreret.

Helt i tråd med Den sjællandske Grusbandes øvrige aktiviteter, er dette udstyr kommet til veje gennem et fint samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF), Federation of Fly Fishers Denmark (FFFD), og ”Hondashoppen” i Valby.

Danmarks Sportsfiskerforbund gav nemlig den ene af de to elektroder, -anoden. Overrakt af Kaare M. Ebert i tirsdags, da vi mødtes i forbindelse med Fiskeribekendtgørelsen rundt om Sjælland. Derefter sponsorerede FFFD den anden elektrode, -katoden og ikke mindst den forbandet dyre ensretter-boks, der sikrer, at fiskene ikke bliver slået ihjel, når jeg dypper elektroderne med 220 volt i vandløbet.

FFFD skriver som svar på ansøgningen om sponsoratet, at ”der er stor respekt for Grusbandens arbejde”.

Den sidste del af elektrofiske-udstyret, en Honda-generator, har jeg selv købt med en meget favorabel rabat fra Hondashoppen i Valby, der meget gerne støtter op om Den sjællandske Grusbande og det frivillige engagement, vi gang på gang kaster os ud i.

Sagen er den, at allerede i år skal udstyret bruges en snes gange, -mindst. Vi er jo hele tiden i gang med flere projekter, mere restaurering og allerede nu ved jeg, vi skal lave bestandsanalyser i Truelsbækken (i Holbæk Kommune), I Tokkerup Å (Lejre Kommune), i Bregninge Å (Kalundborg), i Højbro Å (Gribskov Kommune), i Askehaveløbet, Døllefjelde Å, Donnemoseløbet, Tunderupløbet (Guldborgsund), i Dammevandløbet (Vordingborg), i Ellebækken (Stevns Kommune) og mange flere.

Med Grusbandens mange projekter sikrer vi flere fisk i vandløbene til glæde for både lystfiskere og til glæde for miljøet omkring vores værdifulde vandløb på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Denne værdi, -det skal dokumenteres med dette elfiske-udstyr og jeg glæder mig allerede til de første dyp med det nye udstyr.

 

Bandeleder, Rune Hylby.