Kategorier

Bloggere

De første guider er certificeret

Undervisning
Danmarks Sportsfiskerforbunds Ronny Lagoni Thomsen og Bo Frier har stykket guide uddannelsen sammen, og de står selv for hovedparten af undervisningen.

Hvis man ser lidt ud i fremtiden for fiskeri og fisketurisme i Danmark, så kommer man ikke udenom, at vi går en tid i møde, hvor fisketurismen kommer meget mere på banen. Hvem har vi så til at gøre en professionel indsats på den front? Danmarks Sportsfisker Forbund (DSF) og Fishing Zealand (FZ) har netop gjort nogle vigtige skridt i den retning, for i weekenden d.25. til 27.oktober blev det første af flere guide-certificeringskurser afholdt.

 

DSF og FZ’s guideuddannelse er den første af sin slags i Danmark, og jeg må sige, at de to instruktører, som har stykket denne uddannelse sammen – nemlig Bo Frier og Ronny Lagoni Thomsen – har gjort et stykke professionelt arbejde.

Jeg deltog selv i kurset, sammen med otte andre kommende guider. Vi blev indlogeret på Rørvig Centret, i Odsherred kommune, som er én af tre Kommuner, der indgår i FZ-samarbejdet. Fredagen startede med en introduktion til forløbet, aftensmad og derefter første del at undervisningen. Det var ’lige på og hårdt’, hvilket var en rød tråd gennem hele weekenden. Der var nemlig meget, der skulle gennemgås for at ruste os på den helt rigtige måde. Af den grund blev det en weekend med rigtig meget undervisning, og den var helt i top.

 

Selve kurset gennemgik alle detaljer omkring det at være en god og pligtopfyldende guide. Jeg selv, som har instruktørvirke i DSF, blev en del klogere på mange ting, som jeg kan gøre på en anden måde end jeg ellers plejer, og én af de gennemgående emner på weekendens kursus, var snakken om forskellen på guidning og instruktion. Men det hele var ikke kun undervisning og forelæsning. Der var også sessioner med praktisk undervisning og fremlæggelse med evaluering for at få det bedste ud af os. I tillæg var der masser af aftenhygge, billeder fra vores rejser og løs snak om vores hjemmevande.

 

DSC_0036
Guide-certificeringsuddanelsen udklækker morgendagens guider med særligt fokus på indhold og kvalitet.

Nogle af deltagerne valgte en lidt længere nattesøvn, mens andre tog en tidlig fisketur med gode resultater både på kysten og i put and take søen. Så selv om der var fokus på uddannelse, var der  også plads til det sociale.

 

Hele kurset blev afsluttet med en lille ”prøve” på, hvordan man som guide fremlægger en tur og hvad denne tur inkluderer eller omfatter. Dette involverede en sjov, lille detalje. Midt i min gruppes fremlæggelse kom der nogle fiskere ned til den kystplads, vi befandt os på. De spurgte, om vi skulle fiske, hvilket vi jo ikke skulle. Det var heldigt sagde de, for de havde besøg af et par lystfiskere fra England, som skulle prøve at fiske havørreder i Danmark, og hvis vi – de 8 kursister + to instruktøer – havde fisket strækket igennem, ville det være lidt op ad bakke for dem og deres engelske venner. Men pointen med denne episode understregede netop, at der kommer fisketurister til Danmark, og at de har brug for god guidning.

 

Én af de mange andre fede ting ved at være på den nye guide-certificeringsuddannelse var også, at vi otte deltagere var så forskellige, men at vi alligevel kunne bruge hinanden og bidrage til nye ideer og måder at se tingene på. Jeg lærte blandt andet lidt mere om kajakfiskeri, hvilket var ret spændende.

 

Jeg er meget spændt på, hvordan fremtiden bliver for os: de første uddannede guider i Danmark. Jeg håber virkelig, at der kommer vind i sejlene! Personligt kan jeg fortælle, at undertegnede og Ken Sørensen er i gang med et forløb i samarbejde med ROLK, som involverer et foredrag og efterfølgende guidet tur på Møn. Ken står for havørredfiskeriet og jeg står for geddefiskeriet. Lige netop gedden står mig meget nær. Det vil derfor også være mit fokusområde i mit virke som guide.

Faktisk vil jeg være den første danske fiskeguide med fokus på vadefiskeri efter brakvandsgedder. Det er sgu fedt at kunne skrive på sit CV!

 

Skulle du have lyst til en guidet tur efter brakvandsgedderne i waders, så kontakt mig endelig. Så finder vi et tilbud der passer dig/jer. Og husk, vi er otte nye guider fra Sydfyn, Nordsjælland, København og Sydsjælland, som gerne vil give dig/jer en god oplevelse ved fiskevandet. Vi har ekspertisen, du skal bare booke os.

 

K&B

Nikolaj Martins