Kategorier

Bloggere

Vi binder sammen – hver for sig – Frederik Lorentzen

Femte afsnit af “Bind sammen – hver for sig”, foregår i selskab med Frederik Lorentzen. Frederik er kendt som både en passioneret fluefisker og ikke mindst en dygtig fiskefotograf. Frederik binder sit eget mønster “Den forkælede kutling”.

I videoen fortæller Frederik også om sit grej, kystfiskeri efter havørreder i bl.a. Guldborgsund Kommune og ryster et par gode røverhistorier af sig.

Et særligt kendetegn for alle Frederiks fluer er i øvrigt, at han forsøger at sætte fokus på anvendelsen af naturmaterialer.

 

Se afsnittet i aften kl. 19.00 på Fishing Zealands YouTube-kanal.

 

Materialer til “Den forkælede kutling”:

Ahrex SA280 “Minnow” #10. Fluo tråd, fluo garn, Egern strips, hare dubbing, kuglekæde øjne.

“Vi binder sammen – hver for sig” – Peter Stoltze

Fjerde afsnit af serien “Vi binder sammen – hver for sig” udkommer i aften kl 19:00. Denne gang er det Peter Stoltze, som sidder bag fluestikket. Peter har mange års erfaring som instruktør og dyrker særligt kystfluefiskeriet i det sydvestlige hjørne af Sjælland herunder Næstved Kommune.

I aftenens afsnit vil Peter tager jer gennem bindeteknikken bag den effektive klassiker “Grå Frede”. Endvidere vil Peter fortælle lidt om, hvordan han forbereder sine kystture og ikke mindst pakker fiskejakken praktisk.

Fishing Zealands YouTube-kanal finder du her

 

Materialeliste

Krog: Streamer #8, fx Partridge JS Sea Streamer CS11/1 eller Ahrex NS118 Classic Streamer
Tråd: UniThread 6/0, grå
Hale: Grizzly marabou (natur) + 2 strå crystal flash (pearl)
Rib: Oval sølvtinsel (small)
Hackle: Grizzly hanesaddel
Krop: Grizzly marabou (natur)
Øjne: Kuglekædeøjne (sølv)
Hoved: Grizzly marabou (natur)

”Vi binder sammen – hver for sig” – Lucas Msiska

Den næste og tredje fluebinder i vores serie er Lucas Msiska. Lucas vil binde en flue, som inden længe vil være på alles læber, nemlig en børsteormsflue. Børsteorm er et vigtigt fødeemne for havørreder her i det tidlige forår – og Lucas fortæller i videoen, hvordan han fisker fluen – samt løfter sløret for, at fluen også kan være effektiv på andre tider af året.

Derudover giver Lucas masser af gode tips til fiskeriet, som han ofte bedriver på den sjællandske vestkyst især i Kalundborg kommune, hvor flere spændende og effektive fiskepladser findes. Endelig går Lucas også i dybden med valg af grej til sit til kystfluefiskeri.

Børsteorm kan variere i farverne, og Lucas har klart nogle fortrukne farver, som han vælger til sine fluer. Den meget livagtige flue kræver kun ganske få materialer, men som man kan se, kræves der en lidt anderledes måde at binde på.

Så se med på torsdag kl. 20.00 på Fishing Zealands YouTube kanal

 

Materialer til Lucas’s Børsteormflue:

Saltvandsbestandig krog str 4-6

Div dubbing ( En blanding af flere forskellige slags dubbing giver et bedre spil og liv i fluen. Altså forskellige tykkelser og længder)

Fletline, omkring 0,1 mm

Bløde fjer. Fx marabou

Tungsten bead (eller anden valgfri belastning)

Rekordstor ørred-opgang i Græse og Sillebro Å

I Græse Å var havørredopgangen i år fordoblet sammenlignet med opgangen sidste år. Et helt igennem fantastisk resultat. Gydebanken, som de frivillige fra Havelse Å Vandplejegruppe og Den sjællandske Grusbande etablerede i efteråret blev flittigt brugt henover gydesæsonen.

Da Kaj Larsen fra Havelse Å Vandplejegruppe ringede til mig for lidt over en uge siden, kunne jeg allerede på ringetonen høre, at der var godt nyt fra dette hjørne af Sjælland. Knapt var min ringetone med ”Thunderstruck”, AC/DC forstummet, før Kaj fortalte, han gik langs Græse Å i Frederikssund Kommune og var i gang med at registrere gydegravninger i det vandløb, vi restaurerede sammen i oktober måned.

Kaj var nået igennem en længere strækning, men manglede stadig flere kilometer vandløb inden hele Græse Å var registreret, og det var netop baggrunden for opkaldet, idet Kaj allerede på det tidspunkt, havde rundet sidste års antal. Tilbage var som sagt yderligere et par kilometer, hvor der også havde været havørreder på gydebankerne. Det lød jo fuldstændig fantastisk, og Kaj var da også i godt humør, -det var tydeligt.

Kaj Larsen, Christian Lund og Jan Hornum var omkring Sillebro Å for at registrere gydegravninger, og også i dette vandløb, var der rekordstor ørred-opgang. 58 gydegravninger registrerede de tre gæve gutter.

Jeg kunne ikke dy mig for at spørge, hvad denne fremgang mon kunne skyldes! Kaj var ikke i tvivl om, at den frivillige indsats på miljøområdet med etablering af blandt andet gydebanker og skjulesten, i høj grad var en afgørende faktor.

Han fortalte, at siden Havelse Å Vandplejegruppes fokus på Græse Å, hvor de frivillige har etableret 15 store gydebanker, samt den store gydebanke, vi i fællesskab, etablerede midt i Slangerup By i efteråret, var antallet af gravninger mangedoblet.

Samtidig har folkene fra vandplejegruppen været ude for at spule mange af de tilsandede gydebanker igennem, således at det grus, der efterfølgende har været gjort klar til gydning, har været langt bedre at bruge for ørrederne end tidligere. Det giver større overlevelse, og dermed større produktion af ørreder, der siden kan returnere til åen for at gyde. Dermed er ”den gode cirkel” i fuld sving, idet flere gydefisk giver endnu flere ørreder, der så igen giver flere endnu, etc. Det er svært ikke at blive helt opstemt over fællesskabet med Kaj.

Inden dagen var omme, havde han talt 72 gydegravninger i Græse Å. Ny rekord, og det flotte resultat skal i den grad tilskrives de frivilliges utrættelige engagement for at gøre forholdene bedre for ørrederne i Græse Å. Sidegevinsten for denne indsats er jo tillige, at når fiskene har det godt, så er der en masse andre dyr, fugle, insekter og planter, der også har det godt, hvilket jo er én af årsagerne til, at ørrederne bruges som mål for, om vandløbene har God Økologisk Tilstand.

I Græse Å går det godt. Ikke sådan at forstå, at vi i Grusbanden og i Havelse Å Vandplejegruppe vil læne os tilbage og lade roen falde på os. Nej tværtimod, -vi har allerede i foråret/forsommeren endnu et projekt i Græse Å, hvor vi vil restaurere en næsten én kilometer lang strækning ved Speedwaybanen. Det bliver godt.

Nogle dage senere var der igen sød musik på min telefon, da Kaj endnu engang ringede og fortalte om registreringen af gydegravninger i Sillebro Å, -også i Frederikssund Kommune. Også i Sillebro Å var der i år tale om rekord-gydning.

Kaj, Christian Lund og Jan Hornum var på vandring langs åen sammen, og resultatet af denne indsats, var registrering af hele 58 gravninger i dette lille vandløb, der bl.a. løber forbi Sillebro-centeret, hvor elever fra Ørredpatruljen i 2017, har etableret en stor gydebanke sammen med Keld Juul Michelsen. Igen en fantastisk melding fra utrættelige Kaj Larsen fra Havelse Å Vandplejegruppe.

Med til historien fra registreringen af gydegravninger i Græse og Sillebro Å er, at flere Grusbandemedlemmer har set mange fisk på de samme gydebanker, hvorfor estimeringen sandsynligvis er en kende undervurderet.

Vi ved af erfaring, at mangel på gydegrus, desværre forøger denne adfærd. Derfor er det yderligere positivt, vi allerede har et nyt projekt med udlægning af gydegrus til udførelse i foråret/forsommeren.

Når den tid kommer, giver vi lyd fra os, og vi tager gerne imod al den hjælp, vi kan få.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Udviklingen i antallet af gydegravninger i Græse Å siden 2014, ser ualmindelig lovende ud for fremtiden. Specielt med tanke på, at vi også i år skal restaurere en strækning af åen.
Sillebro Å holdt sig bestemt ikke tilbage, og fremgangen siden 2014 skyldes i høj grad de frivilliges indsats med udlægning af gydegrus og skjulesten, samt ventilering af eksisterende gydebanker.

”Vi binder sammen – hver for sig” – Lars Juel Hansen

Næste fluebinder i vores serie er Lars Juel Hansen. Og som de fleste nok har gættet, vil han binde ”Kobberbassen”, som er Lars´s foretrukne flue – året rundt. Lars binder to versioner af den giftige flue – og du finder materialerne nederst på siden her.

Fluen er simpel at binde – og som Lars siger ”Min version af Kobberbassen er en meget enkel flue, hvis eneste bestanddele er krog, vægtbelastning og kobberdubbing. Kobberbassen blev skabt som en tangloppeimitation, men faktisk er dens styrke, at den ligner en masse fødeemner som tanglopper, rejer, tanglus, kutlinger og fiskeyngel uden at ligne noget helt præcist”.

Lars er bosiddende tæt på både Roskilde Fjord og Isefjorden og derfor fisker han naturligvis meget i begge fjorde. På denne tid af året, kan de mere lavvandede strækninger ofte holde fisk, særligt hvis der kommer lidt varme i vejret. Flere af disse pladser finder man bl.a. i Lejre Kommune.

Så se med i aften kl. 20.00 på Fishing Zealands YouTube kanal

 

Materialer til enkelt-krogs Kobberbasse:

Krog: Kamasan B175 str. 6

Tråd: Fine nylon tråd (uni-mono)

Belastning: Non lead

Krop: Kobberfarvet dubbing

 

Materialer til dobbelt-krogs Kobberbasse:

Krog: Kamasan D270 str.8

Tråd: Fine nylon tråd (uni-mono)

Belastning: Non lead

Krop: Kobberfarvet dubbing