Jimmi Spur Olsen, biolog i Vordingborg Kommune, på hårdt arbejde i Stege Nor. Foto: Peter Lyngby.
Et helt nyt kapitel er skrevet i kampen for at redde brakvandsgedderne – og det er intet mindre end banebrydende! For allerførste gang i Danmarks historien er det lykkedes at få udsat geddeyngel udklækket fra brakvandsgydende gedder – altså fisk, der gyder direkte ude i det saltholdige kystvand. Et gennembrud, som der er blevet arbejdet på i adskillige år uden succes – men i år lykkedes det at knække koden! Resultatet? Over 10.000 små gedder blev for nylig sat ud i Stege Nor, hvor de skal være med til at sikre artens overlevelse.
– ”Der findes to typer af Brakvandsgedder med hver deres livsstrategier: Enten gyder de i ferskvand, typisk der hvor de selv blev født – eller også gyder de direkte i det brakke havvand, som vi har her i de sydsjællandske fjord- og kystområder,” forklarer Jimmi Spur Olsen, biolog i Vordingborg Kommune.
Men netop gedderne, der gyder i det salte vand, har været svære at arbejde med. Først skal fiskene fanges med garn, som sættes med håndkraft langs sivkanterne i Stege Nor. Den største udfordring har dog været at få de fangne hunfisk til at blive gydemodne. Først når hunnerne er gydemodne kan æggene stryges af dem og kunstigt befrugtes med sæd fra hannen. I år lykkedes det så endeligt. Her fangede man seks hunner og én han – og da fiskene blev strøget for æg og sæd, blev det begyndelsen på det nye kapitel: 10.000 stykker geddeyngel.
Elever på FGU, Ringsted stryger en hun-gedde fra Stege Nor. Foto: Finn Lystrup
Fra net til natur – med hjælp fra unge hænder
Opdrættet af ynglen blev varetaget af FGU-Ringsted, hvor opdrætter Finn Lystrup står i spidsen for fiskelinjen.
– ”Vi har kæmpet med de her brakvandsgydende gedder i flere år. Fiskenes biologi og det saltholdige miljø gør arbejdet meget sværere end med ferskvandsgedderne. Men i år lykkedes det – og det giver os håb for fremtidige udsætninger,” siger Finn.
Det er ikke bare et teknisk gennembrud. Det er også et globalt ét af slagsen.
– ”Vi har ikke kunnet læne os op ad erfaringer fra andre lande – så vidt vi ved, er vi de første, der har haft succes med at lave yngel fra de meget specialiserede brakvandsgydende gedder til udsætning. Det her er ny, banebrydende viden,” fortæller Jimmi Spur Olsen.
Foto: Peter Lyngby
Naturgenopretning er nøglen til fremtiden
Men udsætning af fisk er kun én side af sagen. Hvis brakvandsgedderne for alvor skal have en fremtid, skal deres naturlige levesteder også genskabes og beskyttes.
– ”Selvom vi er blevet dygtige til at opfostre geddeyngel, kan vi ikke redde bestanden uden naturlige og velfungerende levesteder. Det er altafgørende, at vi genopretter vådområder og dermed gydepladser, hvor de kan vokse op og formere sig i fremtiden,” siger Jimmi Spur Olsen.
Finn Lystrup og Jimmi Spur Olsen med en flot brakvandsgedde i Stege Nor. Foto: Peter Lyngby
Et samarbejde med stor effekt
Bag projektet står WWF Verdensnaturfonden, Vordingborg Kommune og FGU Ringsted. Projektet trækker på erfaringerne og anbefalingerne fra “Rovfiskene Retur”, som blandt andet Fishing Zealand og Lystfisker Danmark står bag. Du kan se filmen om ”Rovfiskene Retur” projektet her:
75.000 nye gedder i det sydsjællandske brakvand i 2025!
Udover de 10.000 brakvandsgedder i Stege Nor, har Vordingborg Kommune og FGU i år også haft enorm succes med opdræt af ferskvandsgydende brakvandsgedder – her er 52.000 stykker geddeyngel blevet sat ud i tre lokale vandløb på Møn og Sydsjælland.
Også i Næstved Kommune har de haft stor succes med deres projekt med en gedde-eng. Her har over 13.000 små gedder forladt en såkaldt “gedde-eng” langs Fladsåen og er svømmet ud i Fladsåen og videre ud i Karrebæk- og Dybsø Fjord.
Alt i alt er der i 2025 blevet tilført mere end 75.000 stk. geddeyngel til det sydsjællandske område – og det er ikke bare tal på papir. Det er et løfte om liv, biodiversitet og håb for fremtidens geddebestande i det brakke vand langs Sydsjælland og Øerne.
Det er med rim i skægget og røde snuder, når ca. 75 frivillige hvert år i januar-februar gennemtraver ca. 400 km vandløb på Sjælland og Lolland-Falster for at holde mandtal over havørredernes gydegravninger. Og indsatsen er det hele værd, for vi får på den måde en enestående viden om, hvordan det går med vores havørredbestande. En viden som vi bruger, når vi vurderer bestandenes tilstand, udvikling, behov for indsatser og efterfølgende om indsatserne har virket. Der udføres ikke andre steder i kongeriget så systematiske tællinger og set i lyset af projektets omfang og alder, må det være et af landets mest omfattende public science-projekter.
Gydegravningerne er helt lyse lige efter gydningen i december – februar.
Fast arbejde hvert år Jeg startede tællinger og hjalp bl.a. kommuner med at komme i gang tilbage i 1990´erne, men tællingerne kom rigtigt i system med opstarten af Fishing Zealand, hvor en af mine faste opgaver er at udvide, koordinere og kvalitetssikre registreringerne. De foregår ved, at frivillige går langs vandløbene i december-januar og registrerer gydegravninger – altså der hvor en havørred har nedgravet sine æg. Der findes efterhånden dejligt lange tidsserier og ligeledes nogle meget rutinerede folk. Der kommer heldigvis også nye til og de har brug for instruktion, hvilket de får dels af mig og dels af de gamle rutinerede ved en føl-ordning, hvor en ny starter med at gå med en gammel ræv. I nogle kommuner holder vi desuden hvert år en aften med de frivillige og kommunens folk, hvor jeg efter fællesspisning, præsenterer årets resultater og hvor vi diskuterer, hvor tallene peger hen – hyggeligt og opbyggeligt. Tilslutningen varierer lidt og i 2024 var der en flot tilgang af frivillige ved Roskilde Fjord og Nordsjælland, hvor vi holdt instruktionsmøde i januar.
God gydesæson i 2024/25 Der ligger et par tusinde ørredæg nedgravet i hver gydegravning, så det bliver til rigtigt mange æg, når der f.eks. alene i Helligrenden i bunden af Roskilde Fjord i 2024 blev talt 150 stk. gydegravninger og i tilløbene til Karrebæk Fjord op til næsten 300 stk. Jeg hiver de to områder frem fordi, her har været en meget positiv udvikling, hvor bestandene især i de sidste 5 – 6 år er gået meget frem. Det hænger sammen med kommunernes indsatser, men antageligt også med Grusbandens restaureringer og mit arbejde med fiskeriregulering, som via den nye bekendtgørelse, som fra og med 2020 giver havørrederne bedre beskyttelse (https://www.retsinformation.dk/api/pdf/224159). De større bestande giver naturligvis et bedre fiskeri på kysterne med flere og større havørreder, hvilket mange lystfiskere har bemærket og det er yderligere dokumenteret i fangstindberetningerne på DTU Aqua Fangstjournalen.
Figur 1. Gydegravninger i alle tilløbene til Karrebæk Fjord (dog undtagen Saltø Å som alene tegner sig for omtrent lige så mange) i perioden 2008 – 2024. Registreringerne er de senere år foretaget af Fladså Sportsfiskerforening.Figur 2. Gydegravninger i Helligrenden 1996 – 2024.Registreringerne er de senere år foretaget af Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord v. Kim Jørgensen.
Arbejdet fortsætter Arbejdet fortsætter dels med at instruere flere nye tællere, men også med at bearbejde den efterhånden store mængde data, så den nemmere kommer til at bidrage til arbejdet for større bestande sammen med bl.a. medlemskommunerne.
Det er sommer, det er sol og det er torsdag den 10. juli, hvor vi mødes og fisker i Voldgraven i Vordingborg Kommune.
Torsdag den 10. juli i tidsrummet kl. 11.00 – 14.00 inviterer Vordingborg Kommune, Sportsfiskerforeningen Storstrømmen og Fishing Zealand til fiskeri i Voldgraven ved Gåsetårnet. I Voldgraven findes flere forskellige spændende fiskearter.
Der er bl.a. skaller, aborrer og karper, og det er netop dem, som vi skal fiske efter. Fiskeoplevelsen er omdrejningspunktet for denne dag, men det handler også om at komme ud i naturen, opleve sommeren og hygge sig, mens man venter på, at fisken skal bide.
Måske har man aldrig prøvet at fiske før, men det er ingen hindring for at deltage. Fishing Zealand medbringer alt det nødvendige fiskegrej, og erfarne guider vil hjælpe med at rigge grejet til samt assistere under fiskeriet. Selvom man aldrig har prøvet at fiske tidligere, så er der oplagte muligheder for at fange sin første fisk netop denne dag.
Man er naturligvis også velkommen til at medbringe sit eget fiskeudstyr og få et par tips til at overliste voldgravens fisk.
Arrangementet er gratis og henvender sig særligt til børn og unge, men voksne er naturligvis også velkomne.
Er man mellem 18 år og pensionsalderen, skal man huske at indløse det statslige Fisketegn. Unge over 12 år, kan deltage på egen hånd.
Mødested og fiskeri foregår ved voldgraven, overfor pølseboden på Havnevej i Vordingborg. Der er ingen tilmelding, man møder bare op.
Bliver du efter dagens fisketur bidt af lystfiskeriet, så er et medlemskab af Sportsfiskerforeningen Storstrømmen et rigtig godt afsæt for at sætte skub i en lystfisker-karriere.
Fishing Zealand var for første gang med til Skvulp Festivalen i Holbæk. Vi havde fået en henvendelse fra Bauhaus i Holbæk, da de gerne ville udbrede en god hobby blandt børn og unge.
FZ troppede op med masser af fiskegrej og børsteorm, så alle dem, som gerne ville prøve at fiske, fik mulighed for det. Rigtig mange familier kiggede forbi og havde nogle hyggelige timer med fiskestængerne. Personale fra Bauhaus var der hele weekenden til at hjælpe til.
Det blev et par gode dagen på kajen med masser af glade gæster, der kom forbi og flere børn og unge fangede deres livs første fisk. Tidligere har fiskeriet i havnen været domineret af kutlinger, men dem fangede vi stort set ingen af. Derimod var vi positivt overraskede over, at der var en del Havkarusser og ikke mindst nogle fine torsk – faktisk fangede vi 12-13 torsk mellem 30-40 cm. Alle blev selvfølgelig genudsat, som de jo skal i disse år.
Det blev også til nogle gode snakke med lystfiskere og delt tips og tricks ud til fjordens mange gode fiskepladser.
Fiskeriet i havnen blev ligeledes arrangeret i samarbejde med Holbæk Kommune.
Herunder ser du billeder fra dagen. Vi er snart at finde på Holbæk Havn igen, hvor vi er med til Fjordens Dag d. 17. august.
Jeg havde fået lagt alle 50 tons sten på rad og række så langt som vognmandens grab på lastbilen kunne nå…..10-12 meter fra vandløbet. Det var passende sten i den gode størrelse, der ikke lige skyller væk under flom.
Frederik Laks Lorentzen ringede for en lille måned siden og spurgte, om jeg ikke havde et mindre projekt, jeg lige kunne stable på benene i en fart!!! Sagen var den, at Pure Fishing, -verdens største fiskegrejsproducent kom til Danmark et par dage med direktører, marketingschefer, produktudviklere og meget andet godt-folk. I alt omkring 40 mand m/k fra hele verden, -USA, Frankrig, Tyskland, Sverige, England, you name it. De kunne tænke sig under besøget at prøve kræfter med dansk vandløbsrestaurering a la Grusbanden! Jo……det mente jeg nok, kunne lade sig gøre!
Men der var en masse ting, der skulle koordineres, og først og fremmest, skulle projektet være godkendt! Sten skulle købes ind, vognmanden skulle guides, kommunen, DTU Aqua, Fiskerikontrollen og lodsejerne skulle inddrages og ikke mindst, skulle den lokale forening være med på ”en hurtig” aftale.
Valget faldt på Langvad Å i Roskilde Kommune sammen med Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord.
Restaureringsprojektet i denne del af det store vandløbssystem påbegyndte vi allerede sidste år, hvor først Rambølls marketingsafdeling brugte en dag i forbindelse med deres ”Impact Week”, hvor de i regi af CSR giver noget igen, og siden et par gode håndfulde fra Grusbanden, hvor vi i fællesskab lagde i alt 60 tons skjulesten og 15 tons gydesubstrat i vandløbet på en 300 meter lang strækning (delstrækning 3). Men på grund af lidt våde forhold sidst på efteråret, var vi ikke i stand til at udføre hele projektet, hvorfor delstrækning 1 og 2, der startede ved Brordrupvej i station 0, måtte skubbes til i år.
Den samlede strækning, -omkring 1100 meter, skulle ”tæppebombes” med i alt 170 tons sten og 30 tons gydesubstrat for at sikre en stor variation og dermed også håb om god økologisk tilstand.
I alt var vi omkring 50 deltagere fra nærmest alle verdenshjørner. Amerikanere, englændere, franskmænd (og damer), svenskere og naturligvis også en stak fra Danmark. Der blev snakket engelsk hele dagen og det hele blev akkompagneret med det strukturerede kaos, der hører sig til under projekter som dette. Pointen er, -alle knoklede løs med smil fra øre til øre.
Jeg havde ingen forventning om, at vi kunne nå begge de udsatte delstrækninger, hvor der skulle lægges knapt 110 tons sten i vandløbet, -men vi kunne i hvert fald komme hen ad vejen!
Det praktiske omkring planlægning af sten, vognmand og aftaler med Roskilde Kommune, Fiskerikontrol og DTU Aqua, sørgede jeg for, mens Kim Jørgensen og Torben Trampe fra Foreningen med det lange navn, sørgede for at tale med lodsejerne.
Når sten på 350-400 kg skal flyttes, er én af de bedste metoder at slæbe dem på en kraftig presenning. Her er det ”blot” fem mand, der arbejder sammen om én sten. Der var sten, hvor vi var 6-7 mand til at slæbe og jeg er uendelig glad for de kraftige presenninger, -og ligeså det fantastiske samarbejde, der opstår, når tunge ting flyttes og det lykkes!
Jeg havde også en længere snak med den ene lodsejer, da vi lige skulle ”cleare” adgangsforholdene. I mellemtiden havde jeg ugentlige korrespondancer med Frederik for at få det hele til at spille. Jeg kender jo godt Pure Fishing, som står bag en lang række af de fiskegrejsfabrikanter, jeg selv har fisket med lige siden, jeg var dreng. ABU Garcia, Berkley, Hardy, Penn, DAM, Mitchel, Greys, Fenwick og vores eget danske Savage Gear, for blot at nævne nogle. Et verdensomspændende firma, der bl.a. købte Svendsen Sport i en milliard-handel for år tilbage, og for en grejfreak som mig, -ja I kan vel regne ud, at jeg synes det var spændende at få en flok ”medskyldige” i mine økonomiske ”investeringer” i grejbranchen, til at arbejde en dag for Grusbanden!!!!
Projektet blev berammet til tre timers intensivt sten-kyleri i onsdags!
Jeg måtte køre direkte fra skole til projektet, for at kunne være der til tiden, og et par af mine 8. klasse-piger (Clara og Isabella) havde såmænd lavet en lille madpakke til mig fra deres prøveeksamen i madkundskab, som jeg kunne spise på vejen.
Jeg må med skam melde pas på den måde, Mr. AC/DC flytter denne store sten! Det er med ren rå muskelkraft, og (nok) ikke til efterligning!!!
Mine elever på Osted Skole er både søde og yderst betænksomme, så jeg kunne medbringe den lækreste madpandekage med avocado og kylling til et klokkerent 12-tal!!!
Ude ved åen havde jeg fået lagt stenene, i størrelse ekstra large fra 400-700 mm, i én lang række så tæt på vandløbet som muligt. I dette tilfælde, ”blot” 10-12 meter, fra Langvad Å. 200 meter sten i én lang række, der blot skulle ”trilles”, køres i trillebør, bæres med sækkevogn etc. hen til vandløbet. Flere sten vejede i omegnen af 350-400 kg og lod sig ikke lige flytte! Men det var der råd for, da Pure Fishing dukkede op.
”Girl-power” med min (nu) godt brugte sækkevogn, der faktisk i løbet af dagen blev mere og mere løs i geledderne! Det blev pigerne på dette billede ikke, men knoklede på som havde de fået hyre i et entreprenør-firma. Jeg bliver sgu stolt på alles vegne, når jeg ser den slags entusiasme.
Forinden var også Kim Jørgensen, Torben Trampe, Jonn Poulsen, Henrik M. Jensen, Jan Hornum og ikke mindst Douglas Ray fra Grusbanden arriveret, idet jeg tænkte, vi kunne bruge lidt folk i åen med waders. Alt var nu klappet og klart. Vejret var ovenikøbet med os, -sol og ikke for varmt. Det kunne kun blive en fantastisk eftermiddag.
Efter en kort introduktion for hele flokken på engelsk fra min side, fortalte Douglas Ray kort om sin deltagelse i Grusbanden. Douglas har en doktorgrad i vandløbsrestaurering i USA og er fuldstændig betaget af den måde, vi griber projekterne an på. For at det ikke skal være løgn, -vil han denne sommer overføre vores koncept til et projekt i Oregon (så kan man vist ikke få større ros). Derefter gik vi til stålet.
50 tons sten på rad og række. Det var fuldstændig vildt!!!!
Emilie Douglas og Nicolaj Korsholm, begge Pure Fishing Danmark i munterhed sammen om en bunke sten. Pragtfuldt billede, der fortæller mere end tusind ord, hvad Grusbande-indsatsen står for og betyder for deltagerne. Det er glæde og gavn på samme tid.
Jeg har sjældent set så stort engagement, så meget ”man-power m/k” som denne eftermiddag. Alle knoklede og alle fandt ind i fællesskabet og hjalp hinanden, så jeg fik helt tåre i øjnene. Hold nu op. Team-building fra øverste hylde!
Mads Grosell og Nicolaj Korsholm deltog også, da de begge er dybt engagerede i Pure Fishing. Begge har jeg mødt tidligere, -ikke mindst Mads Grosell, som jeg i tidernes morgen (dengang vi var unge), fiskede sammen med i voldgraven omkring Løvenborg. Mads er født og opvokset netop her, ved Langvad Å, og har fisket i åen som knægt, hvor han fangede bækørreder på lodsejernes nåde og fromme!
De aller største sten, -dem på 350-400 kg trillede vi op på kraftige presenninger og trak, 6-7 mand i fællesskab, stenene de 10-12 meter over til åen, hvorefter de blev trillet i! Fantastisk team-work, og nede i åen tog waders-folket imod dem og fik lagt dem til rette. Allerede efter få sten, begyndte vandløbet at ændre karaktér, hvilket en kvartet fra Roskilde Kommune også kunne konstatere.
Som et klassebillede fra Folkeskolen, skulle vi naturligvis også have et gruppebillede af alle deltagerne. Her er både Pure Fishing og deltagere fra ”Foreningen med det lange navn”, samt en trio fra Grusbanden.
De fire vandløbsfolk fra kommunen var naturligvis nysgerrige for at se, om det kunne lade sig gøre at flytte så mange sten på nogle få timer. Ligeså var en af lodsejerne, Karin, dukket op og var vildt betaget af det, der foregik denne eftermiddag ved Langvad Å. Magisk, kaldte hun det flere gange, og det var også det ord, der faldt mig ind, da jeg så den entusiasme, Pure Fishing-folket, lagde for dagen. Drikkepauser, spas og deling af billeder til hinanden med skæve smil om munden for nogle, og for andre, var der smil fra øre til øre. Det var magisk!
På to timer fik vi lagt 50 tons sten i vandløbet, som kvitterede med nye strøm-render, finurlige veje ”ned ad bakke” og drift af sand og slam, der ikke længere kunne ligge på bunden i det nye og smallere vandløb.
Mr. AC/DC efter flere hundrede kilo dødløft, har stor grund til at se lettere brugt ud. Fantastisk, den indsats, der blev ydet fra alle.
Efter endnu en drikkepause, klap på skuldrene og brede smil, kunne vi afslutte dagens seance med en elektrobefiskning umiddelbart opstrøms projektstrækningen. Baggrunden for denne demonstration med elektroderne var at slutte ringen denne eftermiddag ved Langvad Å. Vi fangede nemlig lidt af den ørredyngel, som nu skal tage den nye strækning til sig.
Den variation, Pure Fishing har skabt med udlægningen af de mange tons sten, vil med garanti sikre en større overlevelse fremadrettet og dermed også en større ørredbestand til fælles glæde. Det er svært ikke at blive overstadig.
Da vi sagde farvel til hinanden, med smil og latter, skulle Pure Fishing videre til Herslev Bryghus, -mens vi andre lige skulle sparke lidt dæk for en stund.
Mads Grosell var en af de deltagere fra Pure Fishing, der havde waders med og som hjalp til nede i Langvad Å med at lægge stenene på rette plads. Mads kender åen særdeles godt, da han i barndommen fiskede i Langvad Å på nåde og fromme af lodsejerne. Mads fangede gode bækørreder dengang, og med udlægningen af alle de store sten, er der basis for, de kommer igen.Frederik Laks Lorentzen, som jeg har arbejdet sammen med ved flere lejligheder og som ringede for at stable dette samarbejde med Pure Fishing omkring Langvad Å på benene, ydede også sit fine bidrag til udlægningen af sten. Kæmpe tak til Frederik for alle de fine billeder, han tog på dagen, og sit smittende gode humør.
Ryan Hall, -den amerikanske chef for Pure Fishing Europa og Mads Grosell var ”Wing-men” under den bestandsanalyse, jeg lavede umiddelbart opstrøms projektstrækningen. Vi fangede en del yngel, der er klækket naturligt på de gydebanker, der ligger mellem delstrækning 1 og 2. Vi fangede desværre ingen fisk, der var ældre, men med sten og yderligere variation, dukker der nok et par ældre fisk op næste år, når jeg kommer igen med el-udstyret.Ynglen blev behørigt tilset af deltagerne denne fantastiske onsdag i Roskilde Kommune. Langvad Å blev i den grad beundret af de mange deltagere, der knoklede så sveden sprang og efterfølgende (med rigtig god samvittighed) kunne tage til Herslev Bryghus for at slukke tørsten.