Kategorier

Bloggere

Gratis fiskeri for tilmeldte børn i Brynshøj Put & Take d. 9. november.

Lørdag den 9. november inviterer Odsherred Kommune, Fishing Zealand, Brynshøj Put & Take og Odsherred Sportsfiskerforening til lystfiskeri i Brynshøj Put & Take. I søen findes de flotte og bomstærke regnbueørreder – og det er netop dem, som vi skal fiske efter.
Måske har du aldrig prøvet at fiske før, men det er ingen hindring for at deltage. I tidsrummet mellem kl. 11.00 og kl. 14.00 kan du nemlig komme og låne et komplet fiskesæt. Samtidig vil et par erfarne lystfiskere fra Odsherred Sportsfiskerforening samt et par fiskeguider fra Fishing Zealand stå klar til at hjælpe alle fremmødte. Vi medbringer alt nødvendigt fiskegrej, som skal bruges til at lokke regnbueørrederne frem, og lystfiskerne vil hjælpe dig med at rigge grejet til, agne krogene og lande fangsten.

Så selvom du aldrig har prøvet at fiske tidligere, så er der oplagte muligheder for at fange din første fisk, netop denne dag. Du er naturligvis også velkommen til at medbringe dit eget fiskeudstyr og få et par tips til, hvordan du kan blive en dygtigere lystfisker.

I Odsherred Sportsfiskerforening er der et særligt fokus på at hjælpe både drenge og piger godt i gang med lystfiskeri, og ikke mindst i det meningsfyldte interessefællesskab gennem foreningslivet.

Tilmelding

Arrangementet henvender sig til børn og unge og er gratis for det tilmeldte barn/unge. Man kan tilmelde et barn/ung pr. familie. Hele familien er selvfølgelig velkommen til at fiske med, og her koster et fiskekort 100 kr. pr. person for de tre timer. Fiskekort købes ved søen på dagen. Medfiskende familiemedlemmer bedes medbringe eget fiskegrej. Anbefalet minimumsalder er 10 år.

Husk endelig praktisk påklædning og fodtøj, som kan matche det omskiftelige efterårsvejr. Unge over 13 år kan deltage på egen hånd.

Der er plads til 15 tilmeldte lystfiskere, og tilmelding sker via først-til-mølle princippet til tange@fishingzealand.dk  senest d. 6. november. Mødested: Tinghulevej 8B, 4573 Højby.

Vi afholdte også et arrangement i søen i efterårsferien – og her blev der fanget godt med fisk :-)

 

Vals på gydebanker i Græse Å i Frederikssund Kommune

Lise Klysner, eventkoordinator i foreningen Os om Havet og jeg tager en snak om projektet i Græse Å inden udførelsen, der skete i et bredt samarbejde mellem Havelse Å Vandplejegruppe, Os om Havet, lodsejerne, Frederikssund Kommune og naturligvis Den sjællandske Grusbande. Foto, Jesper vang Skjærbæk Jensen.

Det er efterhånden en kendt sag blandt alle de frivillige i Den sjællandske Grusbande, Fishing Zealand, at jeg stiller store krav til udformningen af en gydebanke…..! Den skal naturligvis være perfekt. Den skal have det rette fald, en klart markeret nakke og der må ikke ligge skjulesten på selve banken. Desuden skal den være plan, -som et dansegulv for ørrederne, der skal gyde på den.

Det tog Helene fra ”Os om havet” meget bogstaveligt. Inden jeg fik set mig om, var hun og jeg i færd med at danse vals på en af de gydebanker, vi netop havde etableret i Græse Å i forrige weekend. Helene førte an og for at være helt ærlig, er jeg bestemt bedre til at lave fornuftige gydebanker, end at danse vals på dem bagefter……!!!! Det var godt, der kun var en håndfuld frivillige, der så det!

Bestandsanalyse på projektdagen inden det lidt tungere arbejde med sten og gydesubstrat. Foto, Jesper Vang Skjærbæk Jensen.

Resten af de i alt 27 deltagere til projektet i Græse Å var travlt beskæftiget på de fire øvrige gydebanker, der blev etableret i Græse Å. Det vender vi tilbage til.

Selve projektet var kommet i stand i et mega fint samarbejde mellem Christian Lund Petersen fra Havelse Å Vandplejegruppe og jeg, idet vi allerede i vinter talte sammen om at lave et projekt på en knapt 300 meter lang strækning af Græse Å ved Hørup Bro.

Så bliver ørrederne fra en 50 meter lang strækning talt sammen og registreret med længde og antal. Det er Jan Hornum, der sørger for, at lodsejerens børnebørn ”kan sidde på første række” og nysgerrigt kigge med. Foto, Jesper Vang Skjærbæk Jensen

Der var enkelte gydebanker på strækningen, men den var alt for bred og der lå en masse sand både opstrøms og på selve projektstrækningen.

Derfor gik vi i gang med at beskrive et projekt, der både indeholdt sandfang, gydesubstrat, skjulesten, samt ”dødt ved” og sikring af en brink, der årligt (desværre) bidrager med en masse sand i åen.

I ugerne inden selve projektdagen blev der holdt møde med lodsejer, hvor aftaler mellem lodsejer, kommune og de frivillige og de sidste små detaljer blev planlagt.

Ikke mindst etablering af et sandfang, som jeg havde skrevet ind i projektet.

Udgravningen af dette stod Frederikssund Kommune for, og havde derudover også hjulpet med sagsbehandlingen, da det skulle etableres langs en §3-beskyttet eng.

Tenna fra Frederikssund Kommunes vandløbsafdeling var i den forbindelse fantastisk, og i det hele taget har samarbejdet med Frederikssund Kommune været forbilledligt.

Det har samarbejdet med lodsejer også været, og derfor kunne vi i ugerne inden køre både skjulesten og gydesubstrat til åen, uden problemer, idet vi kunne køre med lastbil på lodsejerens stubmark langs vandløbet.

Så smukke er ørrederne i Græse Å med de mest fantastiske røde pletter. Denne præsmolt er forudbestemt til at vandre ud i havet for at vokse sig stor og stærk, -eller blive i åen som rødplettet bækørred-skønhed. Foto, Jesper Vang Skjærbæk Jensen.

Skjulestenene blev ovenikøbet doneret af lodsejerne på begge sider af åen, så vi var fri for at købe dyre sten.

Alt var derfor klappet og klart til projektdagen, søndag i forrige weekend.

Eneste -aber dabei- var, at Christian Lund manglede. Han var i London for at følge Liverpool, der gudskelov vandt over Crystal Palace i Premiere League.

”You’ll never walk alone”, kunne såmænd også være det slogan, vi står tilbage med fra projektet i Græse Å. For hold op en støtte og en fantastisk dag, det blev! Jeg var helt høj, da jeg kørte hjem og i dagene efter.

Udover en masse kendinge fra Grusbanden og Havelse Å Vandplejegruppe, mødte også Tenna op på ”kæreste-tur”, idet hun havde taget sin kæreste med og i øvrigt bedyrede, at hun var privat i dagens anledning. Samtidig havde vi et fint samarbejde inden projektet med de frivillige fra ”Os om Havet”, og på selve projektdagen deltog en flok fra foreningen med en fantastisk smittende energi.

Lise Klysner, -eventkoordinator og Helene-Julie Zofia Paamand, -fotograf (og danser) var et herligt bekendtskab og deltog med en iver og glæde, der bestemt giver lyst til at samarbejde med ”Os om Havet” en anden gang.

Der blev bygget bro mellem den indsats vi udøver i vandløbene og den indsats, ”Os om Havet” udfører ved kysterne. Begge steder er vi engagerede i bevarelse og forbedring af biotoperne, for biodiversiteten, og det var som om, der blev bundet de fineste sløjfer om vores fælles indsats og forståelse. Ikke mindst Lise og Helene, gav udtryk for, hvor pragtfuldt det havde været at arbejde ”på land” i det miljø, der også er et livsvilkår for en lang række fisk, -ål, ørred, hundestejle, blandt andet, der alle lever begge steder.

Hvis ”Os om Havet” vil være med en anden gang, skal jeg nok finde et projekt, vi kan være fælles om……!

I er hermed inviteret i 2025!

Med på dagen var også Victor Boy Lindholm, der fik talt med en masse forskellige deltagere om projektet og arbejdet i Grusbanden og dem, vi samarbejder med. Victor arbejder blandt andet som freelance journalist og er ivrig lystfisker. Det bliver spændende, hvad der kommer ud af hans deltagelse, for udover at kunne kaste snøren ud, kan han i hvert fald også kaste med sten.

Dagen begyndte i det mest strålende vejr og de korte ærmer blev fundet frem trods det, at vi nu var godt inde i oktober måned.

Efter en kort præsentation af projektet og deltagerne, blev elektroderne ”tændt” og vi lavede en bestandsanalyse, som jeg vil bruge som reference til de kommende års undersøgelser efter udførelsen af projektet.

Efter bestandsanalysen gik de frivillige i krig med gydebankerne, der skulle rettes til. Her er det folk fra Os om Havet, samt Henrik M. Jensen fra Jyllinge, -mangeårig meget aktivt medlem af Grusbanden, der har kastet sig ud i ”tilrettelæggelsen” af ørredernes kommende brudeseng. Foto, Jesper Vang Skjærbæk Jensen.

Der var ikke vanvittige tætheder, blot 19 ørreder på en 50 meter lang strækning, -hvilket svarer til 21 stk/100 m² vandløbsbund eller 38 stk pr. 100 meter vandløb. Bestemt ikke prangende, men dog til stor interesse fra lodsejer-side, som både havde taget sin kone og børnebørn med ned for at kigge på elektrofiskeriet. Derefter gik vi i krig med de fem udlagte gydebanker. De skulle rettes til således, at de er klar til den kommende gydesæson, der er nært forestående.

Jeg tænker, der allerede er havørreder fra Roskilde Fjord, der står og banker på for at komme ind i åen. Og det ville jo være fantastisk, om netop de gydebanker, der blev etableret efter alle kunstens regler, netop bliver gennemgravet i år, hvor der både er lagt nyt gydesubstrat ud og gravet sandfang, der sikrer, at gydebankerne ikke sander til.

Efter dette forehavende, begyndte vi at trille skjulestenene i vandet og lagde dem til rette således, at de kan bidrage både med skjul og samtidig kan sætte gang i vandets turbulens og dermed skylle strækningen fri for sand og slam.

Hold op, hvor blev der knoklet og hele tiden i et vældigt festligt humør, der var til at blive helt glad i låget over.

Helene fra ”Os om Havet” sendte ved flere lejligheder sin drone i luften, hvilket der kom nogle fantastiske filmklip ud af.

Dagens engagement gik som lyn og torden, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi allerede efter nogle få timers indsats, kunne tage hånd om en ekstra bunke sten, der lå ”i nærheden” og blot skulle køres i trillebøre ned til åen!!!!! Se, det er hårdt arbejde.

Så bliver der slappet af med frokost inden næste del af projektet i Græse Å.Stig Andersen, tv, har deltaget i mange projekter og knokler altid på med en fantastisk iver. Jeg skylder Stig en stor tak.

Men da alle smøgede ærmerne op og hjalp hinanden på forunderlig vis, fik vi transporteret adskillige tons sten ned til åen for at sikre netop den brink, der i årevis nu har ”leveret” sand til de nedstrøms strækninger til stor ærgrelse for ikke blot folkene fra Havelse Å Vandplejegruppe, men naturligvis også for lodsejeren, der blot kunne se til, at åen gnavede i engen.

Kors, hvor blev det godt og vi fik bestemt sikret brinken mod yderligere ”gnaveri” fra Græse Å, når vandstanden og kraften tager til hen over vinteren.

Der var store skjulesten iblandt de 25 tons og her er tre mand nødt til at tage hånd om den i bogstaveligste forstand. Ned i vandløbet kom dog alle sten, og skal nu skabe variation og skjul for blandt andet Græse Å’s bækørreder i fremtiden. Foto, Jesper Vang Skjærbæk Jensen.

Da vi var færdige allerede før tid (klokken 15.15), var det svært at komme afsted og der blev i den grad og længere end normalt, sparket dæk inden afgang. Jeg tror ovenikøbet, vi fik aftalt en havørredsafari, når de gydevandrende havørreder står klar på ”vores ” gydebanker! Det skal du nok høre nærmere om, når den tid kommer!

Afslutningsvis gik Jan Hornum og jeg en tur langs projektstrækningen, der nu var klaret op og virkelig gav indtryk af, hvad vi i fællesskab havde udrettet.

De omkring 25 tons sten og ditto gydesubstrat, lå nu jomfrueligt i Græse Å og jeg er mega spændt på at høre de lokale folk om nogle måneder, hvordan det ser ud, når det hele har sat sig lidt.

Projektet indeholdt i virkeligheden yderligere udlægning af sten (25 tons), og jeg tænker bestemt, vi skal opfylde hele projektet inden vi sætter flueben også ved dette projekt. Men det må vente til næste år!

Jeg skylder alle samarbejdspartnere omkring projektet en kæmpe tak for en fantastisk indsats, vi alle kan være glade for og stolte af.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Helene fra Os om Havet fører an med sækkevognen, som hun også førte an med vals på gydebanken tidligere på dagen. Stenen skal bruges til brinksikring således, at der ikke kontinuerligt bliver tilført sediment til Græse Å og dermed sand i gydebankerne og i ”bundkoten”.
Den færdige gydebanke og brinksikring, der for begges vedkommende er et kæmpe aktiv for både ørreder og for Frederikssund Kommune, idet der forhåbentlig kommer målopfyldelse på projektstrækningen og sedimenttransporten netop her er stoppet. Win-Win for alle parter.
Fællesbillede sidst på dagen, hvor en del havde ”sparket dæk” og var kørt. Tilbage er den hårde kerne af frivillige fra en fantastisk dag i Græse Å. Sikke en glæde og sikke et engagement. Foto, Helene-Julie Zofia Paamand.
Det nygravede sandfang, som Frederikssund Kommune etablerede i forbindelse med projektet. Det bliver fantastisk at få stoppet sandet inden det havner i gydebankerne nedstrøms. Jeg er mega glad for, vi kunne samarbejde om etableringen af sandfanget, hvor også lodsejeren var med på idéen, da det opgravede materiale blev lagt i en lunke på marken således, at det kan pløjes ned og hæve lavningen.

Intro til vinterfiskeri efter havørreder på Sydsjælland i Næstved Kommune

Der er gode muligheder for trofæfisk under vinterfiskeri – hvis det gribes rigtigt an!

Vinterfiskeriet står snart for døren, og derfor inviterer Næstved Kommune og Fishing Zealand til en dag på kysten, hvor vi vil komme med tips og tricks til, hvordan man overlister de blanke havørreder på Sydsjælland.

Er du lystfisker og gerne vil udvide kendskabet til vinterfiskeri, eller vil du blot pudse formen af, så har Fishing Zealand og Næstved Kommune et fremragende og gratis arrangement til dig.

Søndag den 10. november 2024 fra kl. 10:00 til kl. 16:00 på p-pladsen for enden af Ved Strandskoven, 4736 Karrebæksminde.

Vi mødes kl. 10:00 på p-pladsen, hvor FZ-guiderne Niels Lagergaard og Mikael Tange står klar til at assistere og give fif til de fremmødte. Guiderne fortæller om deres strategi ved vinterfiskeri – herunder valg af agn, valg af fiskepladser samt fiskemetode for både fluefiskeri, spinnefiskeri og bombardafiskeri.

I løbet af dagen vil vi byde på en kop frisklavet bålkaffe til at varme sig på.

Vi fisker i waders, og det er derfor en forudsætning, at du har prøvet at vadefiske før og har dit eget fiskegrej og waders. Der kan fiskes med spin, bombarda og flue på kystpladsen. Husk kaffekop og evt. vadestav. Er du mellem 18 år og pensionsalderen, skal du huske at indløse det statslige Fisketegn. Børn og unge er naturligvis velkomne i selskab med voksne.

Arrangementet er gratis. Tilmelding sker til tange@fishingzealand.dk senest fredag den 8. november 2024. Af hensyn til vind og vejr, kan fiskepladsen blive ændret – eller i værste tilfælde kan dagen blive aflyst. Derfor er det en god idé at tilmelde sig, således man får besked via mail, hvis vi fisker et andet sted.

Fantastisk ørred-nyhed og projekt i Højby Sø-rende i Odsherred.

Jan Aggerholm og Kalle Ludvigsen fra Odsherred Sportsfiskerforening havde sørget for ”morgenkomplet” til de 17 fremmødte, inden vi satte gang i dagens arbejde. Jan fortalte under morgenmødet, hvad der skulle foregå i løbet af dagen. I øvrigt i strålende solskin i dagens anledning og 15 graders varme. Det kunne ikke planlægges meget bedre.

Projektet i Højby Sørende i sidste weekend, der blev udført af Odsherred Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande i fællesskab, indeholdt både overraskelser, -positive som mindre positive og det indeholdt også håb for fremtiden for det lille vandløb, der løber til Kattegatkysten på nordsiden af Odsherred i Nyrup-bugten.

Det var på initiativ af Odsherred Sportsfiskerforening, det lille vandløb igen fik en ”overhaling”, præcis som i 2021, da vi var der sidst.

Dengang blev der lagt sten til skjul og brinksikring, udlagt gydegrus og såmænd også etableret et sandfang, som Odsherred Kommune gravede midt på projektstrækningen.

Første opgave på dagen var en undersøgelse af dels den nye strækning og dels ”den gamle” som vi restaurerede i 2021. Det var en bestandsundersøgelse vha. elektrofiskeri, og den viste ingen yngel på den nye strækning, men til gengæld en ok bestand på den strækning, vi tidligere havde restaureret. 19 stk. ørredyngel på 50 meter vandløb er ikke nok til god økologisk tilstand, men mon ikke, fremtiden alligevel ser lys ud for Højby Sørende?

Sten og gydegrus skulle såmænd også lægges i Højby Sørende denne gang, og på en strækning opstrøms projektet i 2021.

Her er vandløbet på vestsiden fulgt på vej af en række sommerhusgrunde, der skygger vandløbet godt med bevoksning af træer langs kanten. På østsiden har lodsejeren Frans fold til dyr, høslet mm. og meget anderledes end den strækning, vi restaurerede sidst, der lå i skovens dybe stille ro.

I alt skulle der etableres fire gydebanker med i alt 20 tons gydesubstrat.

En voldsom stor mængde i det lille en-meter brede vandløb, men da Odsherred Kommune havde gravet af bunden for at lave bundudskiftning på grund af store forekomster af sand og slam, blev en del af gydesubstratet brugt som ren og skær ”bundkote”.

Samtidig skulle der udlægges i alt 35 tons skjulesten, der skulle ligge i vandløbet, dels som skjul og dels som brinksikring.

Gudskelov havde de gæve vandplejefolk fra Odsherred Sportsfiskerforening, -Jan Aggerholm og Kalle Ludvigsen arrangeret maskinkraft på dagen, så alle 55 tons sten og gydesubstrat blev lagt ud af Long Niels med frontlæsser og minigraver. En kæmpe hjælp!

Vi mødtes alle mand m/k klokken 10.00 (!!!!), hvor vi efter introduktion af Jan Aggerholm, kunne komme i gang efter en fin morgenbuffet, med både brød og kage.

Jeg var blevet ringet op om formiddagen af TVeast, som gerne ville have et indslag fra dagens indsats i nyhederne klokken 19.30.

Min primære opgave fra morgenstunden blev derfor at agere film-mand og optage dagens arbejde med mobiltelefon! Første delmål blev en gang elektrofiskeri. Bestandsanalyse både på den nye strækning og ditto på den strækning, vi restaurerede i 2021.

Fire flotte gydebanker blev etableret foruden lagt 35 tons skjulesten i vandløbet på en 150 meter lang strækning.

På den nye strækning, -altså i år 0, var der ikke skyggen af fisk. Det kommer der forhåbentlig efter projektet.

På den anden strækning, var det meget mere interessant. Det er nemlig præcis samme sted, DTU Aqua har deres station ved den periodiske befiskning, hvert 10. år. DTU Aqua (Michael Holm) var på besøg i august 2023, samme sted, og fandt ingen ørreder.

Vinteren har til gengæld givet en vis gydning (8 stk. gydegravninger) og der er sørme kommet yngel ud af anstrengelserne.

19 stk på en 50 meter lang strækning. Det vil sige 32 stk/100 kvadratmeter på nuværende tidspunkt af året (halvårsfisk).

En bestand, der er rimelig, skulle jeg mene, -omend der er langt til de 80 stk. for god økologisk tilstand. Vi er dog kommet udenfor det vindue, der normalt kan betegnes som værende acceptabelt ved undersøgelse af yngeltætheder og derfor havde bestanden sandsynligvis været større, hvis jeg havde elfisket i august måned.

Samtidig var det også en flok ualmindelig velnærede halvårs-ørreder, hvor den mindste var 8 cm lang og hovedparten lå mellem 10-11½ cm!!!! -Og det kan ikke være fisk fra sidste år, for så havde Michael jo fanget dem allerede i 2023.

Det fantastiske ved historien er under alle omstændigheder, at der så vidt vides, aldrig har været en egentlig bestand af ørreder i Højby Sørende…….men det er der nu, takket være indsatsen fra de frivillige, lodsejere og Odsherred Kommune.

Vandet rislede efterfølgende ned over gydebankerne og det er altid den sødeste musik til den indsats, der også i Højby Sørende blev udført af frivillige fra Odsherred Sportsfiskerforening og Grusbanden. Nu må vi blot vente spændt på, om også ørrederne synes om tiltaget……!!!

Efter bestandsanalysen gik vi i krig med gydebankerne, og efterhånden som Long Niels fik lagt gydesubstratet i vandløbet, så snart tog de frivillige fra Odsherred Sportsfiskerforening og Grusbanden fat og fik rettet gydebankerne til.

Vandet rislede nu ned over bankerne og det blev mega godt. Så snart en gydebanke var færdig, blev der kørt skjulesten til strækningen op- og nedstrøms inden næste gydebanke blev rettet til.

Det gik slag i slag, og undervejs nåede vi såmænd også at holde en fin pause, hvor blandt andet Gry Annika Jensen, vandløbsmedarbejder i Odsherred Kommune, havde bagt den mest vidunderlige kage. Drikkevarerne sørgede Odsherred Sportsfiskerforening for, samt en ikke uvæsentlig donation af en ramme Coca Cola fra Alexander Berg fra Hillerød, der ikke selv kunne deltage. Den slags uventede donationer er vi mega glade for og fortæller os, at det vi gør, er godt!

Jeg takker mange gange for donationen, Alexander!

Vi fik langsomt og sikkert arbejdet os opstrøms, hvor henholdsvis gydebanker og skjulesten skiftesvis lå som et tydeligt bevis på, at her havde der været en flok frivillige vandløbs-nørder igennem!!!

Da klokken nærmede sig tre om eftermiddagen, var vi en lille flok, der begyndte at pakke sydfrugterne.

Jeg skulle sende dagens optagelser til TVeast, så de kunne nå at få det i Nyhederne kl. 19.30 (du kan se indslaget her: https://www.tv2east.dk/arkiv?date=2024-10-05&clip=e7d2ba3d-c718-48fc-8b8d-3fd0b56dd29f).

Der manglede en lille smule skjulesten, som Long Niels kørte i ”depot” på foranledning af Jan Aggerholm, og desuden blev der lagt en lille smule gydesubstrat på brinken ud for hver gydebanke således, at den kan suppleres med lidt friske sten, når det hele har sat sig lidt.

Nok en god ide med tanke på, at der er meget sand i Højby Sørende.

Derfor lød det også meget positivt, da Gry fra ”kommunen” fortalte, at sandfanget ikke var blevet tømt endnu i dette efterår.

Det bliver der brug for, uden tvivl.

Da vi alle 17 frivillige, samt Gry og jeg takkede af, var det med en god fornemmelse i kroppen.

Det skal nok blive godt, når sten og gydesubstrat har fået lov til at arbejde sammen med vandet henover vinteren.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Fiskeklub København og Grusbanden i Helligrenden

Marie Brandt, forperson i Fiskeklub København, havde sin drone med og sendte den til himmels for at kigge på gydebanker og skjulesten oppefra. Her er det den øverste gydebanke, der er ved at blive etableret af frivillige fra Fiskeklub København og Grusbanden. (billede, Marie Brandt).

Projektet i Helligrenden, som Marie Brandt, -forperson i Fiskeklub København og jeg slog pjalterne sammen om i vinterens løb, skulle vise sig at blive både fuldstændig fantastisk og samtidig vise sig at spille fantastisk godt sammen med en masse andre ”holdkammerater” for miljøet i vandløbene.

Både Lejre Kommune og ikke mindst lodsejeren, Lindholm-Selsø Godser, der lægger jord til Helligrendens løb mod Roskilde Fjord, har igennem hele forberedelsen af projektet været fantastiske samarbejdspartnere.

I bedste bæredygtige stil, har Lindholm-Selsø Godser doneret omkring 20 tons sten til skjul på projektstrækningen, som Lejre Kommune har lagt i bunker langs vandløbet, foruden etableret et sandfang, der også var indlagt i projektet.

Men det egentlige samarbejde omkring projektet, -altså turen nede i maskinrummet, har Marie Brandt og jeg stået for.

Indkøb af gydesubstrat, planlægning for udførelse, PR-arbejde og alt det andet, der følger med et projekt af den karaktér, har vi arbejdet tæt sammen omkring.

Undervejs i processen, dukkede pludselig et Fishing Zealand arrangement op, hvor vi brugte Helligrenden til at anskueliggøre, hvad Fishing Zealand blandt andet står for.

Derfor blev projektstrækningen genstand for både en gang elektrofiskeri, lidt sten på forskud og lidt krible-krable-teori om torsdagen inden selve projektet blev udført i forrige weekend.

På selve projektdagen, søndag den 29. september, havde Marie og jeg sørget for godt vejr, hvor solen naturligvis, skinnede fra en skyfri himmel og hævede ikke blot temperaturen et par grader, men i høj grad også fik humøret til at stige betydeligt blandt de 15 frivillige, der mødte op i det klare efterårslys.

Bent Kristensen (mangeårig formand for Køge Sportsfiskerforenings vandpleje) og Jan Hornum (fast inventar i Grusbanden) i færd med at lægge sidste hånd på en af de femn fantastiske gydebanker. ”Det døde ved” henover åen lader vi ligge…..!!! I alt blev der lagt 27 tons gydesubstrat i vandløbet. (billede, Marie Brandt).

Der er ikke noget bedre end lyset i september (og 15 frivillige), og netop bakkerne omkring Helligrenden, skoven og det rislende vand i bækken, dannede en ganske perfekt kulisse til projektet i Helligrenden med Fiskeklub København.

Forinden havde vi lagt 27 tons gydesubstrat direkte (mere eller mindre) ned i vandløbet til etablering af fem flotte gydebanker som blot skulle rettes til således, at vandet rislede ned over dem.

Derudover skulle skjulestenene langs brinken lægges ned i Helligrenden og sidst, men ikke mindst, skulle vi tage hånd om en mindre spærring, idet vandet, -altså hovedstrømmen under vinterafstrømningen ofte løber ud over en impassabel eng og ikke nede i vandløbet.

Johan og Ebbe fra Fiskeklub København på nakken af en af gydebankerne. Jeg er helt sikker på, Ebbe på tre år sov godt efter en god dag i naturen sammen med far og en masse andre ildsjæle. Ebbe ser i hvert fald vældig glad ud, ikke sandt? (billede, Marie Brandt).

Projektdagen blev derfor delt op i tre, hvor gydebankerne blev etableret først, derefter tog vi hånd om skjulestenene og til sidst, blev der taget hånd om den del af vandløbet, der til tider løber over og ud på engen.

Allerede da vi mødtes klokken 10.10, var humøret højt og de 15 frivillige fra Fiskeklub København og Grusbanden gik straks i gang med gydebankerne.

Det var ikke helt ligetil.

27 tons gydesubstrat, uagtet at det lå rimeligt tilgængeligt, flytter man ikke bare lige med et snuptag.

Men der blev gået til makronerne og efter en times tid, var der etableret fem fantastisk flotte gydebanker, som fjordens ørreder kan gyde i til vinter.

Dernæst kastede vi med sten!

Mange sten, idet der lå omkring 20 tons sten på brinken.

Med sang og fuglefløjt, klap på skulderen og glade smil på læben, blev også denne opgave løst til stor fornøjelse for de frivillige og forhåbentlig også for den ørredbestand, der i fremtiden skal finde skjul og føde i det nu, brolagte vandløb!

Hold op, hvor blev det godt!

Helligrenden ændrede hurtigt udseende og ikke mindst strømmen tog nu adskillige omveje på vej ned ad vandløbet.

Sikke en forandring.

Enkelte steder undlod vi at lægge alt for mange sten, for der var en række mere eller mindre brugbare gydebanker i forvejen.

Jeg er sikker på, disse ”gamle” gydebanker i fremtiden vil blive skyllet rene for sand og slam og derefter vil indgå i det samlede gydeareal på projektstrækningen.

Enkelte sten var så store, at der skulle mere end én mand m/k til at flytte dem. Men som altid er der hjælp og flere kræfter at hente, når man arbejder sammen. I alt blev der lagt omkring 20 tons skjulesten i Helligrenden. (billede, Marie Brandt).

Inden dagen blev afsluttet, var vi på ”Åmands-arbejde”, idet vi, i bogstaveligste forstand, tog hånd om en passage af åen, hvor den løber over sine bredder og ud på en flad, græsbevokset eng, hvor vi hvert år finder døde havørreder under gydesæsonen, der ikke kan finde ud af engen igen.

Så flot så det ud, da alle sten var lagt i Helligrenden, og jeg skal love for, der blev ændret på variationen i vandløbet. Flotte nye mønstre og et væld af standpladser i fremtiden. Jeg glæder mig vildt til at lave en bestandsanalyse og til at se, hvordan vandet i åen, har skyllet bunden ren for sand og slam. (billede, Bent Kristensen).

Det foregik med håndkraft, og efter bedste evne, fik vi skabt en barriere fra engen og et ”afløb” af åen, som forhåbentlig sikrer, at havørrederne kan passere forsvarligt op og siden ned ad åen, når de skal på vinterens gydevandring.

Ellers må vi jo gense projektstrækningen næste år for at gøre det endnu bedre.

Men for nu, er vi færdige med projektet og dermed også samarbejdet med Fiskeklub København, -blot lige med det aber dabei, at vi fik aftalt en gang havørredsafari for deltagerne, når de gydemodne havørreder står på ”vores” gydebanker for at gyde.

Det bliver en gang i december måned, når havørrederne fra Roskilde Fjord vandrer op i Helligrenden for at sikre fremtidens ørredbestand i denne del af Lejre Kommune.

Vi vil naturligvis også invitere lodsejeren fra Lindholm-Selsø Godser, for netop når fiskene gyder, sker der magiske ting for fødderne af os!!!!

Det vender vi naturligvis tilbage til, -til den tid!

Det varer heldigvis ikke længe.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Skjulesten i varierende størrelser blev lagt i Helligrenden under dagens projekt. Her er det en af de bedre (større) sten, der lige kræver lidt mere ”manpower” end de fleste. (billede, Marie Brandt).
Efter dagens ”job” var der tid til både snak og mere latter og glæde. Det er sjovt at arbejde sammen og jeg tænker, det ikke er sidste gang Fiskeklub København og Grusbanden har arbejdet sammen om et projekt. (billede, Marie Brandt).
Sandfanget, der blev etableret af Lejre Kommune vil helt bestemt gøre en kæmpe forskel. Her vil sandet i fremtiden blive fanget og da der samtidig blev truffet aftale om vedligeholdelse af det, -i fremtiden Selsø-Lindholm Godser, så er der håb om, at der nedstrøms vil dukke gammelt nyt gydesubstrat frem, når strækningerne ikke længere tilføres et årligt skud sediment!
Nederst på projektstrækningen løber Helligrenden ind i et område, hvor der står grøde, græsser og andet svært passabelt flora! Her gik vi i krig med håndkraft for at skabe passage for ørreder på gydevandring. Hvert år strander gydevandrende havørreder nemlig på engen, da hovedstrømmen løber her! Det vil vi gerne lave om på. (billede, Marie Brandt).