Kategorier

Bloggere

Efteråret banker på – og det gør Fjordlandet Open heldigvis også

Fjordlandet Open afholdes d. 8.-10. oktober med åbningsarrangement fredag aften, hvor der vil være fælles spisning, hygge og spændende foredrag.

Fjordlandet Open er en frivillig catch & release fiskekonkurrence. Det engelske udtryk ”catch & release” betyder fang og genudsæt, hvilket efterhånden er blevet integreret i det danske lystfiskersprog. Så til denne konkurrence skal du blot fange en havørred, måle længden og tage et billede. Og som deltager har du to dage – lørdag og søndag – til at fange den længste havørred i Roskilde Fjord eller Isefjorden.

Efter fangsten sender du billedet ind til arrangørerne, hvorved din fangst indgår i konkurrencen. Vi opfordrer samtidigt til, at fisken genudsættes i fjorden efterfølgende. Du behøver ikke at have en lang lystfiskerkarriere bag dig for at deltage – du kan være lige så god og heldig som alle andre. Så længe man har snøren i vandet – er der altid en chance for en flot fisk. Der er mulighed for at vinde nogle særdeles flotte præmier, der udover kontante pengepræmier, også tæller flotte gavekort til konkurrencens hovedsponsor Flyfish Europe.

Fredag aften mødes alle deltagere til åbningsarrangementet på Færgelundens Motel & Kursuscenter i Jægerspris. Her er fælles spisning, der er inkl. i deltagergebyret samt reglerne for weekendens konkurrence gennemgås. Endelig er der spændende foredrag, hvor aftenens hovedtaler er Henning Pedersen, der er skribent på Sportsfiskeren. Du finder hele programmet på konkurrencens hjemmeside. Fredag aften får du også udleveret det obligatoriske målebånd, der skal anvendes i konkurrencen. Er du forhindret i at møde op fredag aften udleveres måleredskabet to steder lørdag morgen kl. 5.45-6.15. Henholdsvis ved Ryegaard Ishus ved Munkholmbroen – Munkholmvej 325, 4060 Kirke Såby og i Frederikssund Kommune ved grillbaren “Route 66” – Strandvej 1, 3600 Frederikssund.

Sideløbende med fiskekonkurrencen afholdes som vanligt også en fotokonkurrence, så sørg for at tage en masse smukke fotos af dine oplevelser ved vandet. Ligeledes arrangeres en affaldsindsamling, hvor man også kan vinde præmier, hvis man indsender et billede af det indsamlede affald.

Du kan finde meget mere information, se præmierne og finde tilmeldingen på konkurrencens hjemmeside og på konkurrencens Facebook-side. På Facebook-siden kan du også holde dig løbende opdateret med de flotte fangster og billeder under konkurrencen.

Denne udgave af Fjordlandet Open bliver drevet i et samarbejde mellem Frederikssund Kommune, #plasticinthebasket og Fishing Zealand.

Prisen for deltagelse er denne gang sat til kun 299 kr.! Du finder billetter her.

Vi glæder os til at se jer – og Knæk & bræk

”Preseason” med din hjælp i Græse Å inden gydning

Projektet i Græse Å i sommervarmen var første del af det fine projekt, der skal sikre God Økologisk Tilstand også på fiske-indekset i Græse Å (foto: Jesper Vang Skærbæk Jensen).

I en snes år har jeg været dybt fascineret af Amerikansk Fodbold, og husker tydeligt, da Claus NFL-ming og Jimmy Bøjgaard (Falkeøje), kommenterede NFL på TV2 Zulu. Siden blev min søn aktiv runningback, både på Roskilde Kings, Det danske Landshold og Verdensholdet, og gav mig mange gode stunder langs sidelinien og på tribunerne bl.a. under EM i Spanien i 2015. Min søn er nu retired, som det hedder i de termer, men hans landsholdshjelm er dog stadig et kært minde.

 

Netop nu forbereder New England Patriots (mit hold), Dallas Stars og alle de andre hold sig til den kommende NFL-sæson i det, der kaldes ”preseason”. -Og hvad har det så lige med Grusbanden at gøre, kunne man med rette spørge?

Jo, -for vores mange projekter er jo netop ”preseason” for alle de ørreder, der vandrer op i vores fantastiske vandløb for at gyde under vinterens regn og rusk. Vi forbereder sæsonen for de virkelige stjerner, -havørrederne!

I regn og rusk vandrer de op på gydepladserne, forcerer stryg, små vandfald og gyder under de værst tænkelige vejrforhold. Siden vandrer de retur til havet for at fortsætte ørredlivet under mindre strabassérende forhold. Så manglede det da bare, at vi gav dem en hånd med på vejen, når de i den grad kvitterer med store oplevelser på gydebankerne.

Derfor etablerede vi i samarbejde med Havelse Å Vandplejegruppe et par flotte gydebanker og udlagde en god portion sten i Græse Å ved speedwaybanen i juni måned i det flotteste sommervejr (lige indtil skybruddet, der satte veje og stræder under vand).

Her er det Christian Lund Petersen, der retter gydegruset til på én af de gydebanker, vi etablerede i sommer (foto: Jesper Vang Skærbæk Jensen).

Projektet var en stor succés og jeg er ikke i tvivl om, at der allerede nu er små ½-årsfisk på gydebankerne og i umiddelbar nærhed, for det er den bedste ørred-børnehave, man kan tænke sig.

Men vi blev ikke helt færdige med projektet, og i takt med, at ørrederne vokser sig større, har de brug for mere vedvarende skjul end småsten på gydebankerne og den grøde, der om føje tid visner væk og efterlader åen uden den store variation.

Derfor var der allerede i forbindelse med projektet, planlagt at udlægge en ordentlig stak skjulesten for at give ørrederne de bedste muligheder for at overleve hen over vinteren til smoltstadiet i marts-april måned, hvor de trækker ud i havet for at vokse sig store.

I alt mangler vi at fordele knapt 25 tons sten på den næsten én kilometer lange projektstrækning.

Stenene skal fordeles således, at ørrederne har skjul og standplads, og vil samtidig skabe en meget større variation i vandløbet således, at også andre dyr og planter trives i det fine vandløb, der løber til Roskilde Fjord.

Potentialet er der for at opnå God Økologisk Tilstand indenfor en årrække og Græse Å har netop i en årrække været under rivende miljømæssig udvikling, ikke mindst takket være Kaj Larsen og Co fra Havelse Å Vandplejegruppe og så selvfølgelig Grusbanden, der har bistået med folk og godt humør under dette uvurdérlige samarbejde for at booste bestanden i Græse Å.

Udlægning af sten (og gydegrus) i vandløbene er en investering, ikke blot i denne sæson, det er en sikring af ørredbestanden mange sæsoner frem i tiden.

Og vi har i høj grad brug for din hjælp.

Disse meget værdifulde sten skal nemlig udlægges lørdag den 18. september kl. 10.10, og vi vil sætte stor pris på netop din hjælp.

Vi sørger for forberedelserne, stenene bliver lagt langs med Græse Å således, at vi ikke skal slæbe dem alt for langt.

Du skal derfor blot møde op med højt humør på Hørup Skovvej 7, 3550 Slangerup, og medbringe fornuftigt tøj og et par handsker, så sørger vi for, der er drikkevarer til en hyggestund sammen med ligesindede under arbejdet med udlægning af stenene.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en mail til mig på adressen, runehylby@gmail.com, sende en sms på nummer 2536 4280 eller ved at melde dig til, via Grusbandens facebook-side, når projektet offentliggøres der.

 

Bandeleder, Rune Hylby,

Fishing Zealand indbyder til temaaften om Roskilde Fjords havørreder

Havørred fra klækkeriet ved Langvad Å. Den har afleveret æg til opdræt af nye generationer af havørreder i Roskilde Fjord.

 

Hvis du interesserer dig for Roskilde Fjords havørreder som lystfisker, naturforvalter eller som naturinteresseret i almindelighed, så er det med at sætte kryds i kalenderen den 27. oktober. Her inviterer Fishing Zealand til en aften, hvor vi vil fordybe os i havørrederne i Roskilde Fjord med fokus på vores viden om, hvordan bestanden har det, hvordan det ser ud med fremtiden, og hvad vi kan gøre for yderligere at hjælpe bestanden.

Aftenen byder på fire spændende oplæg:

  • Undertegnede fortæller bl.a. om Fishing Zealands undersøgelser af produktionen i vandløbene, hvor mange der gyder her, og om hvad der skal til i f.eks. Langvad Å for at øge bestanden. Også den nye fiskeribekendtgørelse får et par ord med på vejen.
  • Seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua vil fortælle om nye resultater fra flere mærkningsforsøg, som har givet overraskende nyt om havørredernes vandringer, overlevelse og evne til at klare høj vandtemperatur.
  • En repræsentant for de frivillige lystfiskerforeninger langs fjorden vil fortælle om deres store arbejde med miljøforbedringer og fiskepleje, herunder ikke mindst om fangst af moderfisk, opdræt og udsætninger.
  • Endelig vil Rune Hylby fra Fishing Zealands Grusbande fortælle om bandens deltagelse med restaurering i de lokale vandløb.

Temaaftenen afholdes den 27. oktober 2021 kl. 18:30 – 21.30 på Jyllinge Bibliotek, Bygaden 19, 4040 Jyllinge.

Der vil blive serveret kaffe & kage i løbet af aftenen.

HUSK tilmelding via dette link. Der er max plads til 70 personer – så skynd dig at melde dig til.

De nævnte frivillige lystfiskerforeninger, der er til stede denne aften, er; Roskilde og Omegns Lystfiskerklub, Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening samt Foreningen til Ophjælpning af Fiskeriet i Roskilde Fjord.

Aftenen er arrangeret i samarbejde med Jyllinge Bibliotek og Roskilde Kommune.

Vel mødt,

Peter W. Henriksen

 

Måske Danmarksrekord i ørredtæthed på restaureret å-strækning i Bregninge Å!

Tim Krarup (th) og Peder Høpfner i færd med at tælle de mange små ørreder. 487 ørreder blev der fanget på 25 meter vandløbsstrækning. Et uvirkeligt resultat, der fortæller, at når vi gør noget godt for naturen, kvitterer den øjeblikkeligt.

Som en lille knægt, der skal fortælle om en rigtig spændende oplevelse, falder ordene over hinanden, og jeg har svært ved at holde fokus på sætnings-strukturen. Hvor skal jeg lige begynde, og hvor skal jeg hen?!!!

 

Projektstrækningen af Bregninge Å, som den så ud i mandags. Vandløbet er tre meter bredt og der er ikke mere end 15 cm dybt i gennemsnit. Det var netop her vi elektrofiskede sidste år for at have en reference for projektet og naturligvis elektrofiskede vi samme strækning igen i år for at følge effekten.

Den oplevelse, Mark Holm og Allan Kristensen, -to biologer fra Kalundborg Kommune, samt de to frivillige ildsjæle Tim Krarup og Peder Høpfner fra Kalundborg Sportsfiskerforening og jeg havde i mandags, viste sig at overstige selv de mest urealistiske ønsker for effekten af det restaureringsprojekt, vi lavede sidste efterår i Bregninge Å.

I mandags skulle det vise sig, om vi var lykkes med at skabe God Økologisk Tilstand på den halve kilometer lange projektstrækning af Bregninge Å, hvor vi lagde gydegrus og skjulesten i vandløbet for at skabe større variation og give den spinkle ørredbestand et tiltrængt boost.

Inden jeg vil afsløre resultatet af mandagens bestandsanalyse, kigger vi lige et år tilbage i tiden til den 24. august 2020, hvor Peder Høpfner, Tim Krarup, og jeg, lavede en bestandsanalyse i Bregninge Å som reference til det, man kunne kalde ”år nul”. Altså en reference fra tidspunktet før restaureringen.

Sidste år fangede vi 11 ørreder på en 25 meter lang strækning midt på det stykke vandløb, der skulle restaureres. På ingen måde prangende og med en tæthed på 14 ørreder pr. 100 m2 vandløbsbund, var der ikke opnåelse af God Økologisk Tilstand i vandløbet på fiskeindekset.

Restaureringsprojektet, hvor 25 frivillige medlemmer fra Kalundborgforeningen og Den sjællandske Grusbande deltog, skulle netop give mulighed for opnåelse af miljømålene og dermed sikre God Økologisk Tilstand.

Projektet udførtes ad to omgange sidste efterår og blev betalt af Gruspuljen under Fisketegnsmidlerne.

Hen over vinteren kvitterede havørrederne fra Sejerøbugten med en god opgang og siden gydning på de gydebanker, de frivillige havde lagt ud nogle måneder tidligere. Vi var derfor rimelig fortrøstningsfulde i forhold til, at vi havde gjort en forskel for ørredbestanden med projektet .

Jeg kom på hårdt arbejde for at fange alle de små ørreder, der er klækket i foråret på de gydebanker, de frivillige fra Kalundborg Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande lagde ud sidste efterår.

Det var ikke desto mindre særdeles spændende at skulle dyppe elektroden i Bregninge Å i mandags og få dokumentation for, om vi havde gjort en forskel.

Vi valgte naturligvis at undersøge nøjagtig den samme strækning som sidste år, -altså vores reference-strækning og repræsentativ for hele den restaurerede strækning.

Vi riggede grejet til og satte i bogstaveligste forstand, strøm til vandet! Det væltede frem med ørreder. Ikke blot nogle få ørreder, ej heller mange ørreder, -men astronomisk mange ørreder!!!!!

Allerede på det første ”dyb med elektroden”, var der flere end 11 ørreder i nettet og trods stor omhyggelighed, måtte jeg elektrofiske stykket tre gange, før vi havde ”tømt reference-strækningen” for ørreder.

Ikke færre end 487 ørreder på den 25 meter lange strækning!

Det svarer til en tæthed på 643 ørreder pr. 100 m2 vandløbsbund, eller 1948 ørreder på 100 meter vandløbsstrækning, som DTU Aqua bruger som indeks for vandløb med en bredde over 2 meter. Fuldstændig vanvittig fantastisk og helt igennem uvirkeligt.

Den store ørredtæthed er måske Danmarksrekord, og går man igennem Ørredkortet, har jeg ikke kunne finde tilsvarende tætheder noget sted i landet.

Tim, Peder, Mark og Allan brugte faktisk mere end en time på at tælle, måle og registrere de mange ørreder, der naturligvis blev sat tilbage i åen efter bestandsanalysen.

Vi havde med dette projekt sikret God Økologisk Tilstand med en faktor 13, idet miljømålet for ørreder i vandløb over 2 meter er 150 ørreder pr. 100 meter vandløb. Tænk engang! Det svarer til 19 ørreder for hver løbende meter vandløb på projektstrækningen et år efter udlægning af gydegrus og skjulesten.

Jeg har ikke været med til noget lignende.

Der blev fanget en enkelt 1½ års ørred blandt de mange små ørreder. Læg mærke til de røde pletter, der viser det er en bækørred, der bliver i åen fremfor at vandre til havs som havørred.

Det er en kæmpe cadeau til de frivillige, der lagde kræfter i udlægning af sten og grus for et år siden for at forbedre vilkårene for ørrederne i Bregninge Å og det er samtidig en stor hyldest til folkene i forvaltningen, der har sagsbehandlet projektet, samt politikerne i Kalundborg Kommune, der gør det muligt for os, -fra Den sjællandske Grusbande at engagere os i vandløbene gennem medlemskabet af Fishing Zealand.

Projektet viser med al tydelighed, at når man gør noget godt for naturen, -for fiskene i dette tilfælde, så kvitterer naturen øjeblikkeligt.

Da vi var færdige med moniteringen, var det i højt humør, vi slentrede tilbage til bilerne for at snakke af og få en kold cola.

Jeg gik smilende bagerst i geleddet, med tendens til religiøs velsignelse af den indsats, de frivillige, -herunder Tim og Peder, havde ydet for at opnå dette fantastisk resultat i Bregninge Å!

 

Bandeleder, Rune Hylby, Mobil, 2536 4280, runehylby@gmail.com

Det er ikke til at tage fejl af. To voksne mænd i kådhed over en fantastisk restaurering og efterfølgende monitering af effekten. Begejstring og stolthed over ørredtætheden i Bregninge Å på projektstrækningen.

 

Familiefiskeri i havnen under årets Makrelfestival.

Årets Makrelfestival løber af stablen d. 20.-22. august – og her vil Fishing Zealand være til stede om lørdagen kl. 10-16 med vores fisketrailer. Her kan familier samt børn og unge stifte bekendtskab med medefiskeri efter forskellige fiskearter i havnen.

 

Vi har masser af lånegrej og madding med, så kom gerne forbi vores stand ved havnekajen, hvor både børn og voksne har mulighed for at fange deres livs første fisk.

Sidste gang var der super fiskeri i havnen efter fortrinsvist kutlinger men også flere pæne fladfisk blev landet samt en del krabber. Fjæsinger er også en gæst ved vores vande på denne årstid, og skulle man få en sådan på krogen, vil FZ-guiden nemt kunne hjælpe med det.

Igen i år laver den driftige Odsherred Sportsfiskerforening et stort rørebassin, hvor man kan studere og se fiskene på nært hold.

Du kan læse mere om Makrelfestivalen her.

Herunder kan du læse mere om, hvordan det gik sidste gang:

https://fishingzealand.dk/nyheder/boern-og-unge-arrangement-paa-odden-makrelfestivalen/