Kategorier

Bloggere

Askehaveløbet på Falster har brug for din hjælp

Askehaveløbet er et fint lille skov-vandløb, hvor der er en fin ørredbestand. Men den kan blive meget større.

Da jeg besøgte Askehaveløbet i foråret 2017, var nærmest hver eneste lille bunke grus i vandløbet blevet gravet igennem af ørreder fra Østersøen, der havde været på gydevandring i det lille ørredførende vandløb på Østfalster. Med god grund, for der er et fornuftigt fald, og vandløbet tager sin sidste tur mod Østersøen igennem skoven ved Corselitze.

Jeg var blevet inviteret til at se det lille fine vandløb af Jens Tudvad fra Nykøbing Falster og Omegns Lystfiskerforening. Vi var på tur sammen for at kigge på vandløb, der potentielt kunne give mening at restaurere. Askehaveløbet var ét af disse vandløb.For netop antallet af gydevandrende havørreder og mængden af gydegrus var ikke i harmoni, -der manglede masser af gydegrus, og det var netop udlægning af gydegrus, vi havde i tankerne, den forårsdag i 2017.

Vi var ikke alene om at tænke denne tanke, for Guldborgsund Kommune var allerede i gang med ansøgning om et vandplansprojekt, -i netop Askehaveløbet.

Dette projekt er nu godkendt og indeholder blandt andet udlægning af gydegrus til 6 store gydebanker, samt skjulesten. Men vi vil mere……-Både Guldborgsund Kommune, Nykøbing Falster og Omegns Lystfiskerforening og Den sjællandske Grusbande. Derfor har vi indgået partnerskab, hvor Nykøbing-foreningen og Grusbanden står for yderligere 5 gydebanker, således at vi (næsten) kan fordoble antallet at nye gydebanker i Askehaveløbet. 11 nye gydebanker og dertil hørende skjulesten skal dermed lægges i Askehaveløbet.

Mødestedet klokken 16.16, Tunderup Strandvej, hvor vejen går over Askehaveløbet (rød prik).

Udlægningen sørger Guldborgsund Kommune for, hvorefter Nykøbing-foreningen og Grusbanden retter grus og sten til i vandløbet efterfølgende, således at både gydegrus og skjulesten ligger godt til rette til den kommende gydesæson. Og der er brug for hver eneste sten i vandløbet, hvor Martin Friis Mortensen fra Nykøbing-foreningen i vinter registrerede fjorten flotte gydegravninger på den strækning, der skal restaureres. Men vi har brug for din hjælp!

Du kan være med til at give en hånd med for bestanden af ørreder på Falster-kysten ved at melde dig til arrangementet, og medbringe en rive, en skovl eller blot godt humør og lidt knofedt!

Arrangementet løber af stablen torsdag den 16. august klokken 16.16, hvor du kan komme og deltage i dette overkommelige restaureringsprojekt.

Vi mødes ved Askehaveløbet, hvor Tunderup Strandvej går over åen (se kort).

Det tager et par timer, men det vil i høj grad gøre en kæmpe forskel for ørrederne i Askehaveløbet.

Du kan melde dig til ved at skrive en sms til Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til hylby@mail.dk.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Vi har brug for en håndfuld frivillige, og jeg vil sørge for lidt drikkevarer og ”basser” på vegne af Nykøbing-foreningen og Den sjællandske Grusbande.

 

Bandeleder, Rune Hylby.