Kategorier

Bloggere

Hele pakken i Egemarkeløbet i Havnsø, -meld dig endelig til!

Lodsejere, Kalundborg Kommune og jeg mødtes imellem jul og nytår 2021 for at kigge på muligheder for at restaurere en god strækning af Egemarkeløbet ved Havnsø. Møder som dette skal prioriteres for at lave netop de aftaler, der sikrer en god udførelse af vores projekter.

For snart et år siden dumpede en mail ned i min indbakke fra biolog, Mark Holm fra Kalundborg Kommune. 

I mailen var vedhæftet en lille filmsekvens med en havørred, der svømmede febrilsk opstrøms i et lille vandløb, der løb ud over havstokken. Det lignede en pæn ørred omkring en halv meter.  Se, nu var min nysgerrighed vakt, hvilket jeg ikke var det mindste i tvivl om, Mark vidste.

Hvor lå det lille vandløb i Kalundborg Kommune? Det viste sig at være et lille vandløb, hvis udmunding lå lige ved siden af netop den kyststrækning, hvor jeg i slutningen af 90’erne, fangede min første fluefangede havørred på kysten. 

Sjovt nok husker jeg det endnu. Det var noget særligt.

Vandløbet, der var tale om, hedder Egemarkeløbet og løber ud i Sejerøbugten lidt nord for Havnsø. 

Netop her vil vi etablere den ene af to store gydebanker til glæde for de kommende generationer af ørreder til et voksenliv i Sejerøbugten.

Baggrunden for Marks henvendelse var egentlig, at ikke mindre end to grundejerforeninger langs vandløbet, Havnsø Park Grundejerforening og Grundejerforeningen 3F Egemarke, havde henvendt sig til Kalundborg Kommune fordi de gerne ville gøre forholdene i vandløbet bedre, når der nu var set gydevandrende havørreder i ”deres” lille bæk, der netop løber mellem de to grundejerforeninger i sommerhuskvarteret ved Havnsø Strandvej.

Derefter kiggede jeg på regulativer, luftfoto, planer for fiskepleje, ørredkort mm. for at finde så mange oplysninger om vandløbet som muligt. 

Vandløbet er rørlagt med undtagelse af den sidste kilometer, der til gengæld rummer gode muligheder for at holde en lille bestand af ørreder inden udløbet i Sejerøbugten. 

Faldforholdene er fine og Kalundborg Sportsfiskerforening sætter en lille sjat ørredsmolt ud i mundingen af vandløbet, hvert år i april til glæde for de lystfiskere, der præcis som jeg selv, fisker i Sejerøbugten efter de fisk, der vandrer forbi denne kyststrækning. Mark og jeg aftalte derfor, at jeg skulle lave et udkast til en projektbeskrivelse, som vi kunne tage med til både grundejerforeninger og de øvrige lodsejere, heriblandt Claus Lohmann Poulsen, der ejer Egemarke Gods. Mark og jeg ville nemlig gerne restaurere hele den åbne strækning.

Derefter arrangerede vi et møde med alle lodsejere, inklusiv de to grundejerforeninger for at drøfte, hvad der egentlig var stemning for, når de nu havde henvendt sig til kommunen. 

Begge foreninger var meget positive og ligeså var Claus, -også da vi foreslog, at der blev gravet et sandfang på Claus’ jorde. Sagen er den, at Egemarkeløbet afvander 328 ha. med ikke mindre end 26 % sand i jordbunden!

Mødet blev afholdt mellem jul og nytår sidste år, og allerede tidligt i foråret 2022, var projektbeskrivelsen klar til sagsbehandling i Kalundborg Kommune, inklusiv det sandfang, som jeg havde dimensioneret ud fra størrelsen af oplandet og mængden af sand i jordbunden. 

Egemarkeløbet løber ud over strandkanten ved Havnsø Strandvej, og det var her, der blev optaget en video af en havørred omkring halvmeteren, der vandrede op over strandkanten og ind i Egemarkeløbet.

Selve vandløbet skulle restaureres med sten til skjul, gydebanker, plantning af rød-el, samt udlægning af dødt ved, som vi ville eksperimentere med. Der findes nemlig ikke en videnskabelig manual for, hvordan man lægger dødt ved i vandløb. Derfor har jeg ad flere omgange søgt hjælp hos Bjarke Dehli fra DTU Aqua, der er én af de biologer i Kongeriget, der har beskæftiget sig mest med udlægning af dødt ved. 

I sensommeren blev projektet endelig godkendt, og var nu klar til udførelse. Første del af projektet var etablering af sandfanget. Det sørgede Claus for, hvilket både gav god mening, da det skulle graves på Claus’ jorde, og ligeså blev gravet, som han ville have det udfra de minimums-dimensioner, der var beskrevet. Claus er nu færdig med sandfanget, som bestemt kan tage de store mængder sand, der bliver skyllet ud i Egemarkeløbet fra oplandet.  

Nu mangler vi vores del af projektet. Vi skal etablere to gydebanker med i alt 8 m³ gydegrus, samt udlægge en passende mængde sten på en delstrækning af åen, hvor det er muligt for HedeDanmark at bringe både skjulesten og gydegrus helt ned til åen. 

Gydegruset bliver lagt i vandløbet eller meget tæt derved, og skjulestenene ligeså. 

Landmand, Claus Lohmann Poulsen har selv gravet det store flotte sandfang på sin egen jord, og dermed sikret, at store mængder sand fra oplandet ikke længere drifter ned igennem vandløbet og tilsander både gydebanker og den øvrige hårde bund.

Det døde ved har vi truffet aftale med Kalundborg Kommune om, der stiller med en skovmand til at hjælpe os. Der er nemlig en hel masse mindre træer på dele af strækningen, ikke mindst pil og rød-el, som vi vil eksperimentere med, for at skabe så gode forhold for kommende ørredgenerationer, som muligt. Vores arbejde bliver derfor rimelig overkommeligt, og vi bør kunne blive færdig på en halv arbejdsdag.

Den sidste del af projektet ligger lidt ud i fremtiden, idet vi skal have plantet lidt rød-el langs den delstrækning, hvor vi lægger sten i vandløbet. Det bliver en ad-hoc-opgave, som vi må finde ud af, når de øvrige dele af projektet er vel udført. 

Vores del af projektet udføres dels i samarbejde med grundejerforeningerne, Kalundborg Sportsfiskerforening, samt naturligvis Grusbanden. -Og det er her, du kommer ind i billedet. Vi har nemlig brug for netop din hjælp når projektet skal udføres. 

Det sker i næste weekend, søndag den 20. november kl. 10.10!

Vi mødes i sommerhuskvarteret for enden af Pilebakken, 4591 Føllenslev, hvor der er fine parkeringsmuligheder. 

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.  

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, samt arbejdshandsker mm. 

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

 Bandeleder, Rune Hylby, 

Mobil, 2536 4280,   

runehylby@gmail.com,