Kategorier

Bloggere

GrejXperten donerer et større beløb til Græse Å.

Sidste år lagde vi skjulesten i Græse Å på en mere end 350 meter lang strækning. Resultatet var fuldstændig vanvittigt og stenene var i høj grad årsag til, at variationen på projektstrækningen blev væsentlig forbedret. Åen kvitterede da også med endnu en rekord-tor gydning i vinteren 2022-23.

Sidste år i midten af september havde Havelse Å Vandplejegruppe og Den sjællanske Grusbande sat hinanden stævne for at udføre første del af et større projekt i Græse Å. Det blev fantastisk.

Vi lagde 35-40 tons skjulesten i vandløbet på en strækning over 350 meter ved Græse Mølle (https://fishingzealand.dk/nyheder/godt-begyndt-graese-aa/).

Siden har et par af de lokale gutter, -Christian Lund Petersen og Jan Hornum lagt yderligere sten i Græse Å ”ved lejlighed”, som Christian fortalte i foråret, da vi talte om projektet. Samtidig viste årets registrering af gydegravninger, at Græse Å endnu engang har haft rekord-stor gydning i vinteren 2022-23 med mere end 80 gydegravninger (https://fishingzealand.dk/nyheder/rekord-mange-gydegravninger-graese-aa/).

Nederst på projektstrækningen ligger lidt gamle gydebanker, der skal optimeres og der skal såmænd også etableres to nye. Du kan være med til at hjælpe.

Denne positive udvikling skyldes i høj grad vores, -både Havelse Å Vandplejegruppe og Grusbandens indsats, idet vi igennem de senere år, har restaureret dele af Græse Å på tre strækninger. Men vi stopper ikke her.

Projektet sidste år var nemlig delt i to (måske tre) dele. Sidste år lagde vi skjulesten. I år skal vi lægge gydesubstrat (og flere sten, hvis vi kan nå det).

Vi skal lægge i omegnen af 50 tons gydesubstrat på samme strækning som sidste år, for netop at optimere både gydeforholdene og forholdene for den yngel, og siden præsmolt, der gerne skulle overleve, så der kommer endnu flere ørreder i åen og dermed også i Roskilde Fjord, som Græse Å har sit udløb til.

50 tons gydesubstrat fordelt på to nye gydebanker, samt vedligeholdelse af de eksisterende, der mangler lidt ekstra gydesubstrat for at kunne levere en stor mængde yngel til alle de mange fine skjul i Græse Å, og som i høj grad skyldes Frederikssund Kommunes skånsomme vedligeholdelse.

Vi har dog haft en større udfordring. Dér, hvor gydebankerne skal ligge, er arealerne våde. Faktisk så våde, at man ikke umiddelbart kan køre langs vandløbet og lægge gydesubstrat direkte i åen. Dels er der vådt, og dels er arealet §3-beskyttet. Udfordringen er, at vi ikke kan køre med almindelige køretøjer. Der skal noget andet til og den slags koster penge. Problemet er blevet løst i fineste stil.

Kristian Søndergaard Thorsen fra GrejXperten har nemlig doneret 12.500.- kr til os for at få udført dette projekt uden at ødelægge naturen omkring Græse Å med store hjulspor. GrejXperten har åbnet butik i Lynge, og jeg har ved flere lejligheder talt med Kristian, der gerne vil anerkende vores store indsats for at skabe større ørredbestande.

Donationen fra GrejXperten falder på et ”tørt sted”, idet vi nu har været i stand til at leje en dumper på larvefødder, der trykker minimalt og dermed er mest skånsom overfor brinkerne og skoven, der omgiver Græse Å, netop på projektstrækningen. Uden GrejXpertens hjælp, havde vi ikke kunne udføre projektet på de vilkår, et §3-beskyttet areal kræver.

Både Havelse Å Vandplejegruppe og vi, -fra Grusbanden, er meget taknemmelige for denne fine gave, der sikrer, at ørrederne i Græse Å allerede til vinter, har nye gydebanker til rådighed og de gamle bliver mere effektive.

Gaven fra GrejXperten vil ligeledes gøre arbejdet lettere for os, idet vi kan lægge gydesubstrat direkte ned i åen, hvilket gør vores arbejde overkommeligt, når der er tale om mængder af den størrelse.

Opgaven består kort og godt af, at rette gydegruset til på de eksisterende gydebanker ved Græse Mølle, samt etablere to nye!

De nye, såvel som gamle gydebanker, kommer virkelig til at gøre en forskel for ørredbestanden i Græse Å. Det er her, du kommer ind i billedet, for vi har brug for al den hjælp, vi kan .

Selvom gydegruset bliver lagt direkte i vandløbet, skal det stadig rettes til, og det er vi nødt til at have hjælp til. -Og du kan være med til at sikre dette ved at melde dig til dette projekt.

Selve udlægningen finder sted den søndag 17. september, hvor vi mødes ved Græse Mølle klokken 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler/waders og i øvrigt fornuftigt tøj, foruden arbejdshandsker og det gode humør.

Meld dig endelig til, det er mega hyggeligt når vi mødes.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,