Kategorier

Bloggere

Godt begyndt i Græse Å

Finn var maskinfører på den store maskine, som Frederiksund Kommune hjalp os med. Den kunne lægge sten op til et ton direkte i åen, og gudskelov, for mange sten ville ikke være mulige for os at håndtere.

Projektet i Græse Å i sidste weekend viste sig at være præcis så vanskeligt som frygtet. Mange lodsejere skulle inddrages, -nogle skulle endda deltage aktivt i dele af projektet og alt skulle gå op i en højere enhed for at projektet kunne forløbe efter planen.

Ligeledes skulle logistikken i det samarbejde, vi havde omkring projektet med Frederikssund Kommune, passe som fod i hose med samarbejdet med lodsejerne og den aktie, Havelse Å Vandplejegruppe og Grusbanden kastede i projektet.

Samtidig var vi ikke helt skarpe nok på de aftaler, vi selv havde med hinanden, -Havelse Å Vandplejegruppe og jeg, -fra Grusbanden.

Når det så er sagt, skal jeg da lige love for, at den indsats, der blev lagt for dagen, da vi udførte projektet i sidste weekend, gjorde mine bange anelser til skamme.

Der blev knoklet og samarbejdet forløb over al forventning.

Christian Lund Petersen i færd med at lægge sten til rette i Græse Å, -store sten, vel at mærke. Uden Christians store indsats både før og under projektet, ville vi ikke have fået lagt så meget som en perle-sten i Græse Å (billed: William Høyer Holtsø).

Vi havde i forvejen delt projektet i to faser, idet skjulesten og ”dødt ved” i første omgang skulle sikre, at der blev skabt en større variation på den knapt 900 meter lange projektstrækning, hvorefter gydegrus i næste fase skulle sikre nye og forbedrede gydemuligheder for ørredbestanden i Græse Å.

Men, lad mig just gøre det klart med det samme.

Vi nåede desværre ikke hele den første fase, idet arbejdet med at lægge de knapt 100 tons skjulesten i vandløbet, viste sig at kræve betydelig mere tid, end vi havde til rådighed på projektdagen på trods af maskinkraft med hjælp fra Frederikssund Kommune.

Vi fik lagt omkring 35-40 tons i vandløbet på en 350 meter lang strækning.

Det er i sig selv en kæmpe præstation, da det foregik i skov og med et køretøj, vi normalt ikke har til rådighed.

En skovningsmaskine, der var det eneste køretøj, der kunne håndtere de store sten på de meget bløde skovarealer langs Græse Å på projektstrækningen.

Man kan vel godt være lidt stolt, synes det som om, Christian fortæller os på dette billede. Ja, det har du i høj grad grund til at være, Christian.

Chauffør på maskinen var Finn, og med Å-mand-Claus som en vigtig medspiller.

Det samme var Christian Lund Petersen, der har stået for en stor del af projektet.

Christian har nemlig truffet aftaler med lodsejere, leverandør af sten og meget mere.

Uden Christians store indsats, var der ikke kommet så meget som en perle-sten i vandløbet, -og der skal lyde en kæmpe tak til Christian herfra.

Mange af stenene blev hentet hos lodsejerne på projektstrækningen, og mange af disse sten havde en størrelse, der ville være umulige for os at håndtere.

Enkelte sten vejede et ton, og kunne kun lægges ud med maskine og selv da, var maskinfører, Finn nødt til at tage alternative løsninger i brug. Han var faktisk nødt til at lægge flere af de største sten ned i vandet for at kompensere for vægten, før han kunne placere dem korrekt for ikke at vælte med skovningsmaskinen!!!!

Til gengæld…………..blev resultatet fuldstændig fabelagtigt og Græse Å begyndte allerede efter få minutter at skabe de mest fantastiske strømrender og dermed variation i vandløbet.

Det er netop den slags sten, der skal til i vandløb af Græse Å’s størrelse og der skal mere end 30-centimeter-sten til at skabe de passager, der er nødvendige for at få skyllet bunden fri for sand og slam.

-Og sten, det kom der på den 350 meter lange del af projektstrækningen, vi nåede i denne omgang.

Næste runde må blive til foråret, idet stenene allerede er indkøbt og just nu ligger i depot hos én af lodsejerne.

Der er tale om 35-40 tons, samt en flok, der i forvejen ligger hos et par af lodsejerne. Dem må vi få lagt ud, når forsommeren igen gør det muligt at køre på arealerne.

Til den tid er vi måske ovenikøbet så heldige, at det sandfang, vi ønsker at lægge ind i projektstrækningen, er ved at kunne etableres således, at strækningen i fremtiden, ikke får tilført mere sand. Et fromt lille ønske herfra.

Flere af stenene vejede et ton, og Jens Vonger-Lauersen fra Esrum Å-laug (på stenen), aftaler med Henrik M. Jensen fra Jyllinge, hvordan stenen skal placeres, altimens Michael Perit-Larsen lytter med og fotografen William Høyer Holtsø tager billeder.

På en del af projektstrækningen er det ikke muligt for os at komme til med store sten.

Her fik vi allerede i sidste weekend taget hul på udlægning af ”dødt ved”.

Store grene fra rød-el blev skåret til og forankret i den bløde jord med gaffelgrene, der blev trykket langt ned i brinken.

Det skal nok holde, og de fine grenkviste og -kroner, vil i de kommende år danne ”tag over hovedet” for den yngel, der kommer frem fra gydebankerne.

Det skal nok sikre en større overlevelse, er jeg overbevist om.

Vi slap ikke helt fra at køre sten med trillebør. Her er det Jan Hornum, Thomas Ahlburg og Jens Vonger-lauersen, der triller afsted med en lille børfuld sten(billed: William Høyer Holtsø) .

I forhold til udlægning af ”dødt ved” er der ikke noget facit, ingen regler for, hvordan det skal gøres. Nogle steder kan man bruge trækroner, som man skærer ned og ”brækker i vandløbet”, andre steder kan en forankring med træspyd sikre stammer og andre større ”kævler” til skjul.

Vi fik gjort det lidt anderledes og vi må være skarpe på, om vi kan forbedre metoden.

Det vil vise sig og så må vi tage den derfra.

Jeg må til vinter træne lidt ben, tænker jeg ovenpå strabadserne med de tonstunge sten i Græse Å. Denne lille ”tyksak” på 5-600 kg var vi nødt til at være tre-fire mand om(billed: William Høyer Holtsø).

Efter mere end 6 timers indsats fra de fleste og 8-9 timer for Christian (mindst), på projektdagen, var vi godt møre og det bragte ualmindelig glæde i forsamlingen, da Lisbeth Klarskov dukkede op med kage og kaffe.

Se dét er noget, der du’r.

Endnu engang tak for den store indsats fra de 18-20 frivillige, der deltog i projektet i Græse Å i sidste weekend, heriblandt også William Høyer Holtsø, der er ved at uddanne sig til fotograf og har bidraget med flere af billederne. William har valgt at lave sin svendeprøve i selskab med de frivillige, blandt andet fra Grusbanden, idet han vil lave en fotoserie om netop det engagement, der opstår når ”hobbyister” mødes omkring lystfiskeri og vandplejearbejde.

Denne svendeprøve involverer i øvrigt også Gordon Henriksen og Kaare M. Ebert.

Da jeg kørte derfra, klokken lidt i fire, -og ikke som planlagt klokken 15.15, var det med en rigtig god fornemmelse og jeg kan slet ikke vente med at se åen, når der rigtig kommer vand, for så er jeg sikker på, de sten vi nåede at få lagt ud, gør sit til, Græse Å ligner en ”miniature-mørrumsåen” med al den biodiversitet, vi kan mønstre i et sjællandsk vandløb.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,