Kategorier

Bloggere

Ellerenden har brug for din hjælp til passage og ”løsning” af gydebanker!

”Løsning” af gydegrus kan være en vigtig foranstaltning i enkelte vandløb, hvor bankerne er kittet sammen med overflader så hårde som cement. Det kan løses med stengrebe.

I enkelte vandløb rundt omkring i regionen, er vi nødt til gentagne gange at komme på besøg for at sikre passage, inden gydesæsonen begynder i november-december måned. Ellerenden i Lejre Kommune er netop ét af de vandløb, vi lægger lidt kræfter i, hvert år ved denne tid.

Det gør vi, da vandløbet har et stort potentiale som gyde- og opvækstvandløb for Isefjordens havørreder, der hvert år vandrer op i det lille, men fantastiske vandløb på østsiden af Tempelkrogen tæt ved Munkholmbroen.

Det er et privat vandløb, hvilket vil sige, der ikke ligger noget regulativ for Ellerenden, som i øvrigt ejes af Ryegård Godser. Det betyder samtidig, at Lejre Kommune ikke har andre forpligtigelser i vandløbet end at sikre, der ikke sker forringelser af miljøet, da vandløbet er underlagt §3 i naturbeskyttelsesloven. Det får som udgangspunkt lov til at passe sig selv.

Vandløbet har sit forløb igennem en stejl kløft inden det løber ud i fjorden. Det er netop her, potentialet er størst. Derfor har vi igennem årene sikret passage ved udløbet, samt et par hundrede meter opstrøms, da vi gennem mange års erfaring med Ellerenden, har kunne konstatere, at det var ét af de helt store problemer for ørredernes succes på gydebankerne i kløften, hvor faldet er 5-10 promille.

”Tøsebanden” har sørget for passage, Tuse Å’s Ørredsammenslutning har sørget for passage og det har medlemmer af Grusbanden også i de foregående 5-6 år.

Det har været nødvendigt for at havørrederne overhovedet har kunne vandre opstrøms i vandløbet til gydebankerne. Vi har dog også kunne konstatere, at de fine gydebanker og det fine gydesubstrat, igennem årene er blevet mere og mere hårdt og sammenkittet. Det er rigtig skidt, for kan ørrederne ikke grave i gydegruset, så kommer der selvklart heller ingen gydning og heller ingen yngel ud af anstrengelserne.

Princippet er enkelt, idet man blot stikker stengreben ned i gydebanken, vrider greben nogle gange frem og tilbage, og vupti, den hårde overflade er brudt.

Sammenkittede gydebanker ser vi desværre alle steder i vores region. Det skyldes dels sand imellem stenene og det skyldes også, at ørrederne ikke jævnligt frekventerer gydebankerne og får slået hul på overfladen og sandet ud af banken. Så kitter den sammen og kan faktisk blive præcis så hård og uegnet til gydning som det hårdeste stabilgrus på en befærdet grusvej. Ørrederne er ude af stand til at slå hul på en slig gydebanke. Men det er der råd for.

Vi kan med få midler hjælpe ørrederne til at få ”fornyet håb” på de sammenkittede gydebanker.

Metoden er enkel: Det handler om at løsne nogle af stenene således, at der ikke længere er den cementagtige hårde skal af sammenkittet gydesubstrat på gydebanken. Et spadestik med en stengreb kan løsne meget gydegrus og mange sten. Flere spadestik kan løsne desto mere gydegrus og faktisk gøre gydebanken meget attraktiv for ørrederne at gyde i.

Det har vi stor erfaring for, idet ørrederne, -hvis jeg skal tillægge dem menneskelig sund fornuft, ikke behøver at bruge flere kræfter end nødvendigt for at slå hul på banken og grave den fine gydegrube, hvor havørredhunnen lægger sine æg.

Vi gør egentlig blot gydebanken tilpas attraktiv for havørredhunnen til, at hun selv vil fortsætte med at grave i den banke, vi har ”anvist hende ved at lette hendes arbejde”. Derfor indeholder projektet i Ellerenden, to meget vigtige forudsætninger for opfyldelse af en god ørredbestand i et i øvrigt fantastisk vandløb.

Den ene forudsætning er fri adgang til gydebankerne og den anden forudsætning er godt gydesubstrat, hvor hun kan lægge sine æg.

Vi fjerner ikke sand eller foranstalter andre ting, men når den gydemodne havørred-hun dukker op på gydebanken, er det håbet at hun klarer resten selv, hvilket vi har set utallige gange. Havørred-hunnen er i virkeligheden den bedste til at sikre godt gydegrus gennem hendes gydegravning.

Projektet udføres i et tæt samarbejde med Tuse Å’s Ørredsammenslutning, der har Ellerenden under sine vinger, som alle de andre vandløb i den sydlige del af Isefjorden. Vi skal derfor dels sikre passage og dels sikre løse sten i gydebankerne. Det sidste foregår som nævnt med stengreb, uden særlig videnskabelige forudsætninger, og alle kan være med.

Projektet, hvor vi har brug for netop din hjælp, er planlagt til at foregå næste lørdag, den 19. november med mødetid klokken 09.09 ved P-pladsen på den østlige side af Munkholmbroen.

Herfra skal der sikres passage nedstrøms og der skal sikres egnede gydebanker opstrøms.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, mm.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,