Kategorier

Bloggere

Havørredaften om Roskilde Fjord hos ROLK

Roskilde og Omegns Sportsfiskeklub (ROLK) inviterede mig forleden til at holde et oplæg om situationen for havørrederne i Roskilde Fjord i deres klubhus. Alle 35 pladser blev hurtigt udsolgt til interesserede fra ROLK, Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, Ølsted-Frederiksværk Lystfiskerforening, Danmarks Amatør-fiskerforening m.fl. for at høre om vores nyeste viden og snakke om fremtiden.

Det var en fornøjelse at bruge sådan en aften sammen med de engagerede og aktive folk. Vi kom rundt om de lokale havørreder med bl.a. data, som de lokale frivillige under min supervision indsamler med gydetællinger og moderfisk – samt de undersøgelser jeg og de frivillige har lavet for medlemskommunerne af smoltudvandring, bestandstætheder mm. Dertil kommer andre undersøgelser udført i samarbejde med DTU Aqua. Især gydetællingerne viser tydeligt den positive udvikling, som de fleste vandløb langs Roskilde Fjord har været igennem de senere år.

Jeg fortalte bl.a. om den nyeste viden om de skuffende effekter af mundingsudsætninger, hvor kun få procent overlever. Dette billede ser vi også i Roskilde Fjord. Omvendt overlever de vilde smolt langt bedre, og det er derfor antageligt den nuværende produktion af vilde smolt fra de 9 producerende vandløb, der bidrager mest til fiskeriet. Der er gode muligheder for at fordoble denne produktion og dermed opnå en betydelig forbedring i fiskeriet. Det forudsætter en stor indsats med restaurering og andre forbedringer i vandløbene, hvilket er et arbejde, der kører på med stor styrke også i de kommende år i medlemskommunerne med bl.a. hjælp fra foreningerne og FZ’s Grusbande. Også fiskeriet og den nye fiskeribekendtgørelse blev belyst, og det kom frem, at de ret omfattende fiskeribegrænsninger, der blev indført i 2020, ser ud til i høj grad at blive respekteret. Dog med enkelte undtagelser, der formentlig skyldes manglende viden om de nye regler. Reglerne for lystfiskeri finder du bla. på den nye app og hjemmeside; Fishingindenmark.info

Det nye afløb fra Langvad Å var et andet emne, som fik stor opmærksomhed. Dette store vandsystem producerer næsten lige så mange smolt, som alle andre vandløb tilsammen. Men kun få når ud i fjorden pga. et meget stort tab i søerne og nok især i St. Kattinge Sø. Med det nye afløb fra søen, som antageligt etableres i år, vil tabet af smolt nok kunne reduceres, men vi ved ikke hvor meget. Vi håber sammen med kommunen at undersøge effekten på smolttabet, for derefter, hvis den er for lille, at kunne overveje, hvad der evt. kan gøres fremadrettet.

Jeg deltager gerne i sådanne temaaftener med fokus på de lokale havørreder, hvilket er en del af den service, jeg tilbyder de lokale foreninger. Og dermed en integreret del af vores store samarbejde med forskellige undersøgelse. Jeg kommer således gerne til andre foreninger med lignende arrangementer.

Peter W. Henriksen