Kategorier

Bloggere

Vær med når der udsættes ørreder i Tuse Å

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ørredyngel som denne, der skal udsættes i Tuse Å.

Alle er hjertelig velkommen på lørdag, den 9. april, når Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) sætter 25.000 stk. ørredsmolt ud i Tuse Å.

Det sker ved Åkalvebroen (den gamle Nykøbingvej) klokken 13.00.

Tag gerne hele familien med, for der er garanti for masser af spræl i de små fisk, når de springer i Tuse Å af ”glæde”, – for det er en festdag, når ringen sluttes og ørrederne kommer hjem.

25.000 små ørreder mellem 10-25 cm ankommer på lørdag til Tuse Å, hvor de sættes ud ved Åkalvebroen (den gamle Nykøbingvej) klokken 13.00, hvor Linda Bollerup Høeg fra Fyns Laksefisk (Elsesminde) og vognmand-Ove dukker op fra Odense med årets ørredsmolt til udsætning i mundingen af Tuse Å.

Herfra vil de vandre ud i Isefjorden i de kommende uger, og indgå i den samlede bestand af ørreder i fjorden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke slam eller gylle, som spules ud i vandløbet. Det er sprælske små ørredyngel, som skal vokse sig store og forplante sig i åen.

Bestanden af ørreder i Isefjorden er dels de udsatte fisk, og heldigvis også naturlige vilde ørreder, der selv har formået at klare naturens forunderlige gang.

De udsatte ørreder derimod, er en del af Fiskeplejen, der administreres af DTU Aqua i Silkeborg, og som alle danske lystfiskere betaler til gennem Fisketegnet.

I Isefjorden skal der ifølge Fiskeplejen udsættes i alt ca. 100.000 stk. ørreder i mundingerne af vandløb, der løber til fjorden, således at de kan blive ”præget” af duften fra vandløbet, inden de vandrer ud i Isefjorden for at æde sig store og frygtindgydende……!!!

I TØS håber vi naturligvis, de vender tilbage til Tuse Å, når de er kønsmodne for derved at deltage i gydningen de kommende år.

Ørrederne er blevet opdrættet på Fyns Laksefisk, hvor Linda dagligt har nusset om dem og givet dem optimale forhold i ”ørredvuggestuen og -børnehaven”, således at de har haft en yderst stor overlevelse.

De små ørreder blev lagt i klækkeriet på Fyn som øjenæg i efteråret 2014 og er netop afkom af moderfisk fanget under elektrofiskeri i Tuse Å for halvandet år siden af Arbejdsgruppen og frivillige fra TØS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Der bliver liv i Tuse Å, når 25.000 små ørreder skal udsættes og finde sig til rette i vandløbet.

Moderfiskene blev strøget for æg og sæd, og de små befrugtede æg blev derefter kørt til Fyn og lagt ind i klækkebakker i opdrætsanlægget.

Vi kan derfor glæde os over, at de gener, der gennem årtiers tilpasning til netop forholdene i Tuse Å, endnu engang bliver videreført.

Ringen sluttes, og nu er det op til naturen at klare resten.

Det fejrer vi i TØS ved at invitere til ”Open Air” ved Åkalvebroen (den gamle Nykøbingvej), hvor vi vil være værter for udsætningen af de små ørreder.

TØS og Fishing Zealand sørger for øl til de ”voksne”, og vand til de mindste, -både til børn og til ørreder.

 

Formand for TØS og bandeleder for Grusbanden i FZ/DSF-regi,

Rune Hylby,

Mobil: 2536 4280