Kategorier

Bloggere

Potentielt 250-300 ørredsmolt i Kohave Møllerende

Kohave Møllerende er et fint lille vandløb. Men der mangler i den grad gydegrus og ikke mindst skjulesten, som kan sikre variationen i dette tilløb til Saltø Å, der løber ud i Karrebæk Fjord.

Der er nogle projekter, med al respekt, som er lige en anelse mere spændende end andre. Det gælder i høj grad det projekt, Næstved Lystfiskerforening og vi har slået pjalterne sammen om i Kohave Møllerende, der er et tilløb til Saltø Å.

Saltø Å har sit udløb i Karrebæksminde Fjord i Næstved Kommune, og er netop ét af de vandløb på Sydsjælland, som har et kæmpe uudnyttet potentiale.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Kohave Møllerende var egentlig foranlediget af Jacob Hald fra Næstved Kommune, da vi holdt et telefonmøde under Coronapandemien i foråret 2020. Jacob foreslog mig at kigge forbi vandløbet for at se på mulighederne for at lave et mindre projekt og i givet fald, hvad der skulle til for at optimere vandløbet på en strækning, der faktisk havde et fint fald på ca. 3 ‰, men hvor specielt skjulesten og anden fysisk variation manglede.

Siden blev vi ramt af flere gange nedlukning og min tid med andre projekter tog overhånd, hvorfor Kohave Møllerende forliste i bunken af ”nice-to-do-opgaver” og lå i næsten halvandet år stille som et ikon på mit skrivebord.

Men sidste efterår blev der gudskelov plads til et besøg i Kohave Møllerende og straks begyndte projektet at tage form.

Ikke mindst på baggrund af, at vandløbet ikke er udpeget i Vandplanerne med indsatser. Ikke desto mindre skal det stadig opnå God Økologisk Tilstand, og det kunne jeg godt se, allerede efter første øjekast, ville blive svært, medmindre der blev etableret større fysisk variation, -udlægning af gydegrus og skjulesten.

Just hjemvendt fra denne tur i felten kontaktede jeg lodsejeren, Førslev Gods, hvor Phillip de Neergaard lød yderst positiv.

Herefter fordybelse i regulativet, -faldforhold, vedligeholdelse, bundbredder, beregninger, for at ende op med den egentlige projektbeskrivelse, endnu et besøg ved vandløbet for at afstemme projektet med de faktiske forhold og indtænke udførelsen af projektet med adgangsveje, tidshorisont og endelig aftale om fysisk møde med Førslev Gods.

Et fint eksempel på, hvad et par store skjulesten kunne gøre for vandløbet netop her. Under træet på modsatte bred har vandløbet gnavet sig under brinken. Et par store sten kunne sikre en standplads for ikke blot en gydevandrende havørred, men kunne også sikre en standplads til en bækørred, der kunne finde både skjul og føde i årene fremover. Dét kan du være med til at sikre ved at møde op, lørdag den 13. august.

Phillip de Neergaard og jeg havde en aldeles positiv snak om projektet, som blev rettet til efter både Godsets ønsker, samt ønsker fra Jacob Hald, Næstved Kommune.

Næstved Lystfiskerforening med Martin Harregaard i spidsen, sprang til med samarbejde om projektet og pludselig bredte optimismen sig som ringe i vandet.

Det her ville blive et mønsterprojekt, og vil for alvor give mening, blandt andet med tanke på længden af projektstrækningen.

800 meter gyde- og opvækstvandløb vil i fremtiden sikre en stor produktion af ørreder til glæde for både vandløbets status, -God Økologisk Tilstand og for de lystfiskere, der fisker langs kysterne på Sydsjælland.

Og for at gøre formålet med projektet endnu bedre, er der med de nye fredningsbestemmelser for fiskeriet omkring Sjælland, netop rettet fokus på beskyttelsen af ørreder i Karrebæk Fjord, hvor Saltø Å udmunder, og dermed sikre at de udtrækkende smolt fra projektstrækningen også får mulighed for at vende tilbage for at gyde netop på de gydebanker, vi skal lægge ud til dem.

Nu skulle man ikke tro, det kunne blive bedre!

Men det kan det.

Næstved Kommune har nemlig lovet at hjælpe os under udførelsen af projektet, og vil bidrage med maskinkraft til udlægning af gydegruset, så vi blot behøver at rette det til, og Næstved Kommune har såmænd også lovet at hjælpe os med at lægge de mange tons skjulesten langs vandløbet således, at vi blot skal lægge dem ned i vandløbet og placere dem lige dér, hvor det giver bedst mening.

Det er luksus, det er fantastisk og viser med al tydelighed, at folkene i forvaltningen støtter op om vores initiativer og sikrer et reelt samarbejde til glæde for alle parter.

I alt skal der lægges 35 tons gydegrus, samt knapt 100 tons skjulesten på den 800 meter lange projektstrækning, der vil sikre stor gydeaktivitet og ikke mindst overlevelse til smoltstadiet for den yngel, der vil klække på strækningen.

I bedste fald vil strækningen i fremtiden kunne producere op imod 250-300 naturlige ørredsmolt om året (20 stk. smolt/100 m² vandløbsbund), hvilket giver en samfundsværdi på godt en kvart million kroner om året (jf DTU Aqua).

For at nå dette mål skal vi have lagt sten og gydegrus til rette, og det er her, -du kommer ind i billedet.

Vi har nemlig brug for netop din hjælp når projektet skal udføres.

Det sker lørdag den 13. august kl. 10.10!

Vi mødes ved Førslevvej 29, 4700 Næstved.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, mm.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com