Kategorier

Bloggere

Når mørket falder på…..sætter vi ørreder ud i Tuse Å.

Tusindvis af ørreder skal sættes ud den 14. april i Tuse Å

Alle er hjertelig velkommen lørdag den 14. april, når Tuse Å’s Ørredsammenslutning i samarbejde med Grusbanden, sætter tusindvis af ørreder ud i Tuse Å ved Åkalvebroen. Det sker ved broen over åen på Nykøbingvej vest for Holbæk, klokken 19.00.

Tag gerne hele familien med på aftentur til åen, for vi sætter fiskene ud lige inden mørket falder på for at sikre, at skarver og måger er gået til ro for natten.

Tusindvis af små ørreder mellem 10-25 cm ankommer lørdag den 14. april til Tuse Å, hvor de sættes ud til glæde for de mange tusinde lystfiskere, der fisker med fiskestang i Isefjorden. Det er nemlig en festdag, når Linda Bollerup Høeg fra Fyns Laksefisk dukker op fra Odense med årets ørredsmolt til udsætning i mundingen af Tuse Å. Herfra vil de vandre ud i Isefjorden i de kommende uger, og indgå i den samlede bestand af ørreder i fjorden til glæde for både lokale lystfiskere, såvel som udenlandske turister.

børn og barnlige sjæle kan sætte en portion ørreder ud

Bestanden af ørreder i Isefjorden er dels de udsatte fisk, og heldigvis, også naturlige vilde ørreder, der selv har formået at klare naturens forunderlige gang. De udsatte ørreder derimod, er en del af Fiskeplejen, der administreres af DTU Aqua i Silkeborg, og som alle danske lystfiskere betaler til gennem Fisketegnet.

I Isefjorden skal der ifølge Fiskeplejen udsættes mere end 100.000 stk. ørreder i mundingerne af vandløb, der løber til fjorden.

Ørrederne er blevet opdrættet på Fyns Laksefisk, hvor Linda dagligt har nusset om dem og givet dem optimale forhold i ”ørredvuggestuen og -børnehaven”, således at de har haft en yderst stor overlevelse. Det vil vi gerne gøre vores til, de bliver ved med at have. Derfor sætter vi ørredsmolten ud henunder aften således, at de små ørreder har natten til at akklimatisere sig til de nye forhold. De er nemlig udsatte, i dobbelt forstand, mod predation fra måger, skarver og andre ”rovdyr” umiddelbart efter, de er sat ud. Men under dække af skumringen og nattens mulm og mørke, kan vi forhåbentlig slippe for den værste predation.

De små ørreder blev lagt i klækkeriet på Fyn som øjenæg i efteråret 2016 og er netop afkom af moderfisk fanget under elektrofiskeri i Elverdamsåen og Tuse Å for halvandet år siden af frivillige fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Odsherred Sportsfiskerforening.

Moderfiskene blev strøget for æg og sæd, og de små befrugtede æg blev derefter kørt til Fyn og lagt ind i klækkebakker i opdrætsanlægget.

Nu er de klar til udsætning i Tuse Å. Det fejrer vi i TØS og Grusbanden ved at invitere til ”Open Air” ved Åkalvebroen, Nykøbingvej 62, 4300 Holbæk, hvor vi vil være værter for udsætningen af de små ørreder.

Grusbanden vil sørge for akvarier, så alle kan komme helt tæt på, og dem som ønsker det, kan sætte deres egen lille ”portion” ørreder ud, altimens TØS sørger for øl til de ”voksne”, og vand til de mindste, -både til børn og til ørreder.

Bandeleder for Grusbanden, Rune Hylby