Kategorier

Bloggere

Mon havørnen kigger forbi?

I februar måned blev første del af ”projekt forbedringer for ørredbestanden i Truelsbækken” etableret. En 80 meter lang gydebanke blev rettet til at et halvt hundrede deltagere.

Hver evig eneste gang jeg kører på Holbækmotorvejen over Elverdamsåen i vestgående retning, bliver jeg helt glad indeni. Turen glæder mig ualmindeligt meget, når Tempelkrogen Nord og Syd åbenbarer sig, just som man kommer ned ad bakken og ud på det flade stykke af motorvejen inden den deler sig igen mod Kalundborg og mod Holbæk. Dette store vådgøringsprojekt, som jeg igennem mange år var involveret i, til møder, til høringer, til forberedelserne og som nu ligger som en naturperle med et fugleliv uden mage.

Gæs, ænder, vadefugle, og ofte den majestætiske havørn ses ude over det store område mod nord og mod syd. Nu skal der gøres noget for fiskene også. Igen, fristes jeg til at sige. Ad to omgange har vi nemlig allerede været i gang.

I efteråret flyttede vi fisk fra Elverdamsåens gamle løb over i det nye, og i februar måned etablerede vi en næsten 100 meter lang gydebanke i Truelsbækken, der også har fået nyt løb, præcis som Elverdamsåen. Begge projekter skete i samarbejde med bygherre, Eskild Dalsgård Lund fra Lejre Kommune og projektleder, Jesper Sverdrup Kierkegaard fra HedeDanmark.

Flot så det ud, og i fremtiden vil ørrederne stå tæt på gydebanken.

Nu skal vi i gang med endnu et projekt i dette fine samarbejde, hvor også Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) og Den sjællandske Grusbande deltager med stort engagement og initiativ til glæde for ørredbestanden i Truelsbækken.

Det sker søndag den 30. juni klokken 10.10.

Vi skal have taget hånd om knapt 15-20 kubikmeter gydegrus, der skal lægges i Truelsbækken således, at ørrederne allerede i den kommende gydesæson i oktober-november, kan finde frisk og brugbart gydegrus. Ørrederne lægger nemlig deres æg i dette gydegrus. Grus er så meget sagt, for i virkeligheden er gydegrus betegnelsen for valnøddestore sten, og sikrer, at æggene ligger beskyttet og hele tiden forsynes med friskt iltrigt vand, der strømmer mellem stenene.

Bunken af sten ligger lige nu på engene og minder mig hver gang om, at vi kan og skal gøre det bedre endnu. Det hjælper Jesper med, for i den kommende uge, bliver gydegruset lagt ned i Truelsbækken, hvorefter vi fra TØS og Grusbanden efterfølgende skal rette det til således, at ørrederne får mest muligt glæde af det.

Truelsbækken skal forbedres yderligere, og her er et par TØS’er ude for at inspicere strækningen, så vi får mest muligt ud af anstrengelserne.

Men det er ikke eneste ”event” på næste søndag. Eskild vil nemlig endnu engang gå en tur med dem, som er mere interesserede i området og dets fine natur, end lige nøjagtigt at rette gydegrus til. Det bliver en helt anden oplevelse denne gang, fremfor i februar måned, hvor regn og rusk gjorde livet surt for ikke blot fuglene, men også for deltagerne.

I dagens anledning deltager også Lærke Falstaff på denne walk n’ talk. Lærke er naturmedarbejder i Lejre Kommune, og både Eskild og Lærke vil fortælle om området og dets helt unikke naturværdi. Med andre ord bliver det en fantastisk dag ved Tempelkrogen Nord, hvor vi både skal have rettet gydegrus til og vi skal kigge endnu engang på det fantastisk smukke område, -med guide, nørderi og miljøforbedringer. Det bliver ikke bedre!

Meningsfyldt, indholdsrigt og så håber jeg, krydser fingre for, at havørnen kigger forbi og lige giver en ”high five” for dette samarbejde mellem, Lejre og Holbæk Kommuner, HedeDanmark og de frivillige fra TØS og Den sjællandske Grusbande.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en mail til mig på adressen, hylby@mail.dk, sende en sms på nummer 2536 4280 eller ved at melde dig til, via Grusbandens facebook-side, når projektet offentliggøres der (https://www.facebook.com/groups/Grusbanden/).

Vi mødes for enden af Asserholmvej (se kort), og i den forbindelse vil vi bede jer om at køre forsigtigt, når I skal forbi Asserholm Hunde- og Kattepension!

De har nemlig bedt os om at tage hensyn til deres pensionat, og det gør vi gerne for vi skal jo alle have en god oplevelse, og gerne sammen.

 

Bandeleder, Rune Hylby.