Kategorier

Bloggere

Hjælp ønskes til Susåens ørredbestand

Stenskovvandløbet på projektstrækningen. Her skal der etableres en større gydebanke, -gydestryg med ca. 4-5 kubikmeter gydegrus. Det bliver helt suverænt. Det er i øvrigt Per Gade og Jacob Hald, der besigtiger den imaginære gydebanke, der skal ligge lige netop her.

I den milde vinter var Per Gade og jeg på visit i Stenskovvandløbet sammen med Jacob Hald fra Næstved Kommune. Vi ville kigge på det lille tilløb til Susåen for at se, om det gav mening at restaurere en strækning af bækken.

I skoven, opstrøms projektstrækningen, er der faunaklasse 6-7. Det er der desværre ikke på projektstrækningen, men det gør vi noget ved. Her skal der laves kreaturovergang, og længere nedstrøms lægger vi skjulesten og flere gydebanker.

Netop vandløb, der løber til Karrebæk Fjord er der særlig fokus på, for med de fredninger i den nye Fiskeribekendtgørelse, der i den grad har haft Karrebæk Fjord i fokus gør, at hver lille smolt, der kan produceres, forventes at have større chance for at overleve end tidligere. Derfor giver det rigtig god mening at rette fokus på de små vandløb, der løber til Susåen, som jo faktisk i de rigtig gode gamle dage, var det eneste lakseførende vandløb på Sjælland (siges det).

Stenskovvandløbet er som skabt til at huse ørreder, og derfor er det nærliggende for os at se på, hvordan det lille vandløb kan optimeres. Det gør vi hellere end gerne, og derfor gav det god mening, at Per var ”med på en kigger”.

Per er medlem af Suså Lystfiskerforening og i øvrigt bosiddende blot få kilometer fra vandløbet, hvorfor det var helt naturligt, han deltog i denne besigtigelse af ren og skær nysgerrighed.

Stenskovvandløbet har levet en lidt omskiftelig tilværelse med blandt andet udtørring og manglende målsopfyldelse.

Men med etablering af en klimasø i 2015, er der nu gode chancer for en jævn strøm af rent vand året igennem, -også om sommeren, når temperaturen er som i øjeblikket.

Sammenløbet, hvor Stenskovvandløbet har sit udløb i Valmosegrøften, der siden løber til Susåen. Her skal Næstved Kommune fjerne en gammel nedbrudt rørledning, og vi skal udlægge skjulesten.

Der er blandt andet konstateret ørredyngel i 2018, men vi vil gerne booste bestanden yderligere med etablering af både nyt gydegrus og skjulesten på de nedre og oftest mere vandfyldte strækninger af bækken. Jeg gik derfor i gang med projektbeskrivelse og derefter møder med både Jacob og lodsejerne på strækningen. Samtidig sprang Christina Skou Hansen, formand m/k fra Suså Lystfiskerforening øjeblikkelig til med samarbejde og forventning om deltagelse med ”arbejdsomme hænder”. Vi kunne derfor i fællesskab i foråret sende projektet til sagsbehandling og siden godkendelse i Næstved Kommune.

Nu er alle aftaler faldet på plads, og snart vil HedeDanmark køre gydegrus og skjulesten til vandløbet. Halvdelen lægges an i vandløbet, så det blot skal rettes til. Resten af gydegruset skal vi lægge i vandløbet med håndkraft, men da der kun er tale om knapt 5 kubikmeter, er det rimelig overkommeligt, hvis vi kan samle et par håndfulde ivrige folk. Ligeledes skal skjulestenene lægges i, men denne del er faktisk hyggelig og minder mig altid om min barndom, hvor jeg nærmest ikke kunne se en sten uden den skulle kastes i vandet!!!!

Overkørslen bliver fjernet således, at røret i fremtiden ikke udgør en potentiel spærring, når grene, blade og kviste drifter ned ad vandløbet. Og det gør de jo i et skovvandløb. Læg mærke til de grene og kviste ovenpå røret fra en opstuvning, hvor der er aflejret sand i siden på brinkerne.

Vores del af projektet, altså tilrettelæggelse af gydegrus og udlægning af resten af grus og skjulesten, sker lørdag den 29. august kl. 10.10.

-Og du må meget gerne melde dig til således, at vi kan klare det hele inden armene bliver gorilla-lange og trætte.

Vi mødes ved Parkeringspladsen ved ”Gulerodshuset”, Ringstedgade 528, 4700 Næstved, hvor Stenskovvandløbet tager en tur under hovedvejen mellem Ringsted og Næstved.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj, -det kan jo blive varmt.

Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl og meget gerne en trillebør.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet Susåens Lystfiskerforening og Grusbanden vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

 

Bandeleder, Rune Hylby.