Kategorier

Bloggere

Sommerferietilbud til børn og unge

Hgør tur 2 BPAftalen mellem Helsingør Kommune og Fishing Zealand var knap nok blevet offentliggjort, inden der var indgået aftale om forskellige aktiviteter for kommunens børn og unge. Den første aktivitet var den praktiske del i projektet – Min flyvende kuffert, som vi har bragt et indlæg om her.

Hgør tur 1 BPDet næste spændende arrangement for kommunens børn og unge, var en frisk fisketur på Øresund. Det gode skib Antares, med skipper Carsten Nielsen ved roret, var booket til en hel dags hyggeligt fiskeri. Antares har kajplads i Kulturhavnen, og det var derfor ret praktisk at mødes i bibliotekets reception lige inden afgang. Ikke bare fordi der kun er en lille gåtur på hundrede meter fra biblioteket til Antares, men fordi vi i tørvejr lige kunne gennemgå lidt introduktion til dagens fiskeri. Vejret var nemlig, som vi ellers plejer at forvente det i oktober: Regn og rusk i rigelige mængder.

Seks forældre og elleve børn og unge havde via bibliotekets bookingsystem købt billet til arrangementet, og med både regn og en nordvesten-hyler var der ikke kun spænding om fiskeriet, men også om hvor meget det ville gynge der ude på Øresund. Vi havde en forestilling om, at vi skulle prøve mindst to forskellige slags fiskeri, nemlig det efter fladfisk (se FISKEguiden her) til at starte med og sidst på dagen skulle vi prøve at fiske efter torsk (se FISKEguiden her). Men på dagen var vinden så kraftig, at vi for hele turen måtte begrænse os til området ud for færgevej, og dermed blev vi nød til at give afkald på det målrettede fiskeri efter torsk.

Efter at have sluppet trosserne, rundede vi færgelejet og lagde os ud for færgevejens opmarchbåse, som man også kan fiske fra. Da skipper havde lagt båden til rette, gennemgik vi det basale med stang, hjul og endeagn, som til fladfisk består af et farverigt forfang med et lod. Dagen inden turen havde jeg kontakt med skipper, og da vi blev enig om at bruge hele dagen på fladfiskene, havde jeg sørget for børsteorm i rigelige mængder til alle. Det med at træde en børsteorm på krogen hører jo også med til fiskeriet. Og lad os bare sige, at det var en større udfordring for nogle, end det var for andre.

Hgør tur 3 BPDen teoretiske introduktion på biblioteket blev fulgt op af praktisk introduktion til selve fiskeriet, og efter kun 30 sekunder på bunden så vi, hvordan det ser ud når fisken napper og stangspidsen sitrer. Op kom en fin ising, som er én af de tre mest almindelige fladfisk i området. Herefter gik det hurtigt for de unge, som snart fangede forskellige arter i forskellige størrelser. En del blev genudsat, så de kunne vokse sig større, men det blev også til en god del som kunne komme med hjem og blive tilberedt, enten som hele fisk i ovnen, eller som fine fileter på en pande med smør.

Mens der blev fisket, blev der også snakket en masse om fiskeriet i almindelighed, og både børn og forældre viste en oprigtig interesse for livet som lystfisker. Vi kom fx omkring emner som fiskegrej, hvor det vi brugte på dagen var sponseret af Abu Garcia, til arrangementer af lige præcis denne slags for Fishing Zealands samarbejdspartnere. Vi fik afklaret det med fisketegn, fredningsperioder og mindstemål, dyrevelfærd og etik samt de mange gode oplevelser, man som lystfisker udsætter sig selv for. Og da denne tur ikke var nok for de fleste, talte vi naturligvis også om fremtidige muligheder, med næste tur her i sommerferien, og en eventuel tur i efterårsferien.

Udover selve fiskeriet var skipper på stikkerne, og viste os en lille flok marsvin, som han fik øje på temmelig tæt på båden, ligesom Carsten viste os en flok måger, som kredsede rundt og slog ned i vandet flere gange, og fortalte os hvorfor fænomenet “mågesjov” opstår.

Vi glæder os allerede til næste tur her i sommerferien.

 

Med fiskehilsen

Bjarne Poulsen