Kategorier

Bloggere

15.000 ørreder sat ud i Mølleåen i et bredt samarbejde

Børn og unge kunne alle sætte sin egen lille portion ørreder ud

Det var endnu engang en festdag, da Den sjællandske Grusbande satte tusindvis af små havørreder ud i Mølleåen i søndags. Der var både våde bukser og fugtige fingre, da børn og voksne deltog i udsætningen ved Strandmøllen denne eftermiddag i Lyngby-Taarbæk Kommune.

De mange tilskuere havde vidt forskellige anledninger for at dukke op. Én havde sat familien af derhjemme, for de interesserede sig ikke for fisk, og en anden havde netop taget familien med for at give sine børn en god oplevelse. En tredje kendte jeg i forvejen, for han var med til et andet projekt i Grusbanden i efteråret i Ellerenden ved Isefjorden. Fælles for alle var dog de glade smil, da ”fiskebilen” fra Fyns Laksefisk dukkede op, og vi sammen kunne sætte de små ørreder ud. Det gjaldt også Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani (C), der dukkede op sammen med sin familie og deltog i udsætningen af de mange tusinde ørreder.

En ketcherfuld ørreder på vej til Mølleåen

Det var et tilløbsstykke, for selv de mindste børn fik hver deres lille net med ørreder til at sætte ud i Mølleåen og kunne med egne øjne se, hvordan en rigtig levende lille ørred ser ud på tæt hold. Meget tæt hold endda og med en ungdommelig vildskab, der gjorde det svært for barnehænder at holde fast på de små vildbasser. Derfor havde Fyns Laksefisk, der opdrætter de små ørreder, taget net med til udsætningen og jeg havde sørget for akvarier, så ørrederne for en kort bemærkning, kunne ses meget tæt på.

Det gav blandt andet TV Lorry mulighed for at filme ørrederne i deres rette element, da Lorry var med på sidelinjen under hele arrangementet (https://www.tv2lorry.dk/nyheder/15-04-2018/1930/orreder-i-oresund?autoplay=1#player).

Selve udsætningen skete fra den store tankbil, da alle tilskuerne var på plads langs Mølleåens bred inden den løber ud i Øresund. Det er tredje år i træk, vi sætter tusindvis af små havørreder ud i Mølleåen nord for København.

Ørreder er glatte og våde!

I 2016 satte vi 5000 stk. ørreder ud, i 2017 blev der sat 10.000 stk. ud i Mølleåen, og i år havde Den sjællandske Grusbande mulighed for at sætte ikke mindre end 15.000 ørreder ud i åen.

Muligheden opstod, fordi Fyns Laksefisk i Odense, der opdrætter de små ørreder, havde haft en ekstraordinær fin overlevelse af ørreder i år og derfor kunne vi sætte dette ”overskud” af ørreder ud i Mølleåen.

Nu glæder jeg mig til, de mange små ørreder vil vandre ud i Øresund og bidrage til lystfiskernes fangster langs Øresundskysten.

Nogle vil formentlig endda kunne fanges i selve Københavns Havn, mens andre vil svømme nordpå og bidrage til fiskeriet langs Kattegatkysten.

De små ørreder er alle afkom af moderfisk fanget under elektrofiskeri i efteråret 2016 i Esrum Å og er derfor genetisk godt rustet til at kunne klare sig, da moderfiskene er tilpasset livet langs Nordsjællands og Øresunds kyster. Derfor er udsætningen godkendt af DTU Aqua i Silkeborg, der administrerer Fiskeplejen. Det er nemlig således, at genetisk skal ørrederne være tilpasset de forhold, de møder langs kysten, og udsætningen skal derfor ske netop i Nordsjælland.

Ørrederne sættes omhyggeligt ud i Mølleåen.

Det er Den sjællandske Grusbande, der står for selve udsætningen i samarbejde med Fyns Laksefisk og finansieres i et bredt samarbejde.

Blandt andet af tre københavnske fiskegrejsforretninger, ”Forst og Jagthuset” i Lyngby, ”Sport Dres” fra det indre København, samt ”Salmon Fly” i Brønshøj, der hver har købt 2500 stk. ørreder til udsætningen i Mølleåen.

I år har endnu en samarbejdspartner meldt sig på banen, idet Lyngby-Taarbæk Kommune og Lyngby-Taarbæk Forsyning også har købt 2500 stk. ørreder hver til glæde for de lokale, såvel som regionale lystfiskere.

Derfor har det i år været muligt at udsætte denne rekordstore mængde ørreder på hele 15.000 stk. havørreder.

Uden disse sponsorer ville det ikke være muligt at finansiere de mange ørreder, og det er derfor med stor glæde, det igen i år er lykkedes at samle midler til udsætningen.

Jeg synes, det er en fantastisk gestus overfor de nordsjællandske og københavnske lystfiskere, og på vegne af Den sjællandske Grusbande, er jeg utrolig glad for det fine samarbejde med både grejbranchen og Lyngby-Taarbæk Kommune, som allerede nu har tilkendegivet, at man også næste år vil være med til at sætte ørreder ud i Mølleåen til glæde for både lystfiskere og deltagere på selve dagen.

 

Bandeleder, Rune Hylby