Kategorier

Bloggere

Nok en gang elfiskeri i Elverdamsåen og du kan deltage.

En snes deltagere havde tilmeldt sig årets første elektrofiskeri efter moderfisk i Elverdamsåen, foruden Lejre Kommune, repræsenteret af Anne-Marie Christensen og fiskerikontrollen ved Peter Hjort Sørensen.

Vist var der fisk i Elverdamsåen, da vi i samarbejde med Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Odsherred Sportsfiskerforening fangede moderfisk til Fiskeplejen i Isefjorden. Men besværlighederne den dag i begyndelsen af november, blev blot understreget af den pauvre fangst af blot 22 havørreder, fordelt på 16 hunner og 6 hanner.

Til gengæld var fiskene generelt store og der var ikke mange fisk under 50 cm. Tillige var der et par pæne hunner over 70 cm, som nok skal give en ordentlig portion æg til videreførelse af de fantastiske gener, havørrederne i Elverdamsåen er udstyret med.

Tænk engang, -de gener, der sikrer, at fiskene vandrer ud i havet, for igen at returnere til Elverdamsåen for at sende arvemassen videre til de kommende generationer af lige så fantastiske havørreder i Elverdamsåen! Det er lige til at få tåre i øjnene af.

Når det er sagt, var det svære forhold tidligere på måneden, da vi elektrofiskede første gang i Elverdamsåen.

Sif Klarskov agerede wing-man m/k, og fik nettet en del fisk, når de blev ramt af strømmen fra elektroderne.

Fra Slusen og opstrøms mod første ”checkpoint”, slog min generator ustandselig fra på grund af salte i vandet, samtidig med, at højvande i Fjorden gjorde forholdene svære at fiske, da vandstanden var umådelig høj. Det var den også ved Motorvejsbroen, hvor vi snildt plejer at kunne bunde. Det kunne vi ikke i år, -mest af alt på grund af den store mængde brøndkarse, der blokerer for en almindelig vandafledning i Tempelkrogen Nord på den modsatte side af motorvejen. Men på engene, hvor Elverdamsåen er genslynget i det forløb, der nu kaldes Tempelkrogen Syd, lod det sig gøre. Her væltede det ikke ligefrem med ørreder, men der kom dog de føromtalte 22 flotte fisk til syne i elektrodens spændingsfelt.

De stod primært i det område, vi har tæppebombet med sten for nogle år siden og som nu tager sig overordentlig godt ud.

Store skjulesten i vandløb over 2 meter er bare vidunderlige, -og så er de i øvrigt nemme at falde over, når man kommer gående, dybt koncentreret for at fange moderfisk.

Ikke så få gange i løbet af dagen, ramte mine skinneben en sten til forbitrelse og blå mærker. Men hvad gør det, når generatoren snurrer og der ikke blot kommer store flotte havørreder til syne, men også et væld af små præ-smolt, som sikrer flere havørreder i fremtiden. Enkelte mindre bækørreder blev fanget og genudsat, og ingen laks.

Vi knoklede på fra klokken 9.09 om morgenen, og sluttede fiskeriet omkring kl. 14.14, men den effektive fisketid var dog noget mindre. Noget skuffende for de ca. 20 deltagere, foruden Fiskerikontrollen, der også deltog, samt Lejre Kommune, hvor Anne-Marie Christensen var ”mødt ind” for blandt andet at låse op for os på vej mod Slusen ad Isefjordsstien. Derudover deltog også et par lodsejere, der (for at sige det mildt) er bedre vant.

Erik Sommer har set mange fisk blive fanget på sin jordlod. Alle 22 havørreder blev kørt til TØS’ opbevarings-anlæg, hvor de skal stryges for æg og sæd i begyndelsen af december, -netop for at agere moderfisk for den kommende generation af udsatte smolt til Isefjorden.

Hovedparten skal sættes ud i den nordlige del af Isefjorden, idet vi er stoppet med at sætte mundingsfisk ud i både Tuse Å og i Elverdamsåen.

Enkelte +70 cm fisk blev det til på denne noget pauvre dag i begyndelsen af november. Fiskene var tydeligvis ikke trukket rigtig op i vandløbet endnu.

Nu er det kun i Ejby Å og de nordlige vandløb, der skal sættes fisk ud. Derfor havde vi heller ikke brug for så mange æg. Men 16 hunner og 6 hanner kan ikke klare hele Isefjorden, alene på grund af den genetiske variation. Det er nemlig således, at vi har en avlsstrategi, der bygger på fangst af minimum 25 par, for at sikre arvemassen. Det nåede vi ikke.

Vi skal altså op på hesten igen.

Det foregår lørdag den 3. december, hvor vi håber at fange et halvt hundrede havørreder således, at der er rigeligt til strygning i dagene umiddelbart efter.

Det regner jeg bestemt også med, idet frosten nu dels har visnet den store mængde brøndkarse væk, samt animeret fiskene til at gå på gydevandring trods den forholdsvis ringe nedbør i efterårsmånederne. Fiskene skal jo gyde, -det kan de slet ikke lade være med.

Vi mødes 3. december klokken 09.09 ved Ådalegården, Roskildevej 467, 4340 Tølløse, hvor du skal køre langsomt ad grusvejen, forbi stuehuset, bue-laden, og ned til åen.

Hvis du har lyst til at deltage, skal du melde dig til denne begivenhed ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når turen offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og eventuelt waders, hvis du vil med ned i vandet som ”wing-man” for Henrik M. Jensen, der kommer til at stå for selve elektrofiskeriet (imens jeg vil hygge mig på brinken).

Behøver jeg sige fornuftigt tøj?

Det er vigtigt, du melder dig til, da selve fiskeriet foregår på private jorde og vi vil gerne beholde det gode samarbejde med lodsejerne, der som altid er meget velkomne og i øvrigt er inviteret særskilt.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,