Kategorier

Bloggere

Lad os tage hånd om Truelsbækkens dunhammere og dueurt, -i bogstaveligste forstand.

De store flotte gydebanker, der blev brugt flittigt under gydesæsonen sidste vinter. På den ene af bankerne var 5 havørreder i færd med at gyde en dag, jeg var forbi. Det var 4 hanner, der kæmpede om en enkelt hun!

I sommer blev jeg kontaktet af Jens Ohlhues, som jeg har kendt, siden jeg var en lille purk på 10-12 år med flyveører og tynde arme. Jens var dengang rimelig nyuddannet hortonom, midt i 30’erne og boede på samme vej som mine forældre i Svinninge. Dengang delte Jens og jeg samme interesse, -eksotiske stueplanter, som Jens havde en del af i sit hus i Svinninge. Jeg kom derfor en del hos Jens.

Jeg ved faktisk ikke helt, hvad Jens fik ud af mine besøg, men jeg hyggede mig og opfattede Jens som en slags mentor (som man vel egentlig ville kalde det i dag). Jens er nu for længst pensioneret, men vi har gudskelov holdt kontakten ved lige og nyder begge to at gå på opdagelse i Tempelkrogen Nord, hvor jeg har lavet et par restaureringsprojekter i samarbejde med HedeDanmark.

Vi har ad to omgange lagt gydegrus ud i Truelsbækken, og det var netop derfor, Jens ringede i sommer. Bekymret for den voksende mængde af dunhammere og dueurt i området, hvor gydebankerne ligger som perler på en snor.

”Hvordan udbredelsen af dunhammere bremses bedst, ved jeg ikke, men en å-mand, som jeg kendte sagde, at en virksom metode består i at overskære planterne med en le under vandet. Årstiden ved jeg ikke, men gætter på, at virkningen vil være større des tidligere det gøres i vækstsæsonen. Jeg håber, at I når at bremse udbredelsen i tide. Det haster”, fortæller Jens.

Jens ved om nogen, bl.a. på baggrund af sin uddannelse, hvor ekspanderende dunhammere og dueurt kan være, hvis de får ideelle forhold. Og ideelle forhold får de i Truelsbækken. Næringsrigt vand om ”fusserne” og et fast sted at gro, -lige midt i vandløbet ovenpå de mange fine gydebanker! Tilmed i en mængde, der gør, at de faktisk virker spærrende for passagen. Det var netop denne massive vækst, der gjorde, at Jens og jeg fik en længere snak.

Gydebankerne som de så ud i juli, hvor dunhammere voksede vildt, -også på selve gydebankerne. Dem skal vi have taget hånd om. I bogstaveligste forstand.

Ifølge Jens vil der ikke gå mere end et år eller to, så vil vandløbet være fuldstændig lukket og både gydebanker og den fine lille strømrende vil være ødelagt. De skal derfor fjernes. Med rod og hele ”pivtøjet” har vi besluttet. Det kan du være med til således, at vi sikrer passage i Truelsbækken og dermed adgang til 5-6 kilometer fantastisk gyde- og opvækstvandløb for Isefjordens havørreder.

Netop i Truelsbækken har vi i samarbejde med Tuse Å’s Ørredsammenslutning sidste år lagt 17 tons gydegrus og 5-6 tons skjulesten i vandløbet ved et projekt, der ligger flere kilometer opstrøms for Tempelkrogen Nord.

Det var også i Truelsbækken, Maria Reumert Gjerding var med os for at fjerne spærringer på en strækning ved den nye motorvej mod Kalundborg tilbage i 2017. Det er netop passage til de fineste gydebanker, der gør, at vandløb af den kvalitet, kan levere de enorme mængder ørredsmolt, man ser i skovvandløb som Truelsbækken, Krobækken og andre mere eller mindre urørte vandløb på Sjælland. Derfor er det så vigtigt, vi får fjernet dunhammerne og dueurten på de nedre stræk af Truelsbækken. Derfor har vi brug for din hjælp.

Det handler kort sagt om, at vi skal bruge et par timer på at hive de stivstænglede planter op med rode, og sikre passage, samt gode gydebanker til den nært forestående gydning.

Det sker lørdag den 7. november klokken 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en mail til mig på adressen, runehylby@gmail.com, sende en sms på nummer 2536 4280 eller ved at melde dig til, via Grusbandens facebook-side, når projektet offentliggøres der.

Vi mødes for enden af Asserholmvej (se kort), og i den forbindelse vil vi bede jer om at køre forsigtigt, når I skal forbi Asserholm Hunde- og Kattepension! De har nemlig bedt os om at tage hensyn til deres pensionat.

Det er vigtigt, du melder dig til, for jeg vil tage drikkevarer med, samt mundbind.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Mødestedet er for enden af Asserholmvej, -helt nede ved projektstrækningen.