Kategorier

Bloggere

8.C udsatte 2000 ørredyngel i Stenstrupløbet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da Anna-Louise Attermann fra Styregruppen i Fishing Zealand (og kommunalpolitiker i Odsherred Kommune) og jeg mødtes under FZ-konferencen i Gribskov i november, blev vi meget hurtige enige om, at vi godt kunne finde ud af at lave noget interessant sammen med hendes 8. klasse fra Nordskolen afdeling Højby i det skønne Odsherred.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I alt 2000 stk yngel blev udsat i den lille Stenstruprende.

Anna-Louise er lærer og kunne udmærket se et samskabende initiativ med Grusbanden og de lokale kræfter i Odsherred Sportsfiskerforening og hendes egen meget søde 8. klasse. Jeg tilbød, at det skulle jeg nok arbejde videre med, og ville komme med et ”tilbud” i løbet af vinteren.

Nu ville omstændighederne det således, at Stenstrupløbet var blevet restaureret af Odsherred Kommune og Odsherred Sportsfiskerforening i efteråret 2015, just før Anna-Louise og jeg mødtes, og derfor var bolden lagt til rette for et større samarbejde. Vi skulle blot i fællesskab skyde bolden i mål.

Det gav inspiration til forsøgsvis at kickstarte ørredbestanden i Stenstrupløbet med en yngeludsætning, som Linda Bollerup fra Fyns Laksefisk, Peter Geertz-Hansen DTU Aqua og Jonas Krøjer fra Naturerhvervsstyrelsen bakkede op om, idet vi fik lov til at udsætte 2000 stk. ørredyngel.

Fredag den 3. juni skulle selve udsætningen finde sted (http://www.odsherred.dk/nyheder/borger/udsaetning-af-oerredyngel-i-stenstruploebet).

Jeg var oppe før solen endnu havde løftet sløret for endnu en smuk sommerdag, hvorefter jeg kørte til Odense for at hente fiskene i Fyns Laksefisk. Derfra til Odsherred, tids nok til at komme før eleverne, der på cykel havde taget turen ned af bakke fra Højby til Gudmindrup Lyng, hvor fiskene skulle sættes ud.

Odsherred Sportsfiskerforenings vandplejefolk, Anders Brown og Jan Aggerholm var også dukket op, sammen med Gry Annika Jensen fra Odsherred Kommunes Naturteam, og ligeså pressen ved Nordvestnyt og TV2 Øst.

Fiskene havde det fint i mit baggagerum, idet jeg havde lånt en stor iltbeholder af Linda Bollerup.

Da alle var ankommet, præsenterede vi kasketterne, og fik vejet fiskene af, inden de måtte en tur i FZ-akvariet for at blive beundret inden udsætningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Der var også tid til en kort briefing om, hvad der skulle ske, og ikke mindst, hvorfor. Derefter fik hver elev udleveret en lille tom salatboks med låg, samt en ske. Boksen kunne lige rumme de knapt 100 ørreder, hver elev skulle sætte ud på en nøje udvalgt strækning af Stenstrupløbet. I tre hold blev eleverne sendt afsted med Gry, Jan og Anders som headmasters for hvert holds udsætning. Anna-Louise fik også en lille portion, alt imens pressen ”skød løs”, imens eleverne med stor begejstring satte ørrederne ud.

Enkelte elever blev interviewet til TV (http://www.tveast.dk/artikel/skoleelever-saetter-2000-fisk-i-vandet), mens andre fortalte om udsætningen til Nordvestnyt (http://sn.dk/Odsherred/2000-smaa-nye-tilflyttere-til-Odsherred/artikel/578945).

Det summede af liv, denne dejlige junimorgen, og om det var det gode vejr, det gode formål eller blot det, at undervisningen pludselig foregik ude i naturen med mening, skal jeg ikke gøre mig klog på, men fakta var, at overalt var der lutter smil på læben.

Inden eleverne cyklede retur til skolen, snakkede vi af med en sodavand og fik sagt pænt farvel til Odsherred Sportsfiskerforening, der skulle videre med udsætning i tre andre vandløb i Odsherred.

Derefter foregik resten af denne temadag om vandløb, ørreder og udsætning på skolen, hvor jeg fortalte eleverne om de gode vandløb og fiskene, der lever i disse, samt det store frivillige arbejde, der udføres i lokalområdet.

Sidste lektion ud på eftermiddagen, blev forkortet en smule for de unge mennesker, for temperaturen over det ganske land, havde sneget sig op på 28 graders varme og klasseværelset omdannet til en veritabel sauna.

Udsætningen følges op til efteråret, også sammen med eleverne, hvor jeg vil lave en bestandsanalyse med elektrofiskeri for at se, hvordan ørrederne har klaret sig i vandløbet henover sommeren.

Det bliver mindst ligeså spændende for mig at følge op på, som for eleverne at se, om netop deres lille ørredportion har overlevet.

Bandeleder, Rune Hylby,