Kategorier

Bloggere

Glæde over et fantastisk samarbejde i Odsherred

Billed 2, Stenstrupløbet, under udlægning af gydegrus
Glæden og stoltheden over det frivillige arbejde er smittende!

Det var en ualmindelig glad vandpleje-mand, Karl Erik Mikkelsen fra Odsherreds Sportsfiskerforening (OSF), der ringede til mig lørdag aften. Han skulle deltage i vores elektrofiskeri søndag i Elverdamsåen, og skulle derfor lige høre de seneste nyheder.

Men grunden til glæden var, at han, sammen med en god håndfuld frivillige foreningsfolk, havde været i Stenstrup Å for at lægge gydegrus ud i det halvanden kilometer lange vandløb, som løber ud i Sejerøbugten i Odsherred.

Stenstrupløbet er et offentligt vandløb, som løber fra Storesø til Sejerøbugten på en strækning af i alt 1470 meter. Vandløbet har et relativt godt fald, men en ensartet sandet bund.

Udover forbedring af gydemulighederne for havørreder var formålet med udlægning af grus og sten også at skabe gode levesteder for vandløbsinsekter samt gode etableringsmuligheder for vandløbsplanter i vandløbet.

I et fantastisk samarbejde mellem Odsherred Kommune og Odsherred Sportsfiskerforening, blev 14 m3 gydegrus og 7 m3 skjulesten, udlagt i Stenstrupløbet i begyndelsen af november.

Projektet havde Odsherred Kommune taget initiativ til og sportsfiskerne bidrog med ”man-power” under selve udførelsen af naturgenopretningen.

Vandløbet passerer sommerhusområdet på Tengslemark Lyng og løber ud i Sejerøbugten, og der blev udlagt i alt otte gydebanker samt skjulesten neden for hver gydebanke.

”Odsherreds Sportsfiskerforening havde i sit høringssvar til projektet udtrykt stor tilfredshed og ros til projektet og tilbød sin praktiske hjælp, og det tog vi gerne imod”, siger naturgeograf Gry Annika Jensen fra Vandteamet i Center for Natur, Miljø og Trafik i Odsherred Kommune.

Foreningen deltog med fantastisk energi og engagement. De mange forbipasserende, som var ude og gå tur i det lune efterårsvejr, spurgte interesseret til projektet, og det var en rigtig god oplevelse for alle involverede.

”Nu håber vi, at ørrederne også synes, vandløbet er blevet attraktivt”, siger Gry Annika Jensen.

Gydegrusen gør det muligt for havørrederne at lægge deres æg med succes i Stenstrup Å.
Gydegrusen gør det muligt for havørrederne at lægge deres æg med succes i Stenstrup Å.

Også Odsherreds Sportsfiskerforenings vandplejeformand, Jan Aggerholm, udtrykker stor glæde ved projektet: ”Nu venter vi alle i stor spænding på den kommende gydesæson for at se, hvordan havørreden tager imod deres nye brudesenge”, lyder det fra Jan Aggerholm.

Men Odsherreds sportsfiskerforening hviler ikke på laurbærrene. ”Det er tanken i det kommende år, at der skal udlægges yderligere 14 gydebanker i forskellige små vandløb i Odsherred kommune”, slutter Jan Aggerholm.

Foreningens engagement er smittende, og jeg glæder mig desto mere over projektet, da jeg i gamle dage (!!!!), netop havde mit hjemmevand på kysten ved Høve Skov, Veddinge Bakker og Kårup.

Fra naturens hånd er der ikke mange tilløb til Sejerøbugten, så alt, hvad der kan optimeres netop dér, giver et bedre kystfiskeri langs mine gamle kyststrækninger!

 

– Rune Hylby.