Kategorier

Bloggere

Et tilbud, du slet ikke kan sige nej til!

Vil du være med til at gøre en forskel på Sjælland, så mød op på vores restaureringskurser i september og oktober.

Som den nye rapport fra Fishing Zealand viser, så nytter det at restaurere vandløbene. En målrettet indsats af de dygtige sportsfiskere i oplandet til Isefjorden er en af grundene til, at der i den del af Sjælland er pænt med ørreder i mange af vandløbene.

Det samme kan siges om en lang række andre åer og bække i Sjælland – men rapporten dokumentere også, at der desværre er ret langt igen, før alle vandløb med ørredpotentiale får gode bestande.

DSC_0378At få nye sportsfiskere ud at arbejde med vandløbene var ét af hovedformålene med at få stablet Fishing Zealand på benene. Tordenskjolds soldater er nemlig ikke tilstrækkeligt, hvis vi skal nå omkring de mellem 500 og 700 km sjællandske vandløb, som trænger til en kærlig hånd.

Foreningerne klager en smule over, at det kan være svært at skaffe nok hænder til arbejdet. Jeg er nu ret sikker på, at de findes derude. De skal bare have serveret en mulighed for at melde sig på banen – og så selvfølgelig få en god forklaring på, hvad der skal til for at lave en ørred-ørken om til en lille naturperle. Viden giver handlekompetence og lyst til at arbejde, ikke sandt?

Nu får du også en mulighed for at komme i gang med blive en del af den sjællandske ørredbande, der arbejder med at genskabe gode forhold i vandløbene. Danmarks Sportsfiskerforbund afholder nemlig sammen med Fishing Zealand og tre sportsfiskerforeninger tre éndags kurser fra Vallensbæk i øst, til Kalundborg i vest og på en endnu ikke besluttet lokalitet i det sydsjællandske.

På kurserne vil Peter W. Henriksen, forfatteren til rapporten om ørrederne på Sjælland, fortælle om rapporten og om arbejdet med at registrere gydebanker. Jeg selv vil berette om nye elementer i vandplejearbejdet, og så vil der komme et par erfarne ”gydebankerensere” fra det mørke og fortælle om deres erfaringer med at oprense tilsandede gydebanker med specialudstyr.

Dette sidste element er helt nyt i vandplejearbejdet, men det giver rigtig god mening i vandløb, hvor der er stor sandtransport, som vi desværre meget af på Sjælland. Udstyret er ret dyrt, men det er der også råd for. Jeg skal lige have talt lidt mere med en vigtig samarbejdspartner, og så kan jeg i løbet af kort tid berette om endnu en positiv tildragelse i Fishing Zealands arbejde med at øge de vilde bestande. Lyder det ikke bare spændende?

I kurset indgår også elektrofiskeri efter yngel, og så skal vi selvfølgelig gennemføre nogle konkrete restaureringsprojekter. Jeg ser meget frem til at lave dem – det samme ved jeg, Peter gør.

Kurserne er for alle med interesse i vandløb og fisk; lige fra sportsfiskere til kommunalt ansatte og lodsejere, der gerne vil vide mere om, hvad det er, der foregår ude i vandløbene. Der vil både være noget at hente for den erfarne og den helt grønne ud i vandløbsbiologien.

Det bør også med, at det er gratis at deltage. Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund har fundet, at ideen er så god og vigtig, at de finansierer kursene. Læs mere om dem her.

Ser frem til dig at møde dig!