Kategorier

Bloggere

Hove Å forurenet på sidste års projektstrækning

Projektstrækningen, som vi restaurerede sidste år, var blevet gennemgravet af havørreder under vinterens gydning, og den klækkede yngel har med garanti haft stor glæde af den variation, de frivillige skabte sidste år på den 800 meter lange projektstrækning.   

I forrige uge ringede Søren Koch Laursen, der er biolog i Roskilde Kommune til mig og fortalte, at Hove Å på den strækning, vi i fællesskab restaurerede sidste år, var blevet forurenet. Beskeden, som jeg i øvrigt satte stor pris på at få overleveret direkte, lød nogenlunde som nedenstående tekst, som er taget fra Roskilde Kommunes egen hjemmeside.

”Vi har på vandløbsbunden observeret en massiv forekomst af ”lammehaler”, der er hvidlige kolonier af svampe og bakterier, samt belægninger af svovlbakterier.

Udløbet af Hove Å som det så ud i forrige uge. Her, neden for sluseportene under A6’eren, var der liv i vandløbet, idet vandet fra Hove Å her er fortyndet af fjordvandet fra Roskilde Fjord. Men højere oppe, fra Gundsømagle og ned til hovedvejen mellem Frederikssund og Roskilde, så det ikke godt ud.

Det viser, at der er tale om en udledning med et højt indhold af iltforbrugende organisk stof, der har medført, at ilten i vandløbsvandet er blevet opbrugt og smådyr og fisk formentligt er døde.

Ved tilsynet blev der ikke fundet levende smådyr i Hove Å ca. 170 m nedstrøms for Hegnstrupvej.

Vi har ikke et præcist bud på kilden til forureningen endnu, men har den 21. september udtaget vandprøver til kemisk analyse en række steder i vandløbssystemet for at prøve at afgrænse udledningen.

Forureningen er ikke farlig for mennesker, så længe, at man undgår direkte kontakt med vandet.

Men som nævnt har forureningen formentligt ødelagt vandløbsfaunaen og ikke mindst fiskebestanden.

Kommunen har i dag informeret de lystfiskerinteresser, der i efteråret 2022 stod for en restaurering af Hove Å”……..

Sikke en trist nyhed!

Det er aldrig rart, når vandløbene bliver forurenet og da slet ikke når der er tale om et vandløb, der just er blevet restaureret og som følge deraf, har brug for at blive boostet i særlig grad.

Nu er det modsatte sket i Hove Å, og den yngel, der er dukket frem fra netop de gydebanker, vi lagde ud sidste år, -er gået tabt.

Det er næsten ikke til at bære.

Projektet blev jo netop realiseret i et større samarbejde mellem lodsejere, Gundsø Fiskeklub, Den sjællandske Grusbande, Skovskolen i Nøddebo, samt naturligvis Roskilde Kommune, der blandt andet stod for sten, gydesubstrat og maskinkraft.

Vi frivillige stod for at lægge det i vandløbet og sikre den rette udformning til størst mulig variation og dermed glæde for fiskebestanden og alle de vandlevende insekter.

I vinter var jeg nede for at registrere gydegravninger og talte mere end 30 gravninger på den restaurerede strækning.

Det betyder i runde tal, at mindst 60 havørreder har været oppe i Hove Å for at gyde på strækningen, der allerede i vinter, så djævelsk godt ud.

Ynglen fra denne gydesæson, -2022-2023- er gået tabt, og skulle der have været enkelte større ørreder, er de formentlig også gået tabt.

Til gengæld, og det er jo et lille plaster på såret, stopper det jo gudskelov her.

Forureningen, uanset om det er en gylleprop eller en prop af lokalt spildevand, har passeret ned igennem projektstrækningen.

Nu bliver det kun bedre.

For allerede om få uger, måske måneder, dukker nye fisk op på gydebankerne og forhåbentlig lægger deres æg i de gydebanker, vi anlagde sidste år.

Jeg vil i hvert fald gå en tur langs vandløbet og registrere antallet af gydegravninger i håb om at følge udviklingen fremadrettet i Hove Å.

Jeg havde faktisk planer om, i denne sensommer, at tage en tur til projektstrækningen for at lave en bestandsanalyse ved hjælp af elektrofiskeri.

Den oplevelse blev jeg heldigvis sparet for, idet den jo havde vist, at der ikke var én eneste fisk på projektstrækningen!

Det havde undret mig meget.

For den indsats, de frivillige lagde for dagen sidste år, ved jeg, har båret frugt.

Nu er det så op til ørrederne at vise, jeg har ret, når de dukker op på gydebankerne i den kommende gydesæson og endnu bedre, når ynglen kommer frem i foråret og finder skjul og føde på den restaurerede strækning, -og forhåbentlig slipper for endnu en forurening.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,