Kategorier

Bloggere

10 flotte gydegravninger på Christa’s gydebanker

I dag kørte jeg tilfældigvis lige forbi Radstedløbet på Lolland i Guldborgsund Kommune. Forinden havde jeg holdt møde i felten med Martin Friis Mortensen (nu professionel gydebanketæller), Jens Tudvad fra den lokale forening i Nykøbing Falster og Søren Kock Laursen fra Center for Teknik & Miljø, Guldborgsund Kommune for at kigge på et meget spændende nyt vandløb, -også på Lolland, med henblik på at lave et større restaureringsprojekt i den kommende ”restaurerings-sæson”.

Men da Radstedløbet lå kun få minutters kørsel derfra, kunne jeg ikke dy mig for at køre ned til det lille vandløb, som siden løber til Sakskøbing Å.

Det var Radstedløbet, Christa Sofie Jensen fra Næstved, havde taget hånd om under et praktikophold i Center for Teknik & Miljø ved Guldborgsund Kommune som led i hendes uddannelse som jordbrugsteknolog.

Resultaterne taler for sig selv: Der var også tre solide gydegravninger på denne gydebanke i Radstedløbet.

Christa havde lavet et fint projekt, som hun og Den sjællandske Grusbande udførte tilbage i september måned 2017, hvor vi lagde omkring ti kubikmeter gydegrus ud i det lille vandløb, fordelt over fire gydebanker.

Nu skulle det vise sig, om havørrederne havde taget godt imod Christa’s projekt, og var vandret op på gydebankerne for at lægge deres æg i de nye gydebanker.

Det var med en vis spænding, jeg trillede ned ad den lille grusvej for at ”besigtige” det lille vandløb.

Allerede på den første gydebanke var der tydelige gydegravninger, -tre fine gravninger på denne banke. Fantastisk!! På den næste gydebanke var der to gravninger, hvilket gentog sig på den tredje gydebanke. Fremragende!!

På den sidste gydebanke var der også tre gravninger, og dermed kunne jeg registrere hele ti gydegravninger på Christa’s gydebanker.

Forrygende!!!

For de lidt nørdede betyder dette, at der teoretisk har været 20 havørreder oppe for at gyde på de nye gydebanker, idet man fordobler antallet af gydegravninger, når man skal estimere, hvor mange havørreder, der har været på en given strækning.

Grunden til denne teoretiske udregning er, at nogle havørreder graver i de andres gravninger og derfor ikke bliver registreret, og samtidig er det kun hunnerne, der graver. Det betyder naturligvis, at alle hannerne ikke bliver talt med, når man registrerer antallet af gravninger.

Det var derfor en ualmindelig god fornemmelse, jeg havde i maven, da jeg efterfølgende satte mig ind i min bil og kørte nordpå igen.

Historien om Radstedløbet, er endnu engang historien om, at så snart vi gør en lille indsats, så kvitterer havørrederne øjeblikkeligt med positiv respons.

Det er jo fantastisk, det er livsbekræftende!

Tilbage er nu, om de ti flotte gravninger også giver succés på yngel-bestanden, når de små ørreder klækker i slutningen af april, starten af maj måned.

Mon ikke, -men det må jo komme an på en prøve til efteråret, hvor jeg kunne finde på, at komme forbi med elektroderne og lave en bestandsanalyse.

Jeg er jo alligevel på de kanter, når vi skal restaurere endnu et vandløb i Guldborgsund Kommune.

Bandeleder, Rune Hylby.