Kategorier

Bloggere

To tirsdage til Tranemosegrøften

I efteråret blev der for alvor knoklet i silende regn med at lægge omkring 60 tons sten og gydegrus i Tranemosegrøften. Det var folk fra Kalundborg Sportsfiskerforening og Grusbanden, der i bogstaveligste forstand, tog hånd om de mange sten og grus.

Tirsdag den 2. august og igen tirsdag den 9. august kan du for alvor gøre en kæmpe forskel for havørrederne i Sejerøbugten, når Kalundborg Sportsfiskerforening og Grusbanden lægger de sidste store skjulesten i vandløbet, Tranemosegrøften, som vi restaurerede i efteråret.

Vi mangler nemlig 15-20 tons skjulesten, som vi ikke fik lagt i vandløbet, da vi restaurerede det lille fine vandløb i efteråret.

Hver eneste sten vil mange år frem i tiden give plads til endnu flere ørreder i Tranemosegrøften, der er én af blot en lille håndfuld gyde- og opvækstvandløb med udløb i Sejerøbugten.

Mange lystfiskere finder glæde og fangster i området ved Vrøj, på Røsnæs, nordpå ved Havnsø, Alleshave, Kårup og Ordrup Næs, hvor der hvert år tages mange havørreder.

Det er disse lokaliteter, Tranemosegrøften er fødekanal til og derfor er en god selvreproducerende bestand i vandløbet essentiel for et fortsat godt fiskeri.

Det kan du være med til at sikre.

Vi har allerede lagt ca. 60 tons gydegrus og skjulesten i vandløbet i efteråret til stor glæde for havørrederne under vinterens gydning.

Der blev nemlig talt mange nye gydegravninger på de gydebanker, vi lagde ud.

Allerede få uger efter, var der fisk på gydebankerne.

Jeg var selv derude i begyndelsen af året og talte flere håndfulde friske gravninger.

Gydegravning optaget i december 2021. Denne gydebanke lagde vi fint til rette lige foran en bro på projektstrækningen og den er derfor, -og gudskelov for det, offer for en stor opmærksomhed. Rart at vide, ørrederne også kvitterer med stor aktivitet.

Det er afkommet fra disse vilde ørreder, vi skal sikre med projektet, og i efteråret manglede vi en lille sjat sten, der nu skal ned i vandløbet for at gøre nytte, skabe variation og skabe standpladser for præsmolten.

Et vandløb kan nemlig godt producere en masse yngel, men hvis ynglen ikke har skjul og føde hen over vinteren, når de er 10-12 cm lange og ved at gøre sig klar til at vandre til havs, -så kan det hele jo være ligemeget.

Grøden visner væk, og derfor er de sten, vi har lagt i vandløbet og yderligere de sten, vi nu lægger i Tranemosegrøften, med stor sandsynlighed, den eneste mulighed for skjul om vinteren.

Projektet i Tranemosegrøften bliver naturligvis fulgt op af en bestandsanalyse her i sensommeren, hvor jeg vil dukke op med elektroderne for at undersøge, om vi har haft held med vores restaureringsprojekt.

Det er jeg sikker på. Men først skal vi lægge lidt sten i vandløbet.

Vi gør det ad to omgange, idet vi vil benytte et par hverdage til projektet.

Det er som tidligere nævnt tirsdag den 2. august og tirsdag den 9. august.

Der ligger en lille rest af skjulesten, som vi skal lægge i vandløbet over to tirsdage i august. Når disse sten ligger som de skal i vandløbet, kan vi glæde os over, at Tranemosegrøften mange år frem i tiden kan producere en masse smolt til glæde for både bestanden og for lystfiskerne i Sejerøbugten.

Vi mødes begge tirsdage kl. 16.16 ved P-pladsen i skoven umiddelbart efter Kåstrup Holmevej 11, 4400 Kalundborg.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en mail til Rune Hylby på adressen, runehylby@gmail.com, sende en sms på nummer 2536 4280 eller ved at melde dig til, via Grusbandens facebook-side, når projektet offentliggøres der.

Det er vigtigt, du melder dig til, for Peder Høpfner fra Kalundborg Sportsfiskerforening har lovet at tage en håndfuld drikkevarer med til tørstige ganer og mon ikke, vi kan finde ud af lidt sødt til ganen også.

Book din kalender på én af disse datoer (du må såmænd gerne tage begge datoer også) til Grusbanden, hvor du til gengæld kan møde gæve gutter fra dette vestlige hjørne af Sjælland til fællesskab.

Jeg glæder mig i hvert fald til at tage hul på efterårets mange projekter, hvor dette er første fine indsats.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com