Kategorier

Bloggere

Hjælp til Fiskbæk i Næstved Kommune søges

På delstrækning 1 i Fiskbæk, skal der både udlægges sten og gydesubstrat, samt dødt ved. Enkelte passager er meget smalle, mens andre er meget brede. Det var også her, jeg i vinter så en enkelt gydegravning i det sparsomme gydesubstrat.  

På næste lørdag skal vi restaurere et mindre tilløb til Fladsåen i Næstved Kommune. Det sker i samarbejde med Sportsfiskerforeningen Fladså.

Jeg er mega glad for, at vi tager fat i det lille vandløb, da det rummer store perspektiver for ørredbestanden i Fladsåen. Fladsåen er nemlig ét af de større vandløb på Sydsjælland og munder ud i Karrebæk Fjord lige syd for Gavnø Slot.

I Karrebæk Fjord er der kommet nye fredninger til at beskytte havørredbestanden, hvilket gerne skulle have en gavnlig effekt på opgangen af ørreder og dermed også gydebestanden, når de kommer højere op i vandløbssystemet. Netop de små forgreninger af et vandløbssystem er yderst vigtige for en ørredbestand.

Dels er det i de små tilløb, der ofte er de bedste gydestræk og dels er det en sikkerhed for, -også ved forureninger, at det genetiske materiale kan fastholdes. Derfor er et vandløb som Fiskbæk kæmpe vigtigt, og særligt i Fladså-systemet, da der er fundet oprindelige gener fra en vild sjællandsk ørredstamme.

Dén unikke ørredstamme, vil vi alle gerne passe ekstra godt på. Samtidig er bækken privat, hvilket betyder, at Næstved Kommune ikke har nogen forpligtelse i forhold til vedligeholdelse og der er såmænd heller ikke noget regulativ, og ”passer i princippet sig selv”.

Denne delstrækning 2, ligger på selve Motorbanen i Næstved, hvor der i den grad mangler gydesubstrat. Her er vandløbet beskygget om sommeren, hvilket holder temperaturen nede og grødevæksten er meget sparsom. På denne delstrækning skal der udlægges 4 gydebanker af 5 meters længde.

Ikke desto mindre skal Fiskbæk jo stadig leve op til vandrammedirektivet med god økologisk tilstand, og blandt andet på den baggrund, har Næstved Kommune for et par år siden fjernet en spærring netop på projektstrækningen, hvilket er ét af virkemidlerne til opnåelse af miljømålet. Det vil vi gerne støtte op om, og derfor giver vi os i kast med det projekt, der skal udføres i næste weekend. Fiskbæk har nemlig et stort potentiale.

Vandløbet har et godt fald, rent vand og en smule gydesubstrat i spredt fægtning. Men det kan gøres endnu bedre. Det var netop på den baggrund, Sportsfiskerforeningen Fladså og Grusbanden indledte et samarbejde i foråret.

Jeg lavede projektbeskrivelse og Jack Nielsen fra foreningen talte med lodsejerne. God udnyttelse af ressourcer.

Netop det lokale engagement og ejerskab gør, at lodsejerne ofte tilslutter sig, da de lokale folk jo kender nogen, som kender nogen, som……. Også i dette tilfælde, hvor Jack, -udover at være en rar person, kender folk i området og dermed sikrede sig tilslutning til udførelse af projektet på en 400 meter lang strækning.

Selve projektet er delt i to delstrækninger. Den første strækning er på 200 meter, hvor der både skal lægges gydesubstrat og skjulesten, samt dødt ved. Den anden strækning skal kun forbedres med gydesubstrat.

I alt skal der lægges i omegnen af 20 tons gydegrus og 10 tons skjulesten på de to projektstrækninger.

Jacob Hald fra Næstved Kommune og jeg, lavede en enkelt bestandsanalyse på delstrækning 1 i tirsdags i sidste uge. Med et godt resultat, men der er bestemt behov for yderligere tiltag for at få det optimale ud af delstrækningen. I alt fangede vi 23 ørreder, hvilket beregnet svarer til 92 ørreder pr. 100 m² vandløbsbund.

Om alt går vel, kan vi lægge gydesubstrat direkte i vandløbet, idet Næstved Kommune har lovet at give én af deres vandløbsfolk fri fra job således, at han kan slå lidt vegetation for os, inden vi dukker op næste lørdag. Dermed skulle der være mulighed for, at min vognmand i det sydsjællandske, kan lægge gruset direkte i vandløbet.

Jeg krydser fingrer (og tæer) for, at det lykkes, for så bliver det et meget overkommeligt projekt med tilrettelæggelse af i alt 6 gydebanker og blot en lille håndfuld sten til skjul og sikring af brinken.

Jeg har senest været nede ved Fiskbækken i tirsdags, i sidste uge, sammen med Jacob Hald fra Næstved Kommunes naturteam.

Vi skulle lige lave en enkelt bestandsanalyse eller to. Det blev til en enkelt, da krat og urtevegetation umuliggjorde elfiskeri på Motorbanen. Det lykkedes til gengæld opstrøms, på delstrækning 1, at dyppe elektroden i vandløbet, hvilket gav meget fine tætheder. 92 stk. ørredyngel pr 100 m² vandløbsbund. Det er på papiret opnåelse af miljømålet.

Vi vil dog sikre bestanden på hele den 400 meter lange projektstrækning og skulle der drifte lidt ørreder nedstrøms, når forholdene er optimale, så gør det ikke spor. Der er i hvert fald mulighed for meget fine tætheder, når vi skaber yderligere variation i det lille vandløb.

Vi har dog brug for også din hjælp, og vi vil sætte stor pris på et par timer af din tid. Derfor må du meget gerne melde dig til projektet, der som nævnt løber af stablen den 9. september kl. 10.10.

Vi mødes ved Gambakkevej 16, 4684 Holmegaard, lidt øst for Næstved.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, mm.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

 

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,