Kategorier

Bloggere

Du kan hjælpe med lidt ”havearbejde” i Radstedløbet

Det så mildest talt ikke godt ud på gydebankerne i Radstedløbet i sensommeren, da dette billede blev taget. Det ligner jo mest af alt græsplænen i en villahave!

Da vi restaurerede Radstedløbet, lidt udenfor Sakskøbing på Lolland for 2 år siden, lagde vi 17-18 tons gydegrus ned i det lille vandløb, som løber til Sakskøbing Å.

Selve projektet havde Christa Sofie Jensen udarbejdet som en del af hendes praktikperiode i Center for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune (http://fishingzealand.dk/nyheder/bade-tosebande-og-grusbanditter-pa-lolland/).

Der er løbet meget vand hen over gydebankerne siden da. Allerede den første vinter efter udførelse af projektet, var der havørreder på gydebankerne for at grave i gydegruset (http://fishingzealand.dk/baeredygtighed/10-flotte-gydegravninger-paa-christas-gydebanker/). Det var der også sidste vinter og dermed er Radstedløbet med til at producere ørredsmolt til Guldborgsund Kommune, -helt af sig selv.

Samme strækning, samme gydebanke et par måneder senere, i november, hvor der er kommet lidt vand hen over banken. Der er stadig græs, og den trænger til at blive trimmet.

Ørredsmolt bliver som bekendt til havørreder, og dermed indgår de lokalt tilpassede ørreder fra Radstedløbet i den ørredbestand, der svømmer rundt på nordkysten af Lolland og Falster, -ja faktisk over det hele, med al respekt. I bund og grund en fantastisk god historie.

Takket være Christa, der fik hjælp af Den sjællandske Grusbande og lokale frivillige til at udføre dette projekt. I denne gydesæson skulle der også gerne være ørreder på gydebankerne. Det er jo det, der er intensionen med at lægge gydegrus i vandløbet. Men på grund af meget lav vandføring og næringsrigt å-vand, er der i løbet af sommeren vokset en pæn lille græsplæne frem på flere af gydebankerne. Det ser ikke godt ud.

Rødderne søger naturligvis fodfæste i gydegruset og vil med tiden kitte gruset sammen til en hård omgang ”stabilgrus”. Det vil vi gerne undgå! Derfor har Martin Friis Mortensen fra Nykøbing Falster-foreningen og jeg talt med Guldborgsund Kommune om at løse dette ”have-arbejde”.

Vi skal have fjernet græs fra gydebankerne og når vi nu er i gang, -kan vi jo lige sikre, der er en god ventilation igennem bankerne med stengrebe og de udmærkede møghakker, vi har fået af HedeDanmark.

Det er et hurtigt, stille og roligt, og ikke mindst hyggeligt projekt, som ikke tager mere end en times tid. Men vi har nu stadig brug for din hjælp.

Under det fine ”græs-tæppe” findes det dejligste gydegrus, der sikrer en fin succés på gydebankerne, når ørrederne lægger deres æg imellem stenene.

Du kan være med til at trimme disse vigtige gydebanker.

Det sker torsdag den 14. november kl. 15.15, hvor vi mødes ved Østerbyvej 1, 4990 Sakskøbing. Det er lige foran Radsted Kiosk.

Du kan tilmelde ved at skrive en mail til mig på adressen: runehylby@gmail.com, eller sende en sms til mig på nummer 2536 4280.

Du kan også melde dig til projektet ved at skrive i kommentar-feltet på Grusbandens Facebookside, når projektet offentliggøres der.

Du skal medbringe waders eller skridtstøvler, og dit gode humør.

Drikkevarer sørger jeg for, og håber på et par gydemodne havørreder i vente.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Isabella på 6 år viser stolt en håndfuld græs, -en tue kunne man fristes til at kalde den dusk, hun har hevet op fra én af gydebankerne. Isabella glæder sig til at ”få ryddet op” og tager jo nok sine søskende Lucas på 9 år og Alberte på 5 år med på torsdag i næste uge.