Kategorier

Bloggere

Både ”Tøsebande” og ”Grusbanditter” på Lolland!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allerede på vej ned mod Radstedløbet på Lolland i weekenden, vidste jeg, det ville blive en god dag. Solen skinnede for første gang i dagevis fra en næsten skyfri himmel, og der var efterår i luften. Sådan rigtig indian summer-stemning.

billed-2-christa-sofie-jensen-til-hojre-og-rikke-christensen-retter-gydebanke-til-radstedlobet-16-september-2017
Christa Sofie Jensen til højre og Rikke Christensen retter gydebanke til i Radstedløbet.

Da jeg efter halvanden times kørsel nåede Radstedløbet, lidt udenfor Sakskøbing, var morgenlyset bukket under for formiddagens lidt skarpere lys, og det lille ørredvandløb i Guldborgsund Kommune, lå badet i sol og klar til Den sjællandske Grusbande.

Vi skulle udlægge knapt 10 kubikmeter gydegrus i vandløbet, der løber til Sakskøbing Å. Selve projektet havde Christa Sofie Jensen udarbejdet som en del af hendes praktikperiode i Center for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune.

Langs vandløbet på brinken lå der gydegrus i fire bunker, og det var vores opgave at lægge det ned i vandløbet og derefter rette gruset til.

Grusbanden bestod i dag af fire piger, Christa, Iben, Anja og Rikke, samt lige så mange ”mænd’er”, -Rasmus, Henrik, Rene og Erik. Foruden naturligvis mig, der dukkede op lidt før mødetid for at sikre mig, alt var som det skulle være.

Vi samledes foran den lille lokale kiosk, hvor vi gennemgik dagens opgave.

At lægge knapt 10 kubikmeter gydegrus, -18 tons, ned i vandløbet og dernæst rette det til, så det var klar til at modtage de gydevandrende havørreder, der skal gyde til vinter.

De otte deltagere ville gerne se, hvordan man udlægger gydegrus efter stokkemetoden, så det var første punkt på dagens schedule.

Derefter inddelte vi os i hold, -en ”tøsebande” og et hold af ”grusbanditter”.

Hver sit hold fik et par grusbunker at lægge i vandløbet.

Det gik forrygende og der gik ikke længe, før man kunne se, at det ville blive godt.

billed-3-maenderne-i-gang-radstedlobet-16-september-2017
Mænderne er i gang med gravearbejde i Radstedløbet.

Vi havde lagt pvc-måtter ned ad brinken, så gydegruset ikke gik til spilde mellem græs og urter. Det virkede fint.

Måtterne havde jeg fået forærende af Sara-telte i Roskilde, og med alt respekt, så må jeg nok have nogle flere, for det virker, og der er også andre, der kan få glæde af dem. ”Tøsebanden” gik til bunkerne med krum hals, og ligeså ”Grusbanditterne”, der ikke lod pigerne noget efter.

Vi blev derfor færdige på knapt tre timer inklusiv indlagte drikkepauser.

Da de sidste sten var lagt i vandløbet, gik der ikke længe, før vandet klarede op, og vi kunne se det fantastiske resultat.

billed-4-grusbanditter-rasmus-juel-ditlefsen-og-henrik-qvirin-reiter-med-bandelederen-radstedlobet-16-september-2017
Grusbanditter , Rasmus Juel Ditlefsen og Henrik Qvirin Reiter med bandelederen.

Vi kan være stolte af endnu en god dag i Den sjællandske Grusbande, med store smil og højt humør.

Særlig stolt synes jeg Christa skal være, for det var jo hendes projekt, -og jeg synes også at ane, hun gik rundt med et lille muntert smil på læben i takt med, at gydebankerne blev lagt tilrette i vandløbet.

Det er hendes fortjeneste, ørrederne i Radstedløbet nu får endnu bedre mulighed for at gyde, og dermed sikre et endnu bedre fiskeri i området omkring Lolland, Falster og Møn i Guldborgsund Kommune.

 

Bandeleder, Rune Hylby.