Kategorier

Bloggere

Vil du trille skjulesten i Truelsbækken?

Der mangler i høj grad sten på strækningen, der lige nu mest af alt, ligner en motorvej. Ingen variation, ingen standpladser. Det skal vi lave om på.

I næste weekend skal vi for alvor trille sten i åen! Arrangementet er et samarbejde mellem Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande, og der bliver brug for netop 10 mand m/k. Til gengæld kan vi med dette projekt sikre, at ørredbestanden i Truelsbækken vil få sublime vilkår, -også om vinteren, hvor store dele af grøden visner væk og ikke levner mange skjul for den voksende presmolt.

Projektstrækningen er næsten en kilometer lang og løber langs Rute 21, Holbækmotorvejen.

I sensommeren 2018 blev åen omlagt som en del af et større vådgøringsprojekt, Tempelkrogen Nord. I forbindelse med omlægningen udlagde vi i samarbejde med TØS og HedeDanmark mere end 50 tons gydegrus, som blev brugt flittigt sidste vinter. Nu skulle man jo så tro, at der i sensommeren var en stor bestand af ørreder på projektstrækningen. Derfor var jeg i Truelsbækken med elektrofiske-udstyret for at lave en bestandsanalyse. Det var sammen med Peter Ørbæk fra DR 1.

Vi var ret skuffede, for det viste sig, at der ikke var mange ørreder på strækningen. Jeg lavede to bestandsanalyser, og ingen af dem viste tætheder, der blot tilnærmelsesvis kan karakteriseres som tilfredsstillende. På den ene station omtrent halvvejs nede på den 700 meter lange projektstrækning, fangede vi ikke én eneste ørred. Det havde jeg godt på fornemmelsen, og derfor havde jeg allerede i foråret talt med lodsejerne på strækningen og aftalt, at vi skulle forbedre denne strækning af Truelsbækken, -inden den løber ud i Elverdamsåen. Derfor blev der skrevet projektbeskrivelse, VVM-screening og alle de andre formaliteter.

Sten til variation ligger allerede nu på projektstrækningen, og blot venter på at blive trillet i vandløbet. De fleste skal blot skubbes i, men der er dog også ”en lille håndfuld”, der skal køres i trillebør. Det er længst nede på projektstrækningen, hvor Truelsbækken løber ud i Elverdamsåen.

Økonomien blev fundet via Fiskeplejen for Isefjorden, idet Tuse Å’s Ørredsammenslutning ikke satte ørredsmolt ud i Tuse Å i foråret, og derfor havde en pæn sum penge til konvertering. Vi kunne derfor i starten af oktober, køre i omegnen af 250 tons store sten ned langs den 700 meter lange projektstrækning, hvor de nu ligger klar langs bredden af Truelsbækken. Klar til at blive trillet i vandløbet til stor variation af det lille vandløb.

Når stenene er lagt i åen, vil vandet risle ad snoede strømrender mod Isefjorden, hvor de mange små ørreder på strækningen i fremtiden vil kunne vokse sig store nok til at tage turen ud i Fjorden. Her vil de vokse med lynets hast, blive kønsmodne, så der kan komme desto flere ørreder til både bestanden og til lystfiskeriet. Det bliver vildt, og jeg glæder mig meget til at se det færdige resultat. Hvem ved, om ikke der allerede er et par havbasser, der har fundet frem til de fine gydebanker fra sidste år. Måske de vil finde plads ved de nye sten, vi lægger ud.

Men vi har brug for din hjælp.

Projektet løber af stablen lørdag den 7. november klokken 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en mail til mig på adressen, runehylby@gmail.com, sende en sms på nummer 2536 4280 eller ved at melde dig til, via Grusbandens facebook-side, når projektet offentliggøres der.

Vi mødes for enden af Asserholmvej (se kort), og i den forbindelse vil vi bede jer om at køre forsigtigt, når I skal forbi Asserholm Hunde- og Kattepension! De har nemlig bedt os om at tage hensyn til deres pensionat.

Det er vigtigt, du melder dig til, for jeg vil tage drikkevarer med, samt mundbind.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Ole fra Søstrup Vognmandsforretning er min faste leverandør af sten, grus mm. Han holder altid alle aftaler og er ikke bleg for at gøre det bedste for os, heriblandt at køre tæt på vandløbet, så vores arbejde bliver lettere. Det er Holbækmotorvejen i baggrunden.

 

Mødestedet er halvvejs nede på projektstrækningen.