Kategorier

Bloggere

Storstilet samarbejde i Hårbølle Bæk

Jørgen lagde grus i Hårbølle Bæk med sin frontlæsser.
Gruset lægges til rette i bækken.

Allerede inden vi var færdige med de sidste nye gydebanker i Hårbølle Bæk på Møn i Vordingborg Kommune, havde de første ½-års ørreder stillet sig på strygene, og når vi gik forbi de nyetablerede gydebanker på den knapt 400 meter lange restaurerede strækning, pilede de små ørreder i skjul mellem stenene.

Fantastisk, og en helt igennem hjertevarm oplevelse.

Meget symbolsk, -for naturen kvitterer som altid med gode oplevelser for en ditto indsats.

I lyset af solens sidste stråler ude vestpå over Fanefjord, kunne vi klappe hinanden på skuldrene og glæde os over endnu en god dag i selskab med hinanden og en god indsats.

Selve projektet var blevet til i et meget fint samarbejde mellem Christian Skotte, der er teamkoordinator for Danmarks Sportsfiskerforbund i Miljø- og Naturteam Sydsjælland, Møns Sportsfiskerforening, Den sjællandske Grusbande og Vordingborg Kommune, samt ikke mindst lodsejerne langs Hårbølle Bæk.

Uden lodsejerne, Jan Borch Olsen, Henrik Larsen og Jørgen Peter Larsens positive indstilling, var projektet aldrig blevet til noget.

Ikke mindst Jørgens indsats på selve projekt-dagen, er vi dybt taknemmelige for, idet Jørgen ikke blot stillede sig til rådighed hele dagen, men vel at mærke gjorde det med en frontlæsser, der kunne lægge gydegrus direkte ned i bækken.

Vi skulle derefter, i store træk, blot lægge det til rette.

Uden Jørgens hjælp, var vi aldrig blevet færdige med at lægge de 20 kubikmeter gydegrus i bækken på én dag.

Vi mødtes nemlig allerede klokken 10.10 lørdag den 11.11, og efter en kort præsentation og gåtur langs bækken, kunne vi gå i gang med at lægge grus i vandløbet.

Vi var i alt 13 deltagere, -en halv snes fra Grusbanden, lodsejerne Jørgen og Henrik, og mig selv (sagde hunden).

Dejligt ser det ud, når vandet klarer op og gydebanken kan ses i al sin vælde.

Bunker med gydegrus var blevet fordelt langs vandløbet, hvilket Christian Skotte havde sørget for. Ligeledes havde Christian også sikret finansieringen af projektet, idet Møns Sportsfiskerforening havde en sum penge til rådighed til indkøb af en del af gydegruset. Resten af finansieringen har Vordingborg Kommune stået for.

Straks gik vi i gang, og de hvide gydegrus-ned-ad-brinken-rutchebane-måtter, kunne lægges ud, hvorefter Jørgen med sin frontlæsser, lagde gruset i bækken.

Det gik slag i slag, og der var såmænd også tid til, under én af de indlagte drikke-snakke-ryge-pauser, at rose Christians delikate æblekage, som Malene serverede med blid hånd. Det er nu engang således, at kager i naturen, smager bedre end de fleste.

Efter dagens arbejde med skovle, trillebøre, stengreb og andre nødvendige haveredskaber, kunne vi se, vi havde skabt et par håndfulde gydebanker, som allerede her til den kommende gydesæson, nok skal blive brugt af de lokale havørreder, der vandrer op i Hårbølle Bæk for at gyde.

Til glæde for bestanden af ørreder i Hårbølle Bæk naturligvis, og samtidig til glæde for fiskeriet i området, idet afkommet fra disse lokalt tilpassede ørreder jo i sidste ende, vil bidrage til fiskeriet på kysten omkring Møn, på Falster og naturligvis også på Sydsjælland.

Men det virkede en kende for abstrakt for os deltagere, da vi trætte sagde pænt farvel til hinanden og lod de små ørreder på strygene få fred og ro efter en dag med bande-uroligheder i Hårbølle.

 

Bandeleder, Rune Hylby.