Ørrederne er udsatte
- 8. april 2019
Når mørket falder på, sætter vi igen i år ørredsmolt ud i vandløbene i Nordsjælland, og i vandløbene i Isefjorden og i Sejerøbugten. Det drejer sig om tusindvis af små ørreder mellem 10-25 cm, der ankommer i den kommende weekend. De små ørreder sættes ud til glæde for de mange tusinde lystfiskere, der fisker med fiskestang langs vores fantastiske kyster.
Jeg glæder mig som altid.
Vi kan nu med glæde se frem til, at de små ørreder klarer sig selv. Disse små ørreder er jo helt unikke og er afkom efter moderfisk, som Esrum Å-laug og TØS har elektrofisket tilbage i 2017 i henholdsvis Esrum Å i Nordsjælland og i Elverdamsåen i bunden af Isefjorden.
Du kan se her, hvordan det gik til, da jeg fangede forældrene til de små ørreder under elektrofiskeri i Elverdamsåen i november 2017. Det er Henrik Erichsen, der har lagt filmen på Youtube.
Sidenhen er de klækket og opdrættet hos Linda Bollerup Høeg på Fyns Laksefisk i Odense.
Linda plejer og passer de små ørreder i klækkeriet, fodrer dem, måler og vejer dem efterhånden som de vokser sig større. Nu er de nået en størrelse, hvor de må klare sig selv. Derfor sætter vi dem ud i mundingen af vandløbene. Herfra vil de vandre ud i Øresund, Kattegat, Isefjorden og i Sejerøbugten i de kommende uger, og vil indgå i den samlede bestand af ørreder på kysten til glæde for både lokale lystfiskere, såvel som udenlandske turister.
De udsatte ørreder er en del af Fiskeplejen, der administreres af DTU Aqua i Silkeborg, og som alle danske lystfiskere betaler til gennem Fisketegnet.
Igen i år sætter vi ørrederne ud umiddelbart inden mørkets frembrud således, at de små ørreder har natten til at akklimatisere sig til de nye forhold. Ørrederne er nemlig udsatte, i dobbelt forstand, mod predation fra måger, skarver og andre ”rovdyr” umiddelbart efter, de er sat ud.
Men under dække af skumringen og nattens mulm og mørke, kan vi forhåbentlig slippe for det værste svind.
Det havde vi gode erfaringer med sidste år, og blandt andet i Tuse Å, har der ikke i årevis været et grønlænderfiskeri, som netop i år.
Om det alene skyldes sidste års udsætning i skumringen ved vi naturligvis ikke, men DTU Aqua er ved at undersøge sagen, idet Kristian Maar vil undersøge om der er forskel på at sætte fiskene ud om dagen og så om natten.
Kristian vil sætte akustiske transmittere på 60 ørredsmolt, der skal sættes ud i Langvad Å, der løber til Roskilde Fjord og derefter undersøge ørredernes adfærd.
Blandt andet om de ørreder, der er udsat om natten har en større overlevelse end de ørreder, der sættes ud om dagen.
Det bliver helt vildt spændende at følge med i, og jeg skal nok her på bloggen vende tilbage til undersøgelsen, når der begynder at strømme data ind fra lyttebøjerne i Roskilde Fjord.
Skulle du have lyst til at deltage i udsætningen af ørreder i den kommende weekend, kan du sende mig en mail på runehylby@gmail.com, så kontakter jeg dig, og aftaler nærmere.
Bandeleder, Rune Hylby.