Kategorier

Bloggere

Når man rækker åen en lillefinger, får man en hel håndfuld igen!

Lise Novrup var på spadsere-tur med sin mand, Jan Hornum, langs Græse Å. På ”vores” nye gydebanke stod der flere havørreder i færd med at gyde, og Lise fik foreviget én af de fine fisk med kamera. En helt igennem fantastisk oplevelse.

I år har vi etableret mere end 60 gydebanker i vandløb på Sjælland, Lolland og Falster. Nogle har været ganske små, -blot 4-5 meter lange og en meter brede, mens andre har været betydeligt større. Den største af dem alle, en 25 meter lang og 4 meter bred gydebanke i Græse Å midt i Slangerup By ved Hauge Møllevej, har jeg haft store forventninger til. 100 m2 gydebanke er immervæk en pæn stor bunke gydegrus efter sjællandske forhold.

Ville gydebanken leve op til forventningerne, da vi, –Havelse Å Vandplejegruppe og Den sjællandske Grusbande, etablerede gydebanken i begyndelsen af oktober?

Det skulle vise sig, da den første rigtige nedbør faldt i midten af november og efteråret pludselig skiftede karaktér fra nærmest sensommertemperaturer til et par nætter med nattefrost og løvfald. Først da var der egentlig grundlag for opgang af havørreder fra Roskilde Fjord på gydevandring til (måske) netop den gydebanke, vi havde lagt så mange kræfter i.

Jeg havde ikke selv den luksuøse mulighed at køre et smut til Slangerup for at kigge. Men gudskelov var der lokale beboere i Slangerup, der holdt et vågent øje med gydebanken. Det var blandt andet ægteparret, Lise Novrup og Jan Hornum.

”Vi er bosiddende i Slangerup i umiddelbar nærhed af Græse Å, som er vores “ baghave”. Vi går hver dag en god lang tur langs åen og ud i Græse Ådal. I oktober var Jan med til at lave den nye gydebanke i åen, og siden har interessen for observationer ved bankerne og i åen generelt været stigende. I uge 47 har der været masser af liv, vi har ved aftentime hørt plaskende fisk og set dem slå med halen for at bevæge sig opstrøms med retning mod gydebankerne. Jeg var så heldig at få vedlagte billeder af gydning. Vi har aldrig set så megen aktivitet af fisk her før, vi har ellers boet her i mange år og dagligt bevæget os i åens terræn. Stoltheden og glæden over de nye gydepladsers resultat er stor, det er en fornøjelse at opleve Græse Å med liv i færd med at skabe nyt liv”, -de bedste hilsener Jan Hornum og Lise Novrup”.

Jan Hornum (th.) i færd med at rette gydegrus til på banken i Græse Å i begyndelsen af oktober.

Sådan lød det i en mail til mig i slutningen af november fra Lise og Jan. Det er jo fantastisk og en mega cadeau til de frivillige, der var med til at skabe de muligheder for ørredbestanden i Græse Å i Frederikssund Kommune.

Tænk engang, -blot en måned efter, vi lagde gydegrus ud, var der gydende havørreder på ”vores” gydebanke. Det er et kæmpe skulderklap til alle mand, -og koner!

Samtidig ved vi også, at de mange små ørreder, der forhåbentlig kommer frem fra de valnøddestore sten i april-maj måned, har masser af skjul at gemme sig ved, idet vi jo tillige lagde i omegnen af 15 tons skjulesten ud samtidig med gydegruset. Så får man jo nærmest gåsehud af glæde.

Siden har jeg talt med Lise og Jan ved flere lejligheder og Jan var tillige med, da vi lagde gydegrus ud i Ellebækken i Stevns Kommune. Sagen er den, man bliver bidt af at gøre gode ting, -at deltage i Grusbandens fællesskab. Ikke mindst, fordi det nytter noget.

Gydebanken, som den så ud i oktober, da vi havde udlagt gydegrus til ørrederne i Græse Å midt inde i Slangerup. Mere end 20 frivillige deltog ved den lejlighed, inklusiv lodsejeren og folk fra Havlese Å Vandplejegruppe og Den sjællandske Grusbande.

Vi kan se, allerede efter få uger, tager ørrederne imod vores ”tilbud” og fører ørredgenerationer videre på helt naturlig vis. Derfor er jeg meget spændt på, hvor mange af de 60 gydebanker, vi har lagt ud alene i år, der bliver benyttet af ørreder i vinterens løb. Det vil vise sig, når de frivillige skal registrere gydegravninger, som en del af det overvågningsprogram, Fishing Zealand har iværksat.

Senere kommer også jeg på besøg med elektrofiske-udstyret for at følge op på vinterens gydning, idet jeg gerne vil dokumentere via videnskabelige bestandsanalyser, at det nytter noget og i hvor høj grad, de etablerede gydebanker har succes eller ej. Det giver god mening, så vi hele tiden kan blive klogere på, hvordan vi bedst muligt sikrer den største produktion. Hver banke kan nemlig sikre overlevelse og dermed produktion af mange hundrede, -ja endog tusinde ørredsmolt til glæde for både bestanden i vandløbet, og for fiskeriet langs vores kyster.

Gydebanken i Græse Å i Slangerup By ved Hauge Møllevej, vil med garanti give et hav af ørreder.

Det er egentlig en rar tanke.

 

Bandeleder, Rune Hylby.