Kategorier

Bloggere

Lystfiskeri på Møn – Russian style

Elias Narvelo fra Fairpoint reddede dagen med en flot havørred som straks blev tilberedt på stranden til ære for 19.000.000 russiske seere...
(Foto: Thomas Ix) Elias Narvelo fra Fairpoint reddede dagen med en flot havørred som straks blev tilberedt på stranden til ære for 19 millioner russiske seere…

Det russiske TV-hold, der i uge 42 dette efterår gæstede Danmark, har nu fået færdiggjort deres programserie til en TV-station med flere end 19.000.000 daglige seere, og programmet skal vises på Russisk TV denne uge. Visit Denmark og Østdansk Turisme havde tilrettelagt en lille rundtur i DK hvor de bl.a. var forbi Lilleåen i Jylland, hvor de lavede et program, for derefter at ende ved de sjællandske sydøstvendte kyster.

Med Fishing Zealand som værter, Møns Klint Resort som base og Gordon P. Henriksen som strandkok var vejen skabt for at vise Rusland noget af hvad Sjælland har at byde på i form af havørredfiskeri langs de mønske klinter.

Jeg var sammen med Fishing Zealand guiden Ken Sørensen, hentet ind til dagen som kysteksperter, og Elias Narvelo kom med grej til russerne, stillet til rådighed af Fairpoint Outdoors. Da Ole fra Møns Klint Resort tager imod Elias og mig om aftenen, er russerne allerede i fuld gang med en lækker middag, og vi bliver budt velkommen med et glas af deres elskede vodka. Stemningen er god, og Ken Sørensen er i fuld gang med at prøve at forklare en af de få russere der kan lidt engelsk, hvad de kan forvente af morgendagen. Det er imidlertid ikke så let, og da vi senere spørger ind til, hvad de gerne vil, så vi kan lægge en plan for dagen, er der ikke grænser for hvad de vil nå på de 7-8 lyse timer de har inden turen går mod Københavns Lufthavn! Havørredfiskeriet under klinterne samt en mad optagelse her er vigtigst, men de vil helst også ud i båd og fiske med klinterne i baggrunden og fange ”lidt af hvert”. Herefter ind i Stege Nor og fange nogle gedder, og så var det noget med at der også var nogle skovsøer med aborre som de lige kunne få nogle billeder fra.

På bedste diplomatisk vis får vi gjort dem opmærksomme på at det nok ikke er så let at nå det hele, og vi bliver nødt til at se på vejret i morgen tidligt og lægge en plan derfra. Vi kender selvfølgelig allerede vejret og kan godt se at vi ikke engang kan nå det halve… De vil jo også have fisk på film!

Da Gordon lidt senere dukker op direkte fra et foredrag han lige har holdt, er russerne gået omkuld, og vi kan i ro og mag lægge en plan. Gordon har jo en del TV-erfaring og var vist også noget chokeret over deres urealistiske ambitioner for, hvad man kan få i kassen på en dags optagelser. Vi bliver enige om at satse på den oprindelige plan med havørredfiskeriet og strandmad som udgangspunkt og bruge evt. overskydende tid på en gedde i Noret.

Næste morgen har Ole disket op med et overdådigt morgenbord, men da vi et stykke tid efter aftalt tid stadig ikke har set noget til russerne, beslutter Elias og jeg at tage ud og tjekke forholdene af.
Hård blæst besværliggør fiskeriet rundt om det meste af Møn, så vi ender så langt øst på, som man kan komme. Der er gået flere timer, og et par undermålsfisk har været oppe at vende, da vi endelig hører fra Gordon. Han og Ken har ikke haft nemt ved at løsrive russerne fra morgenbordet og få dem i grejerne, men endelig er de lige på trapperne. Samtidig lader han os vide, at den første flaske vodka er delt og humøret er højt, så alt skal nok gå.

Efter vi har introduceret dem til grejet, pladsen og fisketeknik, er alle klar til at gå i krig. Vindestyrken er lidt imod os og skaber store dønninger, mens sol og milde temperature er derimod ideelt for filmholdet og madlavning på stranden. Så mens der bliver kæmpet i bølgerne, fyres der op i bålet på stranden og de spiselige strandurter samlet sammen. At fange fisk på kommando er ikke nemt, og måske er havørreden den mest utilregnelige. Få mindre fisk bliver fanget, mens den rigtige spisefisk lader vente på sig. Det er tydeligt, at de russiske værter ikke er lystfiskere til dagligt, men de klarer faktisk det hele forbløffende godt!

Tiden er imod os, kamerafolkene har, hvad de skal bruge af flotte skud, og vi begynder at overveje, hvad slagplanen skal være for at få en fisk på film. Der er ikke andre steder at prøve på kysten pga. vinden, men vi kan selvfølgelig tage i Noret og forsøge at fange en gedde, men så ryger den røde tråd i programmet ligesom – VI HAR BRUG FOR EN ORDENTLIG ØRRED!

Elias og jeg bevæger os ned på en pynt, der ofte giver fisk, hvor bølgerne er lige over grænsen af, hvad man kan stå i. Efter en times kamp med bølgerne lykkedes det i absolut sidste øjeblik Elias at kroge en fin blank havørred i tokilosklassen. Det var i et af de sidste kast, taget mens vi bevægede os ind mod kysten, og madsessionen var udskudt flere gange, da der jo skulle være en friskfanget fisk med. Kameraholdet, der for længst havde givet op, var ikke til stede, men heldigvis stod jeg så tæt på, at vi fik nogle ok fight scener optaget på Go Pro’et. Nok den vigtigste havørred, Elias nogensinde har fanget, var foreviget og ville nok på trods af lidt slørrede billeder blive vist for 19 millioner seere!

Når nu dagen var reddet, Gordon havde frisk fisk til bålet og programmet kan afsluttes med tangrøget ørredfillet, rygeostcreme, strandsennep og spidskålsalat, bålristet rugbrød, øl fra det lokale bryghus, mere vodka og nogle meget veltilfredse russiske eventyrere.
Det var en stor oplevelse for alle os danske deltagere at opleve russerne på slap line, og det virkede i høj grad som om russerne havde det på samme måde! Vi tror og håber Danmark og Sjælland har vist noget af sit potentiale som fisketuristland!

Vi har fået mulighed for at vise programmet via youtube for alle os, der ikke lige har de russiske TV-kanaler, men gerne vil se lidt om hvordan det hele gik… Værsgo: Lystfiskeri på Møn – Russian style.