Kategorier

Bloggere

Livet er dejligt…..-også i Helligrenden

Bestandsanalysen gik over al forventning med 112 stk. halvårsfisk på 100 m2.

Livet er dejligt…….-kunne passende være stikord til den indsats, Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord og Den sjællandske Grusbande ydede i denne weekend i Helligrenden i Lejre Kommune.

Efterårsfarverne lyste op på en lidt trist søndag, men som altid, når de frivillige bandemedlemmer mødes, sker det med store smil og højt humør.

Vi var i alt 13-15 engagerede frivillige, blandt andet trioen fra ”Foreningen med det lange navn”, Jonn, Torben og Kim, der endnu engang stillede op, samt Christa og Iben fra ”Tøsebanden”, lodsejerne med flere.

På vej til projektstrækningen mødte vi skytten på Lindholm Gods, og fik naturligvis en sludder med ham denne årle morgen. Sådan er det jo også. Der er tid til at mødes, og tid til at skabe den gode forbindelse.

Livet er dejligt!

Den fine bunke gydegrus, der lå på marken inden vi gik i gang, skal snart gøre gavn nede i vandløbet, når de gydemodne havørreder ankommer til netop den strækning, vi restaurerede neden for Brobjergvej i Abbetved.

Vi lagde ud med en bestandsanalyse for at se, om der var ørreder i forvejen i det lille fine vandløb, der løber ud i Roskilde Fjord under Holbækmotorvejen ved afkørsel 15.

Det viste sig hurtigt, da jeg stak elektroderne i vandet, at der var liv under overfladen imellem de knytnævestore skjulesten, som med rund hånd, lå fint til rette i strømrenden.

Christa og Jonn målte og talte de små ørreder, der naturligvis blev sat ud i åen igen efterfølgende.

Bestandsanalysen skulle hurtigt afsløre, at ørrederne havde overlevet sommerens tørke, -om end lidt små af en flok halvårsfisk at være, men dog med enkelte store individer iblandt. 10-12 cm lange og fulde af liv.

De sprællede godt, da Jonn fra ”foreningen med det lange navn” målte de små kræ.

I alt fangede vi 112 stk. halvårsørreder mellem 5-12 cm på 100 kvadratmeter, hvilket bestemt er tilfredsstillende.

Tætheder mellem 50-150 stk. halvårsfisk er fint på denne årstid.

Men vi vil gerne gøre det bedre endnu.

Derfor gik vi straks derefter i krig med bunken af gydegrus.

Det var lettere sagt end gjort, for Helligrenden neden for Brobjergvej ligger dybt skåret i en slugt, hvis sider er 15-20 meter høje, og meget stejle.

Det var meget hårdt at køre gydegruset ned ad skrænterne til åen og ligeså hårdt at få trillebøren op igen.

Det gav udfordringer, idet de knapt 5 tons småsten skulle køres ned ad bakke, tippes i vandløbet, og derefter rives til, så gydebankerne gør sin fulde gavn.

Det var svært nok at komme ned med de tunge trillebøre.

Det var straks værre at komme op igen.

Ikke desto mindre gik det fint, i jævnt tempo, og ved fælles hjælp, skred ”arbejdet” fremad. Thrine og Ola Kriegbaum, der er lodsejere på strækningen kom på besøg sammen med Thrines bror, Martin, og inden vi fik set os om, havde også de, grebet en skovl og trillebør og var i gang, sammen med os andre.

Ikke mindst Thrine tog ved, og til stor jubel blev bunken af gydegrus mindre og mindre på marken, samtidig med, at de tre flotte gydebanker nede i åen blev større og større.

Frank, der også bor i Abbetved hjalp til, og i det hele taget er det netop dette samskabende engagement, der er kernen i vores projekter, når Grusbanden rykker ud sammen med foreningerne, kommunen og lodsejerne.

Der blev skovlet af alle, ikke mindst lodsejer, Thrine Kriegbaum tog godt fat. Ren girl-power og måske kommende medlem af ”tøsebanden”.

Det skal være sjovt at være med, hyggeligt at gøre en forskel for miljøet, og da pølsehorn, ”berlinere” og de obligatoriske dåsecola’er blev serveret fra bagsmækken af min Honda, gik snakken lystigt under frokostpausen, kun afbrudt af to rovfugle, der kredsede over vores hoveder og for en stund fik os alle til at tie.

Var det fiskeørne, havørnene fra Boserup eller blot to musvåger?

Det var musvåger, der sejlede over os og gjorde det meget begribeligt, at der bogstavelig talt i naturen, -er højt til loftet.

Livet er dejligt.

Efter nogle timers hårdt arbejde, lange arme og trætte ben, kunne vi besigtige strækningen, hvor tre fine nye gydebanker nu ligger pænt til rette og som nok skal give Helligrenden endnu et løft på ørred-skalaen.

Christa fra Tøsebanden og bandeleder, Rune Hylby viser stolt den ene af tre gydebanker frem. Resultatet var fantastisk. Livet er dejligt.

Inden vi skiltes, havde vi aftalt, at når vinteren banker på, så må vi alle ned at kigge, når de gydende havørreder står på strækningen klar til at gyde.

De skal føre vores anstrengelser ud i livet, når de sikrer endnu en ørred-årgang i Helligrenden.

Livet er dejligt……!

 

Bandeleder, Rune Hylby.