Kæmpe fremmøde til temaaften om Isefjordens havørreder
- 25. marts 2024
Mere end 100 personer mødte op og havde en hyggelig aften forleden i Skibby i Frederikssund Kommune. Her gik snakken livligt i pauserne, og oplægsholderne gav masser af spændende og relevant viden til tilhørerne.
Fra Frederikssund kommunes byråd var Charlotte Drue også til stede og bød velkommen. Charlotte sidder i FZ’s bestyrelse på vegne af Frederikssund.
Første oplægsholder var Bjarke Dehli, DTU Aqua, der fortalte om fiskeplejen generelt på Sjælland, om Isefjords undersøgelsen med udsætning af smolt (der formentlig publiceres inden længe) samt om de seneste undersøgelser i Isefjordens tilløb. Det sidste vakte stor glæde, da DTU Aqua også finder flere gode eksempler på, at de restaurerede vandløb leverer masser af fisk til fjorden – og helt specifikt blev Anneberg Sørende i Odsherred fremhævet som et godt eksempel på et vandløb, der for få år siden ikke havde en ørred-bestand til nu i dag at have en god selvreproducerende bestand. Det gode restaureringsarbejde er blevet udført af Odsherred Sportsfiskerforening, som fortjener stor ros!
Peter Henriksen fra Limno Consult og FZ’s tilknyttede biolog og fiskefaglig rådgiver var næste oplægsholder. Peter havde data med fra FZ’s overvågningsprogram, hvor han fortalte, at der årligt gennemtraves mere end 400 km vandløb på Sjælland, hvor der tælles gydebanker. Her blev fremhævet Tuse Å og især Elverdamsåen for i de senere år at have rigtigt mange gydegravninger. Så der er ingen tvivl om, at det store arbejde med restaurering og fredningsbælter de senere år har båret frugt. Der er nu flere vilde ørreder i fjorden end nogensinde i nyere tid. Der blev også snakket om skælprøver, og hvad man bruger dem til – og endelig om data fra DTU Aqua’s Fangstjournal, hvor Peter har et tæt samarbejde med DTU om data fra Sjælland og øerne. Indberetningerne afslører, at Isefjorden ligger pænt placeret sammenlignet med andre dele af Sjælland og Fyn mht. fangster pr. time og de fangne havørreders størrelse. Slutteligt pegede Peter også på, at der muligvis ligger et uopdyrket potentiale i Skarndalsgrøften, Orebjerg Bæk og øvre Vejlemølle Å.
Bandeleder Rune Hylby fra FZ’s Grusbande fortalte om det imponerende arbejde, som der lægges i restaureringsarbejdet af frivillige og foreninger overalt på Sjælland og især i Fjordlandet, hvor der de seneste 7 år er lavet mere end 70 projekter. Rune fortalte om værdien i dette arbejde, og at kommunerne er begejstrede for, at man den vej rundt kommer hurtigere i mål med at opfylde kravene til vandløbene. På de vandløbsstrækninger, som foreningerne og Grusbanden har restaureret, mangedobles ørredbestandene som oftest. Uden FZ og Grusbanden, samt ikke mindst det store frivillige arbejde fra foreningerne m.fl., var vandløbene ikke i den stand, som vi ser det i disse år.
Herefter var der en længere pause med kaffe og kage, der blev solgt af de aktive folk fra Skibby Idrætsklub.
Efter pausen berettede Kalle Ludvigsen, Odsherred Sportsfiskerforening om alt det flotte arbejde, som pågår i Odsherred i regi af deres Vandplejeudvalg. Foreningen er meget aktiv og udover at lave en masse vandløbsrestaureringer hvert år, sætter foreningen også fisk ud ilfg. Fiskeplejen. Anneberg Sørende blev selvfølgelig nævnt igen, da det er et flot eksempel på det vellykkede restaureringsarbejde med flere gydegravninger – og alle stationer i vandløbet opfylder nu kravet til god eller høj økologisk tilstand.
Sidste oplæg kom fra Lars Juel Hansen, der er ivrig lystfisker og medlem af Tuse Å’s Ørredsammenslutning – samt guide i regi af FZ. Lars berettede, at fiskeriet i fjorden har ændret sig, og der skal fiskes på en anden måde, hvor man skal være mere opsøgende og prøve en del pladser. Modsat Roskilde Fjord, så er fiskeriet blevet sværere i vinterhalvåret. Lars’ topmåneder i Isefjorden er faktisk blevet senere på året. Han fisker ofte om sommeren, hvor fødeemnerne er mere talrige, hvilket gør fiskeriet nemmere. Lars nævnte at fjorden besøges af mange skarv og sæler, og at iltsvindet i fjorden er taget til de senere år – alt sammen noget som presser fiskene og gør fiskeriet sværere. Lars nævnte også, at han formoder, at fiskene ofte søger mod havet for at søge føde om vinteren, hvilket er en ny strategi ift. til tidligere år, hvor der var et godt fiskeri om vinteren.
Aftenen igennem var der løbende en del spørgsmål fra salen. Dejligt at mærke den entusiasme og passion for vores hobby og fiskene.
Vandløbene til fjorden producerer flere fisk end nogensinde!
Aftenen viste med tydelighed, at vandløbene generelt set har det rigtig godt og producerer flere vilde fisk end nogensinde! Dette er meget betryggende at vide! Der er dog også enighed om, at fiskeriet i perioder er sværere end tidligere i fjorden eller i hvert fald foregår på et senere tidspunkt på året – hvilket indebærer, at man som lystfisker skal være omstillingsparat og måske prøve en ny tilgang til fiskeriet.
Hvad disse ændringer skyldes, og hvad konsekvenserne er på langt sigt, vides ikke med sikkerhed på nuværende tidspunkt. Det kan være de presfaktorer, som Lars nævnte i sit oplæg.
Der er heldigvis andre, der også kærer sig om miljøet. For nylig var der konference om miljøtilstanden i fjorden, og der blev taget initiativ til at etablere et fjordsamarbejde mellem kommuner, landbrug, diverse aktører m.fl. Så håbet for en renere fjord er til stede, hvis det gribes rigtigt an.
Der blev sagt tak for det flotte fremmøde – og en perfekt aften var til ende.