Kategorier

Bloggere

Hårbølle Bæk igen farbar

 

dan-christiansen-i-faerd-med-at-kaempe-mod-tagroer-haarboelle-baek-1Regnen stod ned i stænger, da Grusbanden i samarbejde med Christian Skotte, der er miljøkoordinator for Danmarks Sportsfiskerforbund, lagde vejen forbi Møn i Vordingborg Kommune i weekenden.

Vi havde sat hinanden stævne klokken 10.10 lørdag morgen ved Fanefjord Kirke, der knejsede mod den mørke, ugæstfrie himmel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det var tagrørene ved Hårbølle Bæk, som var dagens primære mål. Og de fik en ordentlig overhaling.

En håndfuld medlemmer af Den sjællandske Grusbande var dukket op for at sikre passagen for ørreder fra Fanefjord til gydebankerne opstrøms i det lille produktive vandløb, Hårbølle Bæk. Et lille privat vandløb, som Christian Skotte og Jimmi Spur Olsen fra Vordingborg Kommune ved tidligere lejligheder har forbedret blandt andet ved at plante elletræer langs brinkerne. Elletræerne er nu blevet store, og beskygger over lange strækninger, vandløbet til glæde for ørredbestanden.

Men de nederste 200 meter af Hårbølle Bæk løber ud over et hegnet engareal, og er vokset slemt til af tagrør.

Det var disse tagrør, der var det primære mål for dagens indsats.

Vi gik straks i krig med at få et overblik over ”kampen mod sivene”, og det viste sig hurtigt, at vi havde brug for kraftige hjælpemidler. Hæk-klipper og gammeldags le, samt masser af knofedt.

Christoffer Søndergaard, Dan Christiansen, Bjarne Hemmingsen var blandt deltagerne, og de kæmpede en kamp i det stride vejr med at skabe en passabel strømrende igennem sivskoven. Christoffer førte hæk-klipperen, og de øvrige deltagere skovlede de afklippede sivstængler op på bredden.

Det så fantastisk godt ud, og efter knapt fire timers hårdt arbejde, var der igen ”hul igennem” for ørrederne i Storstrømmen til at vandre op i Hårbølle Bæk for at gyde.

Imens dette arbejde stod på, gik Christian Skotte og jeg længere opstrøms for at sikre passagen igennem fastgroede due-urt, brombær, brændenælder og andre arter, der hurtigt kan lukke et lille og sårbart ørredvandløb.

Der skal ikke meget til, før disse planter lægger sig ned, og skaber en impassabel spærring.

Vi nåede en god kilometer op i vandløbet, og kunne sikre adgangen til adskillige gydebanker. Den sidste lille rest af sammenkittet due-urt på gydestrækningerne, vil Christian tage sig af en dag ved lejlighed på en lille ”adspredelsestur”, frem for at løbetræne!!!

Jeg har en idé om, at dette forehavende bliver betydeligt mere fysisk krævende, end blot en tur i de bløde løbesko.

kolde-oel-til-vaade-bandemedlemmer-haarboelle-baek
4 timers arbejde skulle der til for at rydde tilstrækkeligt mange tagrør i Håbølle Bæk til at havørrederne nu kan nå gydepladserne.

Efter fire timer mødtes vi igen ved bilerne, på p-pladsen ved Fanefjord Kirke, der (trods det man i håndværkerkredse kalder ”vejrlig”), stadig knejsede mod himlen og den silende regn. Jeg var selv våd helt ind til undertøjet, trods vadejakke, uldsweater, hættetrøje mm. Det var ekstra kolde øl, Christian takkede på, imens vi snakkede af.

Endnu engang havde Grusbanden taget fra, og havde sikret flere ørreder i vandløbene på Sjælland.

På dagen havde vi besøg af både TVeast, og af Sjællandske, der efterfølgende bragte en fin artikel i mandagsudgaven. Sjællandske havde sendt både en journalist og en fotograf, og gudskelov fik vi hurtigt klaret seancen, så de kunne komme ind i den varme bil igen på vej til næste opgave.

Du kan se en forkortet net-udgave af artiklen via linket: http://sn.dk/Vordingborg/Oerreder-faar-frit-loeb-i-baekken/artikel/612304, og der er yderligere et par billeder fra Grusbandens hårde slid fra avisens galleri på: http://sn.dk/galleri/612304.

Vi vender stærkt tilbage, -også på Sydsjælland. Vi ses derude.

 

Bandeleder,

Rune Hylby