Kategorier

Bloggere

En spændende dag i vinterfiskeriets tegn i Næstved Kommune

Billede: Per Gade Gyldenkærne (åbningsbilledet på forsiden er også fra Per).

Næstved Kommune og Fishing Zealand afholdt søndag den 12. november 2023 arrangementet: “Introduktion til vinterfiskeri”. Målet var at klæde de ca. 40 fremmødte på til at takle den, til tider, svære havørred periode, som vi er på vej ind i. Havørreden kan være svær at få i tale om vinteren – dels er der færre havørreder langs kysterne, da mange af havørrederne er vandret i åerne for at udfylde et meget vigtigt hverv, nemlig at sikre artens overlevelse – men også fordi man skal lave et stykke hjemmearbejde, inden man tager afsted på fisketur for at få de bedste muligheder for at fange en overspringer.

De fremmødte blev budt velkommen af Fishing Zealand-guiderne Niels, Mikael og Mark og tilbudt en frisklavet kop bålkaffe. Efter en introduktion til vinterfiskeriet, blev folk sendt ud langs kysten for at afprøve teknikkerne. Der var stor spørgelyst blandt flere af deltagerne – så guiderne gav masser af gode fif og råd fra sig i løbet af dagen. Kystgrejet og kasteteknikken blev også finpudset hos flere af deltagerne.

Hen over dagen blev der fanget ca. 20 havørreder og et par af de løsslupne regnbueørreder, som huserer på kysterne på Sydsjælland og øerne. Regnbueørrederne var svære at få i tale, men de kunne ses i stimer over rev og i badekarrene.

Hele dagen blev der budt på frisklavet bålkaffe, så deltagerne kunne træde op ad vandet, varme sig ved bålet og få tørsten slukket. Næstved Kommune var vært ved et stykke kage til kaffen.

***

Vinterfiskeriet handler i høj grad om at studere vind og vejr og finde frem til de bedste spots ud fra brug af fcoo.dk eller app’en Fishing In Denmark. Her kan du nemt se, hvor der fx er varmtvands lommer og lav salinitet. Dette er vigtigt om vinteren, da havørreden helst opholder sig steder, hvor saltindholdet er lavt, og vandet er “varmt”. På app’en Fishing In Denmark er det ligeledes nemt at se vandskifte for de enkelte fiskepladser, og netop i vandskiftet kan man ofte få ørrederne i tale.

Bruger man fcoo.dk og Fishing In Denmark, har man nogle rigtige gode redskaber til at finde de pladser, hvor der er størst mulighed for at fange en havørred.