Kategorier

Bloggere

Der arbejdes på brakvandet

Gordon hjælper Mathias med at lande sin nye PR-gedde. Praktikarbejdet for bedre fiskebestande samtidig med vi motiverer nye generationer af lystfiskere er fantastisk. Foto: Henrik Larsen
Gordon hjælper Mathias med at lande sin nye PR-gedde. Praktikarbejdet for bedre fiskebestande samtidig med vi motiverer nye generationer af lystfiskere er fantastisk. Foto: Henrik Larsen

Som praktikant hos Gordon P. Henriksen følger jeg med i hans fodspor – både når det fx gælder lobbyarbejde og kampen for brakvandsgedderne – men bestemt også når vi skal ud og fiske efter dem.

Vi arbejder med lystfiskeri, og der er intet vi hellere ville end at blande arbejde med fornøjelse. Derfor var vi i går på det åbne kontor i Stege Nor. Mathias Jessen havde nemlig vundet en fisketur med et af hans idoler, Gordon, i hans toptunede geddebåd, til en præmie i ynglingekategorien til Makrel Festival, og her kunne jeg så heldigvis tage med iført kamera, notesblok men bestemt også en fiskestang!

Geddefabrikker og mere bæredygtigt lystfiskeri, kan bane vejen for flere områder med godt fiskeri.
Geddefabrikker og mere bæredygtigt lystfiskeri, kan bane vejen for flere områder med godt fiskeri. I går følte jeg selv suset af at være lystfisker og hvor fedt det er at fange store gedder i et område med vilde fiskebestande.

Hårdt vind og regn er ikke optimale geddeforhold, men Mathias, Gordon og jeg var optimistiske og klar over at vi skulle kæmpe for hver eneste fisk. Vi havde gjort forarbejdet og rigget fem stænger til med de lækreste gummidyr, jerkbaits og spinnere. Mathias havde et mål for dagen. Det var at slå sin personlige rekord på gedde.

Selvom Mathias’ jakke var gennemblødt efter bare en halv times fiskeri, kæmpede han med både kulde og regn. Det stoppede ham dog ikke fra at fiske og få hvert et lille kast til at tælle. Allerede nummer to gedde, som han fik på en lille jerkbait, slog den gamle rekord med over halvandet kilo. Dagen var reddet! Mathias gedde på knap fem kilo var bestemt ikke dagens sidste. Han landede fem flotte gedder og Gordon og jeg fik også pænt med fisk. Dagens største var et rent muskelbundt af en gedde på 105 cm, som huggede på min spinner på dagens sidste kast. Det er oplevelser som disse jeg vil prøve at genskabe flere steder i landet og fisketuren er måske den sjoveste del af praktikken, men de er nu i høj grad også motiverende.

Mathias Jessen vandt en tur med en Fishing Zealand guide på sidste års Makrel Festival. Igår fik han en nye personlig rekord sammen med hans lystfiskeridol, Gordon
Mathias Jessen vandt en tur med en Fishing Zealand guide på sidste års Makrel Festival. I går fik han en nye personlig rekord sammen med hans lystfiskeridol, Gordon

For ud over at fiske efter gedderne sammen med Gordon, skal vi bl.a. deltage i Brakvands Cuppen sammen. Op til cuppen er der et stort arbejde der skal gøres, som Gordon og jeg sidder midt i.

Fishing Zealand arbejder på at sætte skilte op, som kan informere turister og den almindelig fisker om generelle regler for fiskeriet. Det er vigtig at slå helt fast at gedderne skal behandles skånsomt, genudsættes og fx ikke fiskes efter i fredningsperioderne.Udover det arbejder vi på en flersproget folder der skal informere omkring reglerne, bæredygtigt lystfiskeri, hvordan man behandler gedder ordentligt og god lystfiskerstil, så der er plads til alle. Alt dette skal gerne være på plads inden Brakvands Cuppen.

Derudover arbejder vi med at få fokus på de såkaldte geddefabrikker, som jeg virkelig tror kan få betydning for geddebestanden. Jeg ser ikke kun geddefabrikker som et projekt på Sjælland, men i andre områder som f.eks. Stadil, Randers eller Ringkøbing fjord. Der er mange ting at lære, men jeg har det bedste udgangspunkt med den praktik jeg sidder i lige nu.

 

I øjeblikket er Fishing Zealands bedste lystfiskere også ved at lægge sidste hånd på et Fishing Zealand magasin. Det bliver en blad som kommer til at indeholde lystfiskerartikler fra hele Sjælland, men også ser meget på hvad projektet har gjort for kommuner, turister, lystfiskere og i sociale sammenhæng. Her er der selvfølgelig også en stor artikel om det arbejde der foregår for brakvandet. Alt sammen er krydret med billeder fra hele området og vi kan slet ikke vente med at sende det ud.

Der er rigtig godt fiskeri i brakvandet til tider og mange mennesker oplever hver dag glæden ved at fange en fisk. Men vi ser hele tiden muligheder i området og vil udvikle det til et endnu bedre fiskeri og jeg er taknemmelig for at være en del af denne proces i mit praktik ophold. Du kan i øvrigt læse mere om mit praktikarbejde her. 

Og så glæder jeg mig også til næste gang vi skal ud at fiske igen!

– Nikolaj ”Praktikanten” Korsholm