Kategorier

Bloggere

23 gydegravninger på projektstrækning i Gundslev Å!

Den absolut øverste del af projektstrækningen, hvor jeg elektrofiskede inden sten og gydesubstrat blev lagt ud og blot fangede 16 stk. ørreder på 100 m² vandløbsbund. Her vil der ske mirakler er jeg sikker på, når jeg kommer igen om et år for at følge op på udviklingen. Der er Søren øverst i billedet, der lægger sten til rette, imens Jan Hornum, Lyndsey og Charlie retter gydebanken til.

Da jeg drejede af motorvejen på første afkørsel syd for Farøbroen for at køre mod Gundslev Å på Nordfalster, blev jeg budt velkommen af tusindvis af bramgæs, der stod på en mark med efterafgrøder umiddelbart inden Tårup By. De var tydeligvis i gang med at rippe marken for alt, hvad der kunne minde om grønne skud, og det er vel i grunden godt nok, tænker jeg, for de er jo nok på vej sydpå, hvor de overvintrer under varmere himmelstrøg. Det var også koldt, -3 graders varme og med en bidende vind, der gjorde ørerne kolde og fingrene stive.

Jeg skulle mødes med Lyndsey Samantha Craft fra Guldborgsund Kommunes vandløbsafdeling, da vi ville kigge på det projekt, Guldborgsund Lystfiskerforening og Grusbanden udførte tilbage i september måned sammen en adskillige lokale beboere fra Tårup By, der også gerne ville gøre en forskel for ”deres” å.

Var gydebankerne i brug og havde der været gydning på dem? – Det var det store spørgsmål.

Vi vidste, den ene i hvert fald havde været brugt. Peter Graff, der er lodsejer til et stykke af den restaurerede strækning og selv deltog på projektdagen, havde nemlig optaget en fin film af to flotte havørreder på 55-65 cm, der stod på netop den gydebanke, Peter selv havde etableret tilbage i september. De to havørreder stod flot på gydebanken og æggede hinanden til sjov og ballade.

Du kan se den lille film på Grusbandens facebookside: https://www.facebook.com/reel/1274865923860607?locale=da_DK.

Derfor var både Lyndsey og jeg klar over, at der havde været aktivitet på projektstrækningen, men vi var stadig nysgerrige på, om det mon var en enlig svale. Det var trods alt tidligt på gydesæsonen i denne del af regionen, hvor vi ofte ser, at gydningen i vandløbene på Lolland, Falster og Møn ofte først topper i januar måned, når der kommer vand under bugen til fiskene på gydevandring opstrøms.

På projektstrækningen lagde vi 21 tons gydesubstrat, fordelt på 10 gydebanker og 39 tons skjulesten i vandløbet, der ikke syner af meget, men dog er et vigtigt gyde- og opvækstvandløb på Nordfalster med udløb i Sortsø Dyb.

Samme gydebanke, nu blot nogle måneder senere. Som man kan se på billedet, har havørrederne gravet en fin gydegravning midt på gydebanken, -de lyse sten, som er blevet ”vendt”, hvor ørredæggene nu ligger imellem stenene. Det bliver vanvittig spændende at komme retur i sensommeren 2025 for at følge op på den bestandsanalyse, jeg lavede netop her. Mon ikke, vi kan fremvise helt andre tætheder når ynglen på denne gydebanke er klækket i april-maj?

Vores håb var, at blot nogle af de ti gydebanker ville blive brugt i løbet af den kommende gydesæson, -for blot få gydebanker kan i virkeligheden sikre en god bestand, hvis der vel at mærke er gode livsbetingelser for ørredynglen, når den klækker i april-maj måned.

Det havde vi jo netop sikret ved også at lægge skjulesten i vandløbet således, at variationen i den lille bæk var helt i top.

Flere lokale beboere fra Tårup By og de frivillige fra Guldborgsund Lystfiskerforening og Grusbanden gjorde det aldeles forrygende på projektdagen og allerede undervejs på dagen kunne vi se, at det vi havde gjort, ville blive fantastisk.

Lyndsey deltog også med sin familie, og derfor var det med slet skjult spænding, vi trådte ud af bilerne for at ”inspicere” projektstrækningen.

Noget af det første, der mødte os på dette ”vandsyn”, var fine små puder af vandstjerne, som stod fint i strømmen og i fremtiden vil agere vuggestue for både invertebrater og ørredyngel. Vandstjernen er én af de vandplanter, vi meget gerne vil have i vores vandløb, da den ikke visner væk om vinteren og samtidig skygger andre vandplanter (som vi ikke vil have, eksempelvis pindsvineknop).

Men vi var jo egentlig kommet for at kigge på gydebankerne……

Allerede på den nederste gydebanke, havde der været ”besøg” og der var en frisk gravning på nakken af gydebanken. Det er nemlig rimelig nemt at se, om ørrederne har gravet i gydebanken, idet stenene er lyse dér, hvor ørrederne har gravet.

Den ene gydegravning fulgte efter den anden på den 500 meter lange projektstrækning.

Flere af gydebankerne havde flere ”toppe” og dermed haft besøg af flere par havørreder, der havde gydt på ”vores” gydebanker. Fuldstændig fantastisk!!!!

Lyndsey og jeg talte i alt 23 gydegravninger på de ti gydebanker, -alle (med undtagelse af en enkelt) havde været i brug.

I selve Tårup By etablerede vi seks fine gydebanker, hvoraf de to som ses på billedet, også er blevet gennemgravet. Læg mærke til skjulestenene, som vil sikre variation i form af både skjul og ”whitewater-drift”, samt føde for den nyklækkede yngel. Disse gydebanker vil blive brugt mange år frem i tiden og vil sikre gode yngel-tætheder og overlevelse frem til smoltstadiet.

Nu ligger ørredæggene trygt og godt i det fineste gydesubstrat og med iltrigt rindende vand til hele tiden at sikre en stor overlevelse. Det bliver fantastisk, når ynglen klækker i foråret og befolker hele strækningen.

Særligt den øverste del af projektstrækningen bliver spændende at følge i de kommende år, for netop på denne strækning, var Gundslev Å meget forarmet med egnede forhold for ørredbestanden. Inden projektet elektrofiskede jeg nemlig denne strækning og fandt kun 16 ørreder pr. 100 m² vandløbsbund. Slet ikke nok til at opfylde miljømålet.

Men jeg er sikker på, sensommerens bestandsanalyse, -når jeg kommer igen til september 2025, viser helt andre tætheder.

Selv på den øverste gydebanke, havde der nemlig været besøg af havørreder, og netop på denne banke, havde fiskene gravet midt på banken og ikke på nakken, som ofte er dér, hvor de først ”går i krig”.

Peter Graff’s gydebanke var blevet gennemgravet, og faktisk delt i to, og var blevet brugt både foroven og forneden! Helt vildt!

Tænk engang, -23 gydegravninger, hvilket giver en aktiv gydebestand på det dobbelte (da man fordobler antallet af gravninger, idet det kun er hunnerne, der graver). 46 havørreder (estimeret) har altså allerede nu været et smut i Gundslev Å på projektstrækningen og har fundet forholdene gode nok til at gyde! -Og gydesæsonen er jo slet ikke forbi endnu!

Min forventning er, at alle gydebanker uden undtagelse, bliver gennemgravet inden sæsonen slutter i januar-februar måned!

Det er da vildt og fortæller blot endnu en god historie om den indsats, de lokale fra Tårup By, de frivillige fra Guldborgsund Lystfiskerforening og ditto Grusbandemedlemmer, er med til at skrive i dette vandløb på Nordfalster.

Både Lyndsey og jeg var da også helt høje af den effekt, projektet allerede har haft.

Det er afregning ved kasse ét, og en vidunderlig cadeau til de frivillige.

I har gjort en kæmpe forskel!!!!

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

En herlig dag i Holbæk Kommune med ”Intro til vinterfiskeri i Isefjorden”.

Foto: Mikkel Hemmeshøj
Foto: Mikkel Hemmeshøj

Søndag d. 24. november inviterede Pro-Outdoor, Holbæk Kommune og Fishing Zealand på “Introduktion til vinterfiskeri i Isefjorden”.

Kaffen stod på bålet og dampede, da deltagerne dukkede op. De blev budt velkommen af gutterne fra Pro-Outdoor og guiderne fra Fishing Zealand og selvfølgelig budt på den obligatoriske bålkaffe. Der blev sat pris på den varme drik denne regnfulde morgen ved fjorden.

Efter velkomst var der fælles introduktion til vinterfiskeriet i fjorden, hvor fokus var på at inspirere og lære de mere end 25 fremmødte lystfiskere, at finde og fange havørreden i vintersæsonen.

Her blev ”Fishing in Denmark” app’en nævnt igen og igen – og det blev understreget, at salinitet og vandtemperatur ofte er de afgørende faktorer for at få held med fiskeriet i de kolde måneder. Og så skal der fiskes tæt på land – og med det menes meget tæt på land! Dette fik en af deltagerne at se ved selvsyn senere på dagen, som vi vender tilbage til.

Foto: Jan O. Nielsen

Der var fem instruktører denne dag, da Pro-Outdoor stillede op med tre mand. Mikkel, Nicolai og Martin har hver deres ekspertise indenfor spin og flue samt godt lokalkendskab til Isefjorden. De to FZ-guider Mark og Niels er især fluefiskere, så det var muligt for alle at få hjælp og vejledning, hvilket mange glædeligvis benyttede sig af. Der blev nørdet med fluer, blink, forfangtykkelser og forfangslængder samt en masse spørgsmål omkring bombarda – herligt!

Martin og Nicolai tog nogle af deltagerne med til et par andre pladser, mens andre deltagere kørte ud på egen hånd eller fik et par tips til gode pladser i fjorden. Endelig blev en del af deltagene i området, og fik det fisket grundigt af.

Fiskeriet var dog svært denne dag, da en strid sydlig vind nærmest havde tømt fjorden for vand, og vandstanden var på -50 cm. Så der hvor vi normalt fanger fisk, kunne man denne dag gå tørskoet rundt.

Jan O. Nielsen havde taget sin søn med på fisketur, og de var lige kørt over på den anden side af fjorden. Kort inde i deres fiskeri så de et par hvirvler fra et par store fisk på lavt vand, så de blev tæt på land og fiskede det helt lave vand af. De skiftede til bombarda og flue, og det varede ikke længe, før der var succes – Jan fik en fin fisk på ca. 46 cm (der blev genudsat). Herligt at teorien fra tidligere på dagen viste sig at være vejen til at få fisk denne dag.

Ud af eftermiddagen kom flere af deltagerne tilbage til pladsen for at få en kop kaffe, hygge og en sludder – og her kunne Martin, og de deltagere han havde haft med, berette om kontakt til flere fisk både hug, sete fisk, og fisk der fulgte med helt ind efter agnen.

TV2Øst kiggede forbi op ad dagen og lavede et fint indslag om aftenen, som du kan se her ca. 7. 55 inde i programmet: https://www.tv2east.dk/arkiv?date=2024-11-24

En herlig og regnfuld dag ved fjorden var slut – mange deltagere var glade for at få tips og tricks til vinterens fiskeri, som står for døren.

De store blanke havørreder er snart at finde på kysten – så det er med at komme afsted – knæk & bræk derude!

Træer afslutter tre projekter i Kalundborg Kommune

Genplantning i Tranemosegrøften er en vigtig del af det projekt, vi udførte tilbage i 2021 og med meget fine resultater. I Tranemosegrøften er ørredbestanden på projektstrækningen mere end fire-doblet.

Igennem de seneste år, har Grusbanden sammen med Kalundborg Sportsfiskerforening og Halleby Å Sammenslutningen, udført flere vigtige projekter i vandløb i Kalundborg Kommune. Projekterne er udført i et tæt samarbejde med lodsejere, grundejerforeninger og naturligvis vandløbsmedarbejderne fra Kalundborg Kommune der alle som én, har været ualmindelig positive overfor de miljøforbedringer, vi har foreslået og siden udført.

Det gælder både etablering af sandfang, udlægning af ”dødt ved”, samt ikke mindst etablering af snesevis af gydebanker, foruden udlægning af flere hundrede tons skjulesten og sten til sikring af brinkerne. Det bedste af det hele er dog, at også ørrederne og den øvrige fauna i vandløbene, har taget overordentligt godt imod vores tiltag.

I alle vandløbene er der kommet en markant større ørredbestand og dermed også biodiversitet, hvilket vores bestandsundersøgelser bekræfter. I Tranemosegrøften er bestanden mere end fire-doblet på projektstrækningen og i Egemarkeløbet er der nu kommet en ørredbestand, hvilket ikke har været tilfældet før det projekt, vi udførte i 2022.

I år har vi restaureret en længere strækning af Reerslev Møllerende, som vi har store forventninger til i de kommende år. Reerslev Møllerende vil i fremtiden på projektstrækningen kunne opfylde miljømålet, -god økologisk tilstand.

Elletræerne, der er plantet i vandkanten af Reerslev Møllerende vil i de kommende år skabe både skygge og ikke mindst føde og skjul, når løvfaldet sender næringsrige blade ned ad vandløbet om efteråret og rødderne giver skjul, når de søger ud i vandløbet.

Fælles for alle tre projekter var, udover udlægning af sten og gydesubstrat, at brinkerne skulle tilplantes med både elletræer i ”vandkanten” og fritstående, æstetisk smukke træer på banketten, -på brinken. Derfor havde jeg i forbindelse med projektbeskrivelserne også udarbejdet en beplantningsplan for de tre vandløb således, at træerne indgik i det endelige og færdige projekt.

En vigtig detalje er i den forbindelse, at vi -altså lystfiskerne- ikke kan søge Fisketegnsmidler til den slags. Finansieringen skal dermed findes andre steder. Her trådte vandløbsfolkene fra Kalundborg Kommune til, og sikrede, at denne sidste del af projekterne også kunne udføres. Det giver god mening, for netop træer langs vandløbene er godt for miljøet som helhed og godt for udgiften til vedligeholdelse i særdeleshed.

Træer langs vandløbene har flere fordele. De skygger den grødevækst, der ”vælter” frem i forårs- og sommermånederne og holder temperaturen i vandløbet nede. Samtidig skaber de naturlige korridorer for de landlevende dyr, -pattedyr, fugle, padder og krybdyr, og er med til at skabe smukke bånd i landskabet.

Når løvfaldet kommer om efteråret, er blade, grene og træernes rødder med til at give føde og skjul for både fisk og invertebrater nede i vandløbet. Alt i alt er der gode argumenter for at plante træer langs vandløbene, og da Kalundborg Kommune tilbød at stå for finansieringen af træerne, var vi ikke sene til at takke ja!

Da Kalundborg Kommunes vandløbsmedarbejdere samtidig tilbød at plante dem i samarbejdets fælles ånd, var der ikke et øje tørt. Hold op, hvor kan vi flytte bjerge sammen! Som sagt, -så gjort. Derfor er Tranemosegrøften, Egemarkeløbet og senest Reerslev Møllerende blevet plantet til på projektstrækningen med elletræer i mindre klynger i vandkanten og der er blevet plantet vild kirsebær, benved, egetræer mm. på banketten.

Et æstetisk egetræ tager sig godt ud på banketten af Reerslev Møllerende, og vil sammen med de øvrige fritstående træer give projektstrækningen et fantastisk look, samt korridor for de landlevende dyr i området. Læg mærke til beskyttelsen af træet, som forhåbentlig sikrer mod netop de dyr, der får glæde af de voksne træer i fremtiden.

I de to førstnævnte vandløb er der i november måned blevet genplantet fra de tidligere år og i Reerslev Møllerende er hele projektstrækningen nyplantet og med beskyttelses-ting omkring således, at områdets vildt ikke gnasker de nyplantede træer i stykker inden de når at få ordentlig fat. Det er da fantastisk!

Dermed kan vi alle, -lodsejere, kommune, og alle de frivillige, der har deltaget og leveret en kæmpe indsats, sætte flueben ved de tre projekter, der på alle måder vil gøre en kæmpe forskel for ørredbestanden i både Egemarkeløbet, der løber til Sejerøbugten, Tranemosegrøften med udløb tæt på Røsnæs og i Reerslev Møllerende, der først tager turen gennem Åmosen, siden Tissø for at løbe ud i Storebælt sammen med resten af det store opland under Hallebyåen.

Vi takker for det fine samarbejde omkring projekterne og glæder os til mange flere i de kommende år.

Når fællesskabet løfter, er der ikke grænser for vægten, vi kan bære sammen.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Fang din første fisk i Odsherred i Brynshøj Put & Take.

To gange her i efteråret inviterede vi til fisketur i Odsherred i samarbejde med Odsherred Kommune, Odsherred Sportsfiskerforening og Brynshøj Put & Take.

Her var i alt 30 børn og unge inviteret med på to fisketure for at fange deres livs første fisk. Og det lykkedes heldigvis også for langt de fleste af få fangst af de stærke regnbueørreder i Brynshøj Put & Take. Nogle fangede endda mere end én fisk.

Søndag den 20. oktober og lørdag den 9. november var scenen sat ved den nordvestsjællandske sø, hvor spændte guider fra Odsherred Sportsfiskerforening og Fishing Zealand havde gjort klar med lånegrej til de tilmeldte deltagere. Allerede inden arrangementet gik i gang, var der godt med liv i overfladen. Det var tydeligt at se de mange flotte regnbueørreder, der patruljerede rundt i søen.

Da deltagerne ankom, fik de en instruktion i anvendelse af grejet og blev guidet til en god plads ved søen, så chancen for fangst var størst. Alle blev udstyret med klargjorte fiskestænger, og derfra var det bare om at komme i gang med hjælp fra de erfarne fiskeguider.

På begge de afholdte fisketure gik der ikke mange minutter før de første regnbueørreder, blev landet af børnene – til deres forældres eller bedsteforældres store overraskelse og glæde. En af deltagerne havde allerede fanget 3 indenfor de første 25 minutter. Hen over begge arrangementer blev det hurtigt klart, at man skulle bruge bombarda og powerbait for at få de bedste resultater i søen.

Der er noget over at kunne se de fisk, som man forsøger at fange – endda fisk af en betydelig størrelse. Der blev fanget fisk i størrelsen fra 1,5 til 3 kilo.

I løbet af fisketurene blev der spurgt meget ind til andre fiskemuligheder i Odsherred – og netop her var det superrelevant at have den lokale forening, Odsherred Sportsfiskerforening repræsenteret. Deltagerne blev også gjort opmærksom på foreningens velfungerende juniorafdeling, hvor alle er velkomne.

Ligeledes blev der spurgt meget ind til fiskeopskrifter af både børn og forældre, da flere havde fanget aftensmaden på turen :-)

Mange forældre kunne fortælle, at de er super glade for arrangementer af denne type, da deres børn ofte har efterspurgt at komme på fisketur – men når forældrene ikke selv har den erfaring, sker der bare ofte ingenting. Mange barrierer står i vejen og spørgsmål opstår såsom; hvor skal man fiske? hvad kan man fange? hvilket grej skal man anvende? osv. osv.

Arrangementer af denne type nedbryder alle disse barrierer, når erfarne lystfiskere står klar med det rette grej og ekspertise.

Alle de interesserede blev opfordret til at opsøge Odsherred Sportsfiskerforening, netop for at fastholde og sikre en fortsættelse for de unge, når nu interessen for lystfiskeri er vakt hos de unge mennesker.

Alt i alt to fantastiske fiskedage med en masse glade ny-fiskere og rigtig flotte fangster. Flere af de unge deltagere mente bestemt, at der burde ligge fiskegrej under juletræet i år.

Se de mange billeder af glade børn herunder, der alle havde en god dag i naturen:

Havørreden er det din drømmefisk? 

 

Rune Westphal i sit rette element.

Roskilde og Omegns Lystfiskerklub – ROLK, invitere til en spændende foredragsaften med Rune Westphal og Sam Christensen. 

Dato: Tirsdag den 4. februar 2025 – kl.18 

Sted: Roskilde Sejlklub –Strandgade 14 – 4000 Roskilde (parkering ved Vikingeskibsmuset) 

Info: I prisen er en spændende ret fra den Vietnamesiske /Street food restaurant AnNo i Roskilde.

Vi starter med fællesspisning. Drikkevarer kan købes i sejlklubben. 

Pris: 200 kr. Tilmelding her: 

 

Rune Westphal 

Kendt for sine mange fangster, af rigtig grove havørreder på de sjællandske kyster og er en gudsbenådet innovativ fluebinder og naturfotograf.

Med mere end 35 års erfaring med jagten efter sølvtøj på de danske kyster, samt en grundlæggende trang til at udfordre de dogmer der er forankret i den danske kystfiskekultur Rune dedikeret sit liv til de danske kyster og den fisk vi alle elsker, havørreden.

Rune er et sandt leksikon, når det gælder viden omkring havørredfiskeri. Han er desuden Pro Team Member hos Arcticsilver Flyfishing 

Sam Christensen er bosat på Eskilsø og har mange spændende historier fra Roskilde Fjord.

Sam Christensen 

Er fisker og jæger, bosat på Eskilsø, Roskilde fjords største og eneste beboede ø.

Sam er ansat i Nationalpark Skjoldungernes land samt Naturstyrelsen og arbejder med naturvejledning. 

Under foredraget vil Sam bl.a. komme ind på, hvorfor rotter og ræve på fjordens øer og holme er skidt for fuglene. Men også glæden ved at få en fed fjordørred eller fladfisk på krogen, herunder de oplevelser han har på fjorden med sin daglige gang derude.

Her kan du virkelig få inspiration til rigtig gode fiskeoplevelser.