Kategorier

Bloggere

Invitation til fluebindings event i Holbæk d. 25. marts

Pro Outdoor inviterer til fluebindings event d. 25. marts i samarbejde med Easy Shrimp Eyes, Flyfish Europe og Fishing Zealand. På aftenen vil der være mulighed for at opleve dygtige fluebindere binde super flotte fluer. Og du får selv chancen for at binde rejefluer under kyndig vejledning.

  • Erik og Steen fra Easy Shrimp Eyes kommer med deres lækre og super innovative produkter.
  • Morten Valeur (der var med til at starte The Fly Company) kommer fra Flyfish Europe og medbringer super fine kroge fra AHREX, samt produkter fra PRO Sportsfisher. Blandt andet rygskjold til rejer og tanglopper, samt “fishfoils” der gør binding af realistiske baitfish fluer til en leg.
  • Niels fra Fishing Zealand kommer med sin store viden om fluefiskeri og fortæller gerne om Fishing Zealands spændende arbejde.

Medbring dit eget fluestik samt værktøj og bindetråd, resten bliver stillet til rådighed. Der er ikke tale om et decideret kursus og et vis kendskab til fluebinding er en fordel.

Pro Outdoor er vært for kaffe og kage samt en øl eller vand, der er inkl. i prisen på 75 kr.

Tilmelding til denne hyggelige aften finder du lige her.

 

 

 

 

Hornfiskefestival 2025 i Kalundborg

Årets Hornfiskefestival løber af stablen lørdag d. 10. maj på Havneparken i Kalundborg.

Inden længe er det maj og derfor tid til at få at fundet fiskegrejet frem og kaste blinket ud efter de velsmagende og flotte fisk med de grønne ben. Er du dygtig, kan du samtidig sætte krogen i en af de flotte præmier ved dette års Hornfiskefestival.

Hornfiskene optræder langs vores kyster i massive stimer og er relativt nemme at fange. Derfor er hornfiskene et ideelt bytte for lystfiskere i alle aldre. Kort sagt, lægger hornfisken op til et rigtigt folkeligt fiskeri, uanset om man er øvet eller nybegynder.

Så tag din fiskekammerat og familien med – det bliver en spændende dag for alle!

Under festivalen vil der være mulighed for at dyste om en lang række flotte præmier. Således præmieres de fem tungeste hornfisk i kategorierne børn under 12 år, unge under 18 år og endelig voksne. Konkurrencen er dermed for alle, og der er mange flotte præmier på højkant.

Har man aldrig prøvet at fiske før, er der alligevel mulighed for at være med i konkurrencen. Ved Havneparken vil det nemlig være muligt at låne komplet fiskeudstyr. Samtidig vil dygtige medlemmer fra sportsfiskerforeningerne i Høng, Gørlev og Kalundborg stå klar til at hjælpe alle interesserede godt i gang med fiskeriet, efter de hornfisk som svømmer ind i Kalundborg Havn.

Igen i år er der en rigtig flot præmierække fra hovedsponsoren Abu Garcia/Nap & Nyt. Præmielisten beløber sig til mere end 20.000 kr.

Til de første 100 deltagere, der kommer forbi på Havneparken i Kalundborg, er der en velkomstgave. Velkomstgaven er et blink fra Abu Garcia og en pose silketråde fra Silkekrogen.

I konkurrencen må der fiskes fra alle kyster i Kalundborg Kommune, så der er masser af muligheder for at benytte konkurrencen til en god forårstur i naturen. På hornfiskefestival.dk kan der læses mere om programmet, præmierne, reglerne og tilmeldingen.

Hornfiskefestivalen arrangeres i et samarbejde mellem Kalundborg Kommune og Fishing Zealand samt Høng Sportsfiskerforening, Gørlev Sportsfiskerforening og Kalundborg Sportsfiskerforening.

Du kan også finde tilmeldingen lige her:

Billetter kan købes via linket her

 

FZ Havørred Weekend – Guldborgsund Edition

Til april gentager vi det succesfulde koncept FZ Havørred-Weekend. En fiskeweekend hvor du kan få masser af ny viden og hygge sammen med ligesindede i selskab med nogle af landets bedste kystfiskere.

I weekenden den 25. – 27. april 2025 har vi basecamp på Abildvig Friluftsgård, som ligger Klaremoselinien 1, 4850 Stubbekøbing.

På basecamp er der program fredag, lørdag og søndag, hvor du kan møde op og få masser af inspiration til dit eget fiskeri. Weekenden er for alle, uanset om du er spinnefisker, fluefisker eller fisker med bombarda. Der vil hele weekenden være nogle af landets dygtigste lystfiskerprofiler, som du kan lære noget fra.

Basecampen er også stedet, vi mødes fredag og lørdag aften til foredrag og hygge. Her vil der komme oplægsholdere og fortælle om deres kystfiskeri – og hvordan det gribes an.

Det er også ud fra basecamp, at man kan komme på fisketur med nogle kendte lystfiskerprofiler. Herfra vil der være guidede ture lørdag morgen og lørdag eftermiddag samt igen søndag morgen.

Det endelige program er lige på trapperne, dog kan vi allerede nu løfte sløret for at følgende lystfiskerprofiler kommer og afholder enten foredrag eller guidede fisketure:

Niels Vestergaard – er kendt af enhver havørredfisker på den danske kyst. Niels er udover at være en dygtig lystfisker også fotograf, forfatter og filmproducent og er bl.a. manden bag den utrolig populære filmserie – Havørredens Hemmeligheder.

Martin Boesen – Sydsjællands svar på en fuldendt kystfisker. Med blink og gennemløbere fanger Martin både mange og store fisk på hans hjemmebane, der strækker sig over Sydsjælland og Sydhavsøerne.

Henrik Qvirin Reiter – ivrig kystfisker, der hvert år lander masser af flotte fisk med bombarda og flue. Ofte med sit eget fluemønster på forfanget.

David Sølling Johnsen – ung, dygtig og lokalkendt lystfisker fra grejbutikken Mertz Jagt og Fritid i Nykøbing Falster. David fanger hvert år masser af store havørreder på netop Falster.

Morten Jensen – Pro Team member hos Hardy og har gennem tiderne landet mange store havørreder på flue rundt omkring på Sjælland og Øerne.

Jesper Roholm – Fishing Zealand guide og har et indgående kendskab til Falsters fiskepladser. Jesper har fanget mange og flotte havørreder på flue langs Falsters kyster.

Thomas P. Jensen – er udover at være Fishing Zealand guide også formand for Guldborgsund Lystfiskerforening. Thomas besidder stor viden om Falsters fiskepladser og fanger hvert år mange fisk på både flue og spin.

-og flere lystfiskerprofiler kommer til……

Eventet har sin egen Facebook-side. Følg endelig Facebook-siden, hvor vi løbende holder deltagerne opdateret med program og lign.

Pris for deltagelse er 400 kr. – og tilmelding finder du her: link til billetter.

Der er plads til max 50 deltagere på kurset – så skynd dig at melde dig til.

Der er fællesspisning både fredag og lørdag aften, som vores egen dygtige lystfiskerkok, Thomas Justiniano, tilbereder. Der vil være egenbetaling for maden, som bookes hos Thomas. Ellers sørger man selv for morgenmad og frokost samt drikkevarer til hele weekenden.

Man kan med fordel bo på basecamp – hvor det foregår i fælles sovesal. Alternativt er det muligt at sætte eget telt op, hængekøje eller camper. Det er også muligt at leje et sommerhus eller lign. i nærheden. Det er ikke noget krav, at man er med hele weekenden – men hvorfor ikke tage en hel fiskeweekend på skønne Falster?

Vi løfter sløret for det endelige program, når det er helt på plads. Det bliver et brag af en weekend!

Til stede på basen hele weekenden er Fishing Zealand guiderne Mikael Tange og Niels Lagergaard.

Du kan læse her, hvordan det gik sidste gang i Odsherred.

Vi ses

Notat om succes med Næstved Kommunes gedde-eng ved Fladså

Nu er notatet om andet år med geddeprojektet ved Fladsåen i Næstved Kommune på gaden. Det beskriver i korthed alle de trængsler vi endnu engang måtte gå igennem før anstrengelserne til sidst endte med succes i form af en god produktion af geddeyngel. Medvirkende hertil var stor hjælp fra de frivillige lystfiskere, som var en uvurderlig del af arbejdet.

Jeg har tidligere her på bloggen fortalt om resultaterne i projektet og lovede her at offentliggøre notatet om projektet, og det er nu tilgængeligt under fanebladet med publikationer.    

Den lille bestand af ferskvandsgydende brakvandsgedder i Fladsåen er i akut fare for helt at forsvinde. Derfor iværksatte Næstved Kommune med Palle Myssen, Jacob Hald og Søren Madsen samt undertegnede som rådgiver i 2023 et forsøg med at oversvømme en græsset eng ved åen i håb om, at nogle af de få tilbageværende brakvandsgedder ville gyde her med succes. Da der ikke er mange andre erfaringer med gedde-enge (geddefabrikker) i Danmark, må vi eksperimentere os frem, og vi besluttede løbende at beskrive erfaringerne for at blive klogere. Det er vigtigt for at kunne hjælpe os selv og ikke mindst andre kommende projekter til at få hurtig succes. Hastværk er i denne sammenhæng ikke lastværk, fordi bestandene af ferskvandsgydende brakvandsgedder nu er meget tæt på at forsvinde, hvilket betyder, at det meget vigtigt, at vi får gang i reproduktionen meget hurtigt.

Yngelfælden i afløbet fra gedde-engen tømmes.

Succes trods store udforinger

I notatet kan du læse om de store udfordringer, vi havde grundet voldsom flom i opgangsperioden i april, men at gedder af egen drift vandrede ind i engen og lagde æg. Vi fandt med yngelfælden, at ynglen begyndte at udvandre til Karrebæk-Dybsø Fjorde som helt spæde nyklækkede på blot 2 cm, hvilket er første gang det er dokumenteret i Danmark. I alt talte vi en udvandring på ca. 2.500 stk. yngel, som voksede ekstremt hurtigt i perioden, hvor de vandrede, så de største i slutningen var op til 15 cm.

Det gav et godt tilskud yngel til den svindende bestand og dobbelt så mange som det første år, men langt færre end fundet i tilsvarende gedde-enge i Sverige. Vores geddeeng fungerer med andre ord, men der er muligheder for forbedringer. Vi vil meget gerne blive klogere på, hvad det er der begrænser produktionen, hvorfor vi har sat et ret stort projekt op for det kommende forår, hvor vi måler på en lang række forhold i yngleperioden. Det drejer sig om antallet af gydte æg, næringsstoffer og algevækst, iltindhold i den tætte vegetation og ved bunden, hvor æg og larver      opholder sig i den første tid samt betydningen af andre fisk i engen og meget mere. Projektet skal gøre os meget klogere på geddeengenes funktion og drift og på den måde hjælpe os frem mod de hurtige succeser, der er så bydende nødvendige, hvis bestandene skal reddes. Projektet blev muligt ved en stor donation fra Fishing in Denmark, som er hovedsponsor på projektet, hvor også Fishing Zealand deltager.

En stor tak til de frivillige fra Fladså Sportsfiskerforening samt en særlig tak til frivillig Leif Hansen, uden hvis hjælp projektet ikke havde været muligt.

Link fra første år til TV2 øst: https://www.tv2east.dk/naestved/helt-saerlig-fiskeart-taet-paa-at-uddoe

Droneoptagelser af gydende gedder:

Pukkelpiste i Daruprenden i Lejre Kommune

Elever fra Osted Skole lavede to flotte gydebanker i Daruprenden ved Gøderup sammen med deres lærer Anne Birgitte Klausen i forbindelse med et emne om vandløb på skolen. Sammen fik drengene flyttet rundt på flere tons sten ned i vandløbet, så ørrederne kunne gyde på bankerne.

”Med fare for at skyde mig selv i foden, må jeg konstatere, at nogle projekter giver ekstra ekstra god mening…………”!!!! Det var præcis den indledning, jeg skrev i blogindlægget for projektet i Daruprenden, som vi udførte i sensommeren 2023! Det giver bestemt ikke mindre mening nu, hvor både Kim Lund Jørgensen og Torben Trampe fra ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord” – og sidenhen jeg, har været forbi den 700 meter lange projektstrækning i Gøderup langs Roskildevej.

Vi lagde mere end 50 tons sten og gydesubstrat i det lille tilløb til Langvad Å i Lejre Kommune i samarbejde med folkene fra ”Foreningen med det lange navn”. Vi lagde 6 gydebanker og en stor portion skjulesten i vandløbet. Det var store nødder, og jeg estimerede de største sten til at veje omkring 500 kilo! Det er sten med en diameter omkring 65-70 cm.

De mange sten og gydesubstrat blev lagt i Daruprenden ad flere omgange. Første etape var et hold ”frivillige” fra Osted Skole. Det var en 6-7. klasse, der havde arbejdet med vandløb i biologi med deres lærer, Anne Birgitte Clausen. De raske drenge blev introduceret til praktisk vandløbsrestaurering og fik i den grad lov til at mærke naturen som den er, -derude i virkeligheden.

Eleverne fra Osted Skole gjorde det aldeles fremragende og fik på en formiddag etableret to fantastiske gydebanker. Du kan læse om deres bedrift via linket: https://www.sn.dk/lejre-kommune/indviet-i-bandelivet-det-er-faktisk-ikke-saerlig-haardt/.

Anden etape var Rambølls deltagelse under virksomhedens ”Impact week”, hvor man ganske gratis stiller arbejdskraft til rådighed, -anført af Emil Harbo Falkenhard fra Afdelingen for Management Consulting med kontor i Rambølls hovedsæde på Amager syd for Fields. Projektet og Rambølls deltagelse gav bestemt mening i forhold til virksomhedens ansvarlige profil, da Rambøll med denne Corporate Social Responsibility, i daglig tale CSR, i den grad er med til at synliggøre virksomheden udadtil, og samtidig gøre en indsats for miljøet, bæredygtigheden og det at give noget igen til samfundet.

Selv samme gydebanke, som eleverne etablerede i sensommeren 2023. Lige nu, -halvandet år senere, er gydebanken blevet gravet godt igennem af gydende ørreder og det lover godt for ørredbestanden i Daruprenden. Eleverne kan med rette være vældig tilfredse med deres indsats, når ørrederne tager så fint imod deres gydebanker.

Det var tretten unge piger og mænd, der knoklede løs med bunker af gydesubstrat og ditto sten i voksen-størrelse. Det hele foregik i en mega hyggelig atmosfære på engelsk, da afdelingen er et multinationalt sammenskudsgilde af medarbejdere fra mere end 10 lande.

Rambøll-folkene lagde omkring 15 tons gydesubstrat i vandløbet, samt en tilsvarende mængde skjulesten. Hold op, hvor blev det godt.

Tredje etape var udlægning af resten af de knapt 35 tons sten og blev udført i et fint samarbejde mellem ”Foreningen med det lange navn” og Grusbanden Fishing Zealand. Det foregik med håndkraft, trillebøre, sækkevogne og de største sten, på slæde af teltdug fra Sara-telte i Roskilde, som jeg har fået forærende for år tilbage.

Sten i str. XL blev lagt i Daruprenden af de gæve Rambøll-folk, der knoklede en god og lang dag med at forbedre variationen i de fine vandløb, der løber til Langvad Å. Dagen igennem blev der taget godt fat og det hele skete med et stort smil på læben, da Rambøll-folkene stillede op i forbindelse med virksomhedens ”Impact Week”, hvor medarbejdere stiller sig til rådighed for at give samfundet noget tilbage.

Daruprenden fik et helt andet udseende, og ikke mindst på den nederste del af projektstrækningen, sørgede de store sten for en aldeles fantastisk variation, hvor vandet pludselig fandt nye veje og øjeblikkeligt begyndte at skylle bunden ren for sand og slam til glæde for de fisk og insekter, der kræver særlig gode iltforhold. Slørvingerne vil bestemt trives i disse omgivelser.

Fjerde og sidste etape rummede blot et par tons sten, samt udlægning af ”dødt ved”, som blev lagt i vandløbet af et hold elever fra Skovskolen i Nøddebo under Københavns Universitet. Holdet skulle undervises i vandløbsrestaurering på ”vandplejekursus III” for vandløbsfolk og bestod af vedligeholdelsesteam fra en halv snes kommuner spredt over hele landet. I to dage stod jeg for undervisningen og havde henlagt den praktiske del til Daruprenden (og Himmelev Bæk i Roskilde Kommune).

Dermed kunne en stribe samarbejdspartnere, der også talte lodsejere og naturligvis Lejre Kommune, sætte flueben ved projektet i Daruprenden. Et fantastisk projekt med etablering af en mindeværdig variation.

Nu skulle det vise sig, om ørrederne havde taget imod vores tiltag. Derfor var, som før nævnt, både Kim Lund Jørgensen og Torben Trampe igennem projektstrækningen for at registrere gydegravninger just som årsskiftet markerede en ny sæson. Vi blev ikke skuffede, -tværtimod.

Projektstrækningen, hvor Rambøll-folkene knoklede løs i september 2023, har nu udviklet sig til et sandt paradis for ørreder i alle størrelser. Her er skabt variation, og dermed mulighed for en langt større biodiversitet end tidligere.

Daruprenden lignede en alpin pukkelpiste af gydegravninger. Kim Jørgensen og Torben Trampe var hele projektstrækningen igennem og registrerede ikke mindre end 18 gydegravninger. Fuldstændig vanvittigt. Blandt andet var der tre-fire flotte gydegravninger på de to gydebanker, eleverne fra Osted Skole havde rettet til.

Længere opstrøms, på strækningen, hvor Rambøll-folkene havde lagt gydesubstrat i Daruprenden, var der ligeså adskillige gydegravninger på ”Rambøll’s” gydebanker.

Jeg kunne heller ikke dy mig, og måtte ligeså en tur til vandløbet for at se, hvordan det så ud. Masser af gydegravninger og måske bedst af alt, nyt gammelt gydesubstrat var kommet til syne, idet de mange sten havde fået sat strømhastigheden kraftigt i vejret og dermed havde vandmasserne skyllet bunden fri for sand og slam, men havde efterladt det fineste gydesubstrat som ørrederne straks havde taget til sig.

Flere banker var gennemgravede og det lover godt for yngelforekomsterne hen over sommeren og ligeså overlevelsen af præsmolt i den kommende vinter…..2025-26. Jeg er i hvert fald meget optimistisk og kan i disse uger ikke få armene ned af glæde over både gydebestanden i Daruprenden, og alle de andre vandløb, hvor vi har gjort en stor forskel.

Frivillige fra foreningerne, fra Grusbanden og alle de andre, der har givet en hånd med i Daruprenden, kan med rette være mega stolte over effekten af netop den indsats, de har leveret til glæde for ørredbestanden og for biodiversiteten i dette fantastiske vandløb i Lejre Kommune.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,