Kategorier

Bloggere

Meld dig til at gøre en forskel i Langvad Å.

Delstrækning 1, som den så ud i vinteren 2021-22, hvor projektet begyndte at tage form. Strækningen trænger til sten, og dem har jeg købt i rigelige mængder.

Allerede i starten af august tager vi hul på sensommeren og efterårets mange restaureringsprojekter i Grusbanden Fishing Zealand. Første projekt løber af stablen den 10. august klokken 10.10 og udføres i et samarbejde mellem ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord” og Grusbanden Fishing Zealand.

Vi skal kaste lidt med sten i Langvad Å i Roskilde Kommune, hvor jeg for snart to måneder siden, fik kørt sten til den øverste del af selve hovedløbet forud for det projekt, Pure Fishing deltog i med stor succés.

Det var delstrækning 2 af et større projekt, der også indbefattede delstrækning 3, som vi udførte sidste år. Nu mangler vi kun delstrækning 1, og det var sten til denne strækning, jeg fik kørt til åen i slutningen af maj måned. De ligger nu klar til os, -langs bredden af Langvad Å i det, der betegnes station 0-200. Altså en kort 200 meter lang strækning, som skal tæppebombes med sten i størrelse ekstra large! Med god grund for netop på denne del af Langvad Å, er træer langs vandløbet med til at give skygge og dermed er der ikke meget grødevækst nede i vandløbet. Det betyder samtidig, at profilet er overbredt og det er netop derfor, vi skal lægge ”en håndfuld” sten i vandløbet.

Det skal snævres ind således, at der kommer mere flow i vandløbet og dermed forhindre, at sand og slam lægger sig godt til rette her. Samtidig skaber de mange sten en fantastisk variation og dermed også grundlag for en stor biodiversitet, -over som under overfladen. Amen!!!!

Tænk engang, -vi får lov til at skabe forhold i åen, så vandstæren kan finde hvile på stenene under vinterens fødesøgning. Jeg ser den ofte, når jeg suser rundt i landsdelen for at kigge på vandløb og jeg smiler altid lidt mere, når jeg hilser på den lille sorte fugl med det hvide bryst og altid i aktivitet.

Sten i str. Xl er blevet kørt til åen, og siden lagt ud langs brinken, så de blot skal trilles ned i vandløbet og derefter lægges til rette så de giver størst mulig glæde til gavn for biodiversiteten. Det bliver så godt!!!

Vandstæren sidder sjældent stille så længe ad gangen, at man kan nyde dens skønhed. Anderledes forholder det sig med den tyrkisblå isfugl, når den med sit skingre skrig, suser forbi i raketfart, eller sidder på en gren over vandløbet og spejler sig narcissistisk i vandet som om den tænker, -jeg er den smukkeste fugl i vandløbet her (vistnok en tilsnigelse fra Snehvide og de syv små dværge)!!!!

Nede under overfladen skal vi skabe grobund for ”de gode vandplanter”, der ikke visner væk under vinterens kulde og sne. Det er vandstjerne, -ranunkel og smalbladet mærke, der er fortrinlige for præsmolten at gemme sig ved og søge føde i. Jeg bliver sgu helt salig over den mangfoldighed, vi kan skabe ved nogle få timers indsats. Jeg har fået lagt omkring 60 tons sten langs med vandløbet, -lige til at skubbe i.

Stenene er finansieret i en fifty-fifty-aftale mellem Fiskeplejen og Roskilde Kommune. Sidstnævnte har desuden betalt for, at stenene nu ligger fint til rette langs vandløbet, så det er nemt for os at lægge dem ned i å-løbet. Det har vi jo gjort så ofte før, og vi ved godt, hvor gavmildt naturen tager imod denne gode gerning.

Delstrækning 1, som vi skal restaurere, er som nævnt ikke særlig lang, men er sine steder rimelig dyb. Derfor må du meget gerne tage waders med, hvis du har den slags. Ellers er lange bukser (uanset vejret) nødvendige, da der er høj urtevegetation langs vandløbet.

Jeg sørger for handsker, og øvrige redskaber til at tumle rundt med de fornuftige sten, men du skal selv sørge for drikkevarer i rigelige mængder. Det plejer at være varmt i august, ikke sandt?

Delstrækning 2 (billed) stod Pure Fishing for i samarbejde med ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde fjord”, Grusbanden Fishing Zealand og lodsejerne, mens delstrækning 3, lidt længere nedstrøms, blev udført af frivillige fra Rambøl, ”Foreningen til ophjælpning……”, lodsejerne og Grusbanden allerede sidste år. Smukt er det, når den slags fællesskaber kan gøre en forskel. (foto: Frederik Laks Lorenzten)

Projektet er en del af et større vandplansprojekt, hvorfor Roskilde Kommune har været en ualmindelig god samarbejdspartner for ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord” med Kim Jørgensen, Torben Trampe og Jonn Poulsen i spidsen, samt Grusbanden Fishing Zealand.

Samtidig har lodsejerne været helt fantastisk positive, og jeg skylder dem ligeledes en stor tak for deres positive indstilling til vores storstilede projekt. Og selvom det er et stort projekt i Langvad Å’s hovedløb, er det vigtigt i den forbindelse at nævne, -at alle kan være med……høj, såvel som lav, ung såvel som ”lidt ældre”. Du skal blot kunne bruge lidt knofedt, og medbringe godt humør. Så klarer vi resten!

Vi mødes ved Brordrupvej/Sverregårdsvej (Brordrupvej 49), 4621 Gadstrup klokken 10.10, og det er vigtigt, du melder dig til via mail til runehylby@gmail.com, eller sms til nummer 25364280 (mit nummer), eller i kommentarfeltet på Facebook, når projektet offentliggøres på Grusbandens Facebook-side.

Vel mødt, -og hvor bliver det fantastisk at være med til at gøre en forskel for naturen, derude i virkeligheden.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Trutta Convenuts 2025 – Flyfishing Festival Møn d. 12.-14. September.

Så er det endnu engang den tid på året, hvor man tænker fluefiskeri og Møn i samme sætning – det er nemlig tid til årets Trutta Conventus – Flyfishing Festival Møn!

Trutta Conventus løber af stablen d. 12.-14. september – og vi glæder os helt vildt! Alle er velkomne – og har du ikke været med før, så glæd dig. Det er fluefiskeri, nørderi og hygge af højeste klasse.

Hvor foregår det?

Det foregår på et nyt og fedt sted, hvor det er muligt at fiske lige ved campen, nemlig The Outpost – der er campingpladsen lige ved fiskepladsen ”Pomlerende”.

Her laver vi base ved bålpladsen, hvor vi hygger ved bålet, når vi ikke fisker.

Det hele starter fredag fra kl. 16:00 – og alle er velkomne. Senere fredag aften er der fælles bålmad tilberedt af en velkendt fluefiskende kok. Man sørger selv for drikkelse – og herefter er der lagt op til hygge og fiskehistorier.

 

Programmet for hele weekenden

Fredag aften kl. 19.30 – officielt velkomst og bl.a. gennemgang af weekendens små sjove konkurrencer.

Fredag aften inviteres du til fælles aftensmad ved bålet på basen. Menu, pris og tilmelding meldes ud i løbet af august.

Lørdag frokost inviteres der til fælles frokost på Café Borre, hvor vi forudbestiller sandwichs. Mere om det senere.

Lørdag aften spiser vi igen fælles aftensmad på basen – igen meldes menu ude senere

Søndag fiskes der, så længe man gider.

For dem som ikke har været med tidligere, så er Trutta Conventus at finde på  både Facebook og Instagram – så husk at følge, da vi løbende lægger nyt info om weekenden op.

Hele weekenden kører der flere sjove konkurrencer. For eksempel skal vi have kåret Piscatore Maximus og Bedste Fisk. Bedste fisk behøver ikke være den største, flotteste eller tykkeste – bare billedet er lækkert, og fiskeren er pavestolt. Vinderne kåres lørdag aften på basen. Så læg dine billeder på Facebook eller Instagram inden kl. 18.30 lørdag, så indgår de i konkurrencerne og brug hashtagget: #truttaconventus25

Til konkurrencerne er der lækre præmier fra bla. Ahrex Hooks.

Clean Coast Anglers vil også være vært for en konkurrence, hvor der skal samles affald langs kysterne. Her vil ligeledes være præmier til de mest ihærdige.

Pris og tilmelding

Der er ingen tilmelding til selve Trutta Conventus – her dukker man bare op og slår sit telt op og melder sig hos campingchefen. Det koster 100.- pr. overnatning pr. person i et telt. Betaling kan ske med dankort eller kontanter. Det er i øvrigt intet krav, at man skal bo på campingpladsen. Hvis man ønsker at komme allerede torsdag, skal man være velkommen. Dér vil man selv skulle stå for aftensmad.

Tilmelding til de forskellige fælles arrangementer, som fælles spisning fredag og lørdag aften samt fælles frokost på Cafe Borre – der melder vi det hele ud i god tid inden arrangement. Husk at følge vores Sociale Medier.

Vi glæder os til endnu en fantastisk weekend med store havørreder og masser af hygge og fiskehistorier

De bedste fluefiskehilsner,

Mikael Tange

Frederik Lorentzen

Niels Lagergaard

Tusmørkefiskeri efter havørreder d. 29. august i Næstved Kommune

I sensommeren kan aftenfiskeriet på kysten efter havørreder være rigtigt effektivt. Derfor vil Næstved Kommune og Fishing Zealand gerne invitere til en aften på kysten, hvor vi vil komme med tips og tricks til, hvordan man overlister havørreden i tusmørket.

Er du lystfisker og vil gerne udvide kendskabet til tusmørkefiskeri, eller vil du blot pudse formen af, så har Fishing Zealand og Næstved Kommune et fremragende og gratis arrangement til dig.

Fredag den 29. august fra 17:00 til kl. 22:30 på grusparkeringen for enden af Ved Strandskoven, 4736 Karrebæksminde.

Vi mødes kl. 17:00 på grusparkeringen. Her står FZ guiderne Niels Lagergaard og Mikael Tange klar til at assistere og guide de fremmødte. Vi fortæller om vores strategi ved tusmørkefiskeri – herunder valg af agn, valg af fiskepladser samt fiskemetode for både fluefiskeri, spinnefiskeri og fiskeri med bombardaflåd.

I løbet af aftenen vil vi byde på varme pølser på bålet samt en kop frisklavet bålkaffe.

Vi fisker i waders, og det er derfor en forudsætning, at du er vant til at vadefiske og har dit eget fiskegrej. Der kan fiskes med spin, bombarda og flue på kystpladsen. Husk kaffekop og evt. vadestav. Er du mellem 18 år og pensionsalderen, skal du huske at indløse det statslige fisketegn. Børn og unge er naturligvis velkomne i selskab med voksne. Da fiskeriet foregår i waders, anbefaler vi en minimumsalder på 10 år.

Tilmelding sker til tange@fishingzealand.dk senest onsdag den 27. august. Af hensyn til vind og vejr kan fiskepladsen blive ændret, derfor er det en god idé at tilmelde sig, således at man kan få besked, hvis vi fisker et andet sted.

Vel mødt

Fyraftensfiskeri efter makreller i Odsherred Kommune d. 22. august.

Sensommeren står for døren og de sidste lyse aftener skal udnyttes. Dette er netop en god anledning til at nappe en fisketur efter fyraften. Således inviterer Fishing Zealand i samarbejde med Odsherred Sportsfiskerforening og Odsherred Kommune til “Fyraftensfiskeri” fredag d. 22. august.

Fiskeriet vil primært sigte efter de makreller, der for årstiden opsøger det relativt dybe vand i bugten ved Skansehage, hvor der også er mulighed for at støde på andre fisk, som fx havørreder og hornfisk.

Et par Fishing Zealand guider vil være til stede og dele ud af tips og tricks til fiskeriet efter makreller og de andre fiskearter. Ligeledes vil medlemmer fra Odsherred Sportsfiskerforening være til stede og bl.a. fortælle om foreningens mange aktiviteter.

Til dem, der aldrig har prøvet at fiske tidligere, så medbringer Fishing Zealand alt tænkeligt fiskeudstyr samt waders til udlån til ca. 20 personer. Dog er waders ikke strengt nødvendige, da det dybe vand netop her kommer helt tæt på land. Man er selvfølgelig også velkommen til at medbringe eget fiskegrej.

Opfordringen er derfor – pak en let aftensmad, tag familien under armen og kom med til en omgang hyggeligt fyraftensfiskeri.

Vi tager en rygeovn med, og hvis vi er heldige, vil vi tilberede en røget makrel, så man kan prøve at smage den vidunderlige fisk.

Mødested og tidspunkt: P-pladsen ved Skansehage kl. 16.00 (adressen er Skansehagevej, 4581 Rørvig). Vi stiller udstyr og hjælp til rådighed frem til kl. 20:00. Man møder bare op, når det passer en. Tilmelding er ikke nødvendig.

Er man mellem 18 år og pensionsalderen, skal man huske at indløse det statslige Fisketegn.

Om at gøre skaden god igen, -og lidt til

Stenene fra “vores” restaurering var blevet trykket ind i brinken under grødeskæring i sommeren 2024. Her gør de ikke meget nytte.
Rikke Rostgaard Christensen fra “Tøsebanden” dukkede op sammen med frivillige fra Høng Sportsfiskerforening, UFV 95, Korsør Lystfiskerforening, og Grusbanden med kort varsel. Det var mega hyggeligt at hilse på Rikke igen, for hun har deltaget i adskillige projekter i tidens løb. Som man kan se på billedet, løber Engbækken nede i en ”slugt” af bredvegetation, der er så vigtig for at holde temperaturen nede om sommeren og i øvrigt også sikrer skjul for yngel og andet liv ”dernede” i profilet.

I sensommeren 2023 restaurerede Høng Sportsfiskerforening og Grusbanden Fishing Zealand en 300 meter lang strækning af Engbækken i Kalundborg Kommune umiddelbart inden det lille vandløb løber ud i Tude Å ved Ørslev.
Dengang lagde vi 25 tons sten og gydesubstrat i vandløbet, der straks tog imod invitationen til større variation og dermed biodiversitet.

Vi var ved den lejlighed mellem 15-20 frivillige, der sammen med lodsejeren kunne sætte flueben ved veludført indsats.
En stor gydebanke på 10 meters længde og flere hundrede sten i størrelse 20-50 cm. Det blev knag’me godt og lodsejeren, -Stig Wester fik opfyldt et stort ønske om at give Engbækken ”tilbage til naturen” igen.Stig og jeg har efterfølgende haft mange samtaler over telefonen.Stig har nemlig i mange år haft køer, blandt andet skotsk højlandskvæg og da jeg nu i vildskab havde investeret i tre styk kvier af denne race til at gå på én af mine folde på gården, havde jeg mange spørgsmål at stille Stig.

Samtidig kunne vi jo følge op på udviklingen af Engbækken efter vores restaureringsprojekt. Derfor blev jeg ikke det mindste overrasket over et opkald fra Stig et års tid siden. Han fortalte i telefonen, at nogle af de sten, vi havde lagt ud i det lille vandløb, var trykket ind i brinken under grødeskæring sidste år og derfor ikke længere var så ”virksomme” som vi gerne ville have. Det var vedligeholdelsesfolkene fra det selskab, der skulle sørge for grødeskæringen, der havde overset den første del af projektstrækningen og derfor, med mejekurv, havde været en kende hårdhændet ved vandløbet og stenene på de første ca. 20 meter af projektstrækningen.Det måtte vi jo gøre noget ved!

Derfor mødtes jeg med Liv fra Compaq Sjælland og Mikkel fra Kalundborg Kommune efterfølgende, hvor vi hurtigt blev enige om, at reetablere den del af strækningen, der var ”blevet trykket” for at gøre skaden god igen. Samtidig kunne vi se, at der faktisk var plads til lidt ekstra sten i ”toppen” af projektstrækningen, -de øverste omkring 20 meter, hvor der uden risiko for opstuvning, kunne lægges et par sten pr. løbende meter vandløb.

Vi var omtrent lige så lang tid om at ”snakke af” som vi var til at udføre selve projektet. Men det er jo også en vigtig del af vores aktiviteter, -at være sammen og lytte til gode historier. Det er fra Venstre, -Liv (Compaq Sjælland), Per Christensen (æresmedlem i Korsør), Gert Schjønning (ligeledes æresmedlem i Korsør), mig selv (sagde hunden), Rikke Rostgaard (Grusbanden), Jesper Thykær (Korsør), Henrik M. Jensen (Grusbanden), Kurt Jørgensen (Høng) og Dennis Justesen (Høng).

Liv ville betale for stenene og vi fra Høng Sportsfiskerforening og Grusbanden, skulle lægge dem ud. Det blev ligeledes aftalt, at det bedste tidspunkt for udlægningen var omkring første skæring i år således, at vi kunne se, hvor stenene skulle placeres for at give bedst mening. Så faldt der ro over det ganske land og vinteren lagde en dæmper på vores aktiviteter. Men dog ikke glemt. Derfor var det mega rart i sidste uge at høre fra Liv, -at nu var det tid for at lægge sten i Engbækken, da de nu var færdige med første grødeskæring.

Jeg fik derfor hurtigt ringet til Kurt Jørgensen fra Høng Sportsfiskerforening, der brugte både jungletrommer og SoMe til at kalde til samling i tirsdags med meget kort varsel. Jesper Thykær fra Korsør Lystfiskerforening var ligeledes hurtig på aftrækkeren, og derfor kunne vi med lidt hjælp, også fra Grusbanden, mønstre otte mand m/k til en times indsats efter arbejdstid.

Nede I det dunkle vandløb ligger stenene nu fint igen, der er overhængende vegetation og skulle der være en enkelt (eller mange) ørred i Engbækken, vil de have optimale forhold. Det siges, der blev set ”fiske-liv”, da vi lagde sten i bækken!! Det må vi jo følge op på om nogle år, når strækningen har udviklet sig yderligere.

Vi mødtes klokken 16.00, og fik meget hurtigt lagt omkring et halvt ton sten i vandløbet uden de store anstrengelser. Faktisk var der kun en lille håndfuld sten til hver, men sådan er det jo også nogle gange med Grusbanden og Co. Det er ikke altid, vi står tilbage med svedige hænder og gorilla-arme.

Liv og en kollega dukkede også op og jeg undlod naturligvis ikke at rose det gode samarbejde, vi havde haft omkring reetableringen og det faktum, at strækningen nu er blevet skåret med håndkraft frem for mejekurv. Det vil få enorm betydning for livet i bækken, da vedligeholdelsen er betydelig mere skånsom end med store maskiner.

Det var tydeligt at se, at grødeskæringen med håndredskab i Engbækken nu sikrede, at sten og ”de gode vandplanter” stadig gjorde gode gerninger i bækken. Selvom der ikke var meget vand i åen, kunne man tydeligt se den variation, vores sten og gydebanke havde været med til at skabe siden udlægningen.

Engbækken løber aldrig helt tør, for umiddelbart opstrøms for projektstrækningen, løber en lille kilde til vandløbet og sikrer altid en lille vandføring. Fantastisk, -koldt kildevand midt på sommeren!

Vi brugte omtrent lige så meget tid i rundkreds på at snakke og ”sparke dæk”, som vi havde brugt på at smide sten i vandet. En ikke uvæsentlig del af vores aktiviteter, -at sparke dæk sammen bagefter. Hele seancen, udlægning af sten og efterfølgende drikkepause, tog kun omkring en time til fem kvarter, hvorefter vi kunne køre derfra med smil på læben. Dejligt at få fulgt op på projektet.

Et par dage senere skrev Stig til mig, at han var meget tilfreds med det, vi havde lavet. Det er vi også.

Tak til Liv og tak til de fremmødte, der med kort varsel troppede op og fik bundet en fin sløjfe om Engbækken.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,
runehylby@gmail.com,