Kategorier

Bloggere

Torsdags-træf med virksomheden Cisco i Ejby Å

Sidste års projekt blev udført efter alle kunstens regler og blot få dage efter udførelsen, stod de første havørreder på gydebankerne.Det kan man da kalde et succéskriterie.

Sidste år restaurerede vi en længere strækning af Ejby Å i Lejre Kommune til stor tilfredshed fra både lodsejere, Lejre Kommune og ikke mindst ørrederne. Allerede få dage efter vi havde lagt gydegrus i det lille vandløb, der løber til Isefjorden lidt nord for Munkholmbroen, stod de første havørreder på gydebankerne i færd med at mangfoldiggøre netop de gener, der er lokalt tilpassede de lidt anderledes forhold for netop dette vandløb.

Som ét af de få vandløb i den sydlige del af Isefjorden, løber Ejby Å nemlig ud over en svært passabel strand-kant for at blande sig med det saltholdige vand i Fjorden.

Ikke sjældent er det ganske enkelt umuligt for ørreder at vandre op i Ejby Å. Men som regel finder de ud af det, de små kræ, vi kærrer os så meget om.

På den knapt 500 meter lange projektstrækning blev der etableret fem flotte gydebanker, samt udlagt en masse gode skjulesten, der sikrer variationen i det lille vandløb.

Det syntes ørrederne godt om, og da jeg dukkede op på projektstrækningen få dage efter projektet, stod der en havørredhun på ca. 2½ kg, flankeret af adskillige mindre hanner.

Just som jeg stod og kiggede på hende, gravede hun i gydebanken efter alle kunstens regler. Du kan se klippet her:

Det er fantastisk at se, -hver gang.

Projektet blev udført i et større samarbejde med lodsejere, Lejre Kommune og de frivillige fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande.

Finansieringen af skjulesten og gydegrus blev afholdt af ”gruspuljen”, der er en del af den danske Fiskepleje, og betalt gennem lystfiskeres indbetaling til Fisketegnet.

En snes gode folk dukkede ved den lejlighed op for at give en hånd med. Men, men, men, -vi nåede ikke at blive helt færdige med projektet, idet vi måtte efterlade ”et par håndfulde grus” på brinken, da vi sluttede dagen af kl. 15.15.

Samme gydebanke i år, hvor det har vist sig, at banken godt kunne være en kende større. Det råder vi nu bod på ved at supplere med gydegrus til torsdags-træf den 3. november.

Den sidste rest, -omtrent 3-4 m³, vil vi gerne have lagt ned i Ejby Å således, at der er endnu bedre gydeforhold for bestanden. Det vil vi gøre ved at supplere de to øverste gydebanker med det overskydende grus, idet specielt den ene gydebanke (den på filmen), mangler lidt i længden.

Den blev lidt kort sidste år, mest af alt fordi det viste sig, at vandløbet er noget bredere, end beregnet ift. strømrendebredderne. Sådan kan det jo gå, men i tilfældet, -Ejby Å, gør det ikke så meget, for vi har tre års deadline for at udføre projekter af den karaktér. Derfor giver det også mening at kigge på projektstrækningen netop i denne tid for at se, om der er noget, vi kan gøre bedre.

Der er der som regel, -også i dette tilfælde, hvor ørrederne har præference for netop den korte gydebanke, der blev endevendt af havørred-hunner.

Det er en mindre bunke grus (og sten), der skal lægges i vandløbet, og jeg forventer, vi kan klare det på 3-4 timer maks.

Projektet udføres torsdag den 3. november, -blandt andet i samarbejde med virksomheden Cisco, der har sin beliggenhed i København.

Her arbejder Jørn-Tore Skogstad, der deltog sidste år med ”gode hænder”.

Undervejs i udførelsen af projektet kom Jørn-Tore over og spurgte, om vi kunne være interesserede i at indgå i en form for kompagni-skab med Cisco, idet medarbejderne kan bruge op til 10 dage af deres arbejdstid om året på frivilligt arbejde. Det synes jeg var en fantastisk idé, og Jørn-Tore og jeg har fastholdt forbindelsen siden, og derfor passede det som fod i hose, at Cisco-medarbejdere nu deltager med opfølgningen af sidste år projekt og stiller med 5-6 mand i nogle timer for at hjælpe os med den sidste rest af det gydegrus, vi ikke nåede sidste år.

Ligeså er der også lidt hænder fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning, der jo også var med sidste år. Men vi kan stadig godt bruge lidt ekstra hjælp. Derfor må du meget gerne melde dig til i det omfang, du kan.

Projektet løber af stablen torsdag den 3. november, hvor vi mødes ved Elverdamsvej 256, 4070 Kirke Hyllinge, klokken 10.10.

Du må meget gerne medbringe en trillebør, samt naturligvis fornuftigt tøj, samt et par arbejdshandsker.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com