Kategorier

Bloggere

Spærringer skal fjernes i Truelsbækken

billed-1-truelsbaekken
Spærring

Igennem en årrække, har flere større eller mindre spærringer forhindret Isefjordens havørreder at vandre op på de øvre dele af Truelsbækken, som er et fint lille vandløb med et meget kraftigt fald og dermed en masse egnet gydebund fri for sand og slam.

Truelsbækken har sit udspring nordvest for Tølløse og løber derefter under både jernbanen, motorvejen mod Kalundborg, siden Holbækmotorvejen, for endelig at munde ud i den vestlige del af Tempelkrogen, nogle få hundrede meter fra Elverdamsåens udløb.

Dette lille fine vandløb, hvoraf den sidste kilometer løber dybt skåret nede i en slugt, har jeg i mange år fulgt, blandt andet under vinterens registreringer af gydegravninger.

Her registrerede jeg 62 gydegravninger i februar måned 2017, hvoraf kun et par stykker lå opstrøms for spærringerne.

Derfor glæder det mig uendelig meget, at Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande nu kan sikre passage i hele Truelsbækken, fra Gl. Skovvej ved Skimmede til udløbet i Tempelkrogen.

En strækning på 3-4 km.

Vi har nemlig indgået et samarbejde med lodsejere og Holbæk Kommune, således at spærringerne nu fjernes. Blandt andet er der et par overgange, der er sunket sammen, og en betonbro, som én af lodsejerne har lovet at hjælpe med at fjerne med sin rendegraver.

billed-2-gyderegistrering-truel-sbaek-nedre-loeb-februar-2017
Gyderegistreringen 2017

Vores indsats gælder de lidt mindre spærringer, og er vi en håndfuld folk, kan det klares uden de store problemer.

Dermed vil vi sikre, at Truelsbækken er klar til at modtage de gydevandrende havørreder, der skal sørge for de næste ørred-generationer i Isefjorden.

Arrangementet tager et par timer, og løber af stablen fredag den 8. september 2017 kl. 16.16, med mødested på skimmedevej 11, 4390 Vipperød.

Umiddelbart derefter kommer lodsejeren med sin rendegraver og fjerner betonbroen sammen med os.

Du kan melde dig til arrangementet ved at sende en mail til bandeleder, Rune Hylby på mail: hylby@mail.dk, eller en sms på nummer: 25364280.

Du kan også melde dig via kommentar-feltet, på Grusbandens facebook-side.

Bandeleder,

Rune Hylby