Ambulance-tjeneste ved Ejby Å
- 28. januar 2018
I torsdags modtog jeg en mail fra Niels Lagergaard, der havde modtaget en bekymret mail fra en lokal beboer i Lejre Kommune.
Vedkommende var bekymret for, om udløbet af Ejby Å til Isefjorden kunne være svært at passere for de optrækkende havørreder efter én af efterårets storme. Han fortalte i mailen, at tang og affald næsten havde lukket udløbet og derfor medført, at Ejby Å havde fundet nye veje ud over strandvolden, hvilket efter hans vurdering, hverken var til glæde for flora og fauna, og slet ikke for de optrækkende havørreder.
Vedkommende spurgte direkte til, om Fishing Zealand kunne kigge på dette.
Niels sendte naturligvis denne mail videre til Grusbanden, for vi har jo om nogen, et stort netværk, og en tilsvarende interesse i, at der er passage.
Jeg fik øjeblikkeligt fat i én fra TØS’ Arbejdsgruppe, Jan Larsen, der netop bor i Ejby, og som hurtigt kunne kigge på udløbet af Ejby Å.
Jan er mangeårigt medlem af TØS’ Arbejdsgruppe og har naturligvis på den baggrund, engageret sig også i Grusbanden.
Lørdag formiddag var Jan derfor nede for at kigge på udløbet og tage et par billeder til at illustrere tingenes tilstand med.
Senere lørdag sendte han en mail til mig, som jeg her vil gengive ganske kort:
”Hey Rune. Det ser okay ud nu, men tager nok en tur mere, når der er mere vand i fjorden end her til formiddag, hvor der var faldende vandstand. Har fjernet tang, så der er en fin rende. Du kan lige ringe, når du har set denne mail. Hilsen Jan”.
TØS og Den sjællandske Grusbande’s ambulance-tjeneste havde virket efter hensigten, og at dømme på de billeder, Jan sendte, er der ingen grund til bekymring.
Ikke desto mindre kan det kortvarigt være et problem efter disse storme, der presser vandet ind i Isefjorden, så jeg kan godt forstå, den lokale beboers bekymring.
Men der skal ofte meget til, før disse udløb stopper helt til i længere perioder, om end vi ser det en sjælden gang imellem.
På vegne af TØS og Den sjællandske Grusbande, er vi utrolig glade for, når de lokale ”spejdere”, holder øje med den slags passager, idet selv små spærringer, kan få meget store konsekvenser. Det gælder ved udløbet, og det gælder naturligvis også oppe i selve vandløbet. Derfor er disse tip fra lokale lystfiskere, miljøfolk, hundeluftere og naturbrugere også af stor betydning, og vi tager enhver henvendelse meget seriøst.
Jan Larsen fra TØS og Den sjællandske Grusbande kigger som sagt en ekstra gang, når det er højvande i Isefjorden, og for at være på den sikre side, vil vi ligeledes kigge i Ejby Å, om der er friske gydegravninger fra vinterens gydeaktivitet.
Er der gydegravninger, betyder det jo, at havørrederne har været i stand til at passere strandvolden.
Det håber vi, og tror på, at årtusinders evolution har givet havørrederne gener og instinkt til at kunne overkomme også disse forhindringer.
Det er set før, at ørreder nærmest er ”kravlet” op over en nærmest tørlagt strand-bred.
Fantastisk!
Bandeleder, Rune Hylby.