Kategorier

Bloggere

Verdensmål i Tokkerup Å med Osted Skole

Tokkerup Å på projektstrækningen savner i den grad både gydegrus og skjulesten. Desuden vil lidt brinksikring også sikre de gode forhold fremadrettet i vandløbet.

Restaureringen af Tokkerup Å, som er en del af Langvad Å-systemet i Lejre Kommune og løber til Roskilde Fjord, har jeg glædet mig ekstraordinært til. Ikke blot skal vandløbet restaureres til glæde for ørredbestanden, -det skal også ske i et større samarbejde og gennemstrømmes af FN’s Verdensmål og Friluftrådets initiativ, Grøn Generation.

Det har været længe undervejs, idet jeg allerede for flere år siden talte med Kim Jørgensen fra Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord om, at netop denne strækning af Tokkerup Å, kunne vi godt tænke os at restaurere.

Projektet i Tokkerup Å bliver udført i et større samarbejde mellem den lokale folkeskole i Osted, lodsejere, den lokale forening, Grusbanden og Lejre Kommune. Sammenhængskraften og den lokale bæredygtige indsats er èt af Verdensmålene.

Der er løbet meget vand i åen siden Kim og jeg tog de første spæde skridt og drømte om projektet, der virkelig vil gøre en forskel for ørrederne i åen. Jeg tog derfor allerede sidste år fat om pennen, og fik skrevet en projektbeskrivelse, som både kunne tilgodese ørredernes levevilkår i åen og samtidig kunne holdes indenfor regulativet således, at vi ikke ville skabe problemer med vandafledningsevnen.

Samtidig skulle projektet også passes ind i Lejre Kommunes øvrige initiativer, herunder et vandplansprojekt, der netop begynder, hvor vores projektstrækning slutter! Derefter tog både Kim Jørgensen og Torben Trampe fra foreningen en snak med lodsejerne og fik deres accept af projektet, så vi kunne gå videre med det.

Èn af lodsejerne var ovenikøbet så sød, at han tilbød at give os de skjulesten, vi skulle bruge til projektet.

Godkendelsen er nu offentliggjort, idet Lejre Kommune har sagsbehandlet alle dele af projektet og har givet os grønt lys. Det er jo bare vidunderligt!

Og som en absolut ekstra appelsin i turbanen, skal udførelsen af projektet ske sammen med de ældste elever fra den nærliggende Osted Skole, som hjælper til i forbindelse med skolens emneuge om FN’s Verdensmål, hvor adskillige af de 17 verdensmål er inkluderet i projektet, -blandt andet rent vand, bæredygtighed i lokalsamfundet, beskyttelse af land- og vandmiljøet og flere andre af verdensmålene. Samtidig sker restaureringen og inddragelsen af Osted Skole helt i tråd med skolens engagement om Friluftrådets initiativ for ”Grøn Generation”, og skolen vil med projektet og emneugen som helhed, endnu engang opnå status som Grøn Flag-skole.

De små fine ørreder i Langvad Å-systemet kan se frem til endnu bedre forhold.

Flere af eleverne har allerede stiftet bekendtskab med projektstrækningen, idet både 8. og 9. klasserne har været med til at foretage en bestandsanalyse ved hjælp af elektrofiskeri sammen med mig for et par år siden.

Det gør jeg gerne igen, så eleverne får en kærkommen mulighed for at følge med i den udvikling, vi forhåbentlig sætter i gang med projektet. Jeg vil derfor tage elektrofiskeudstyret med, så vi kan lave endnu en undersøgelse inden vi lægger grus i åen. Jeg har derfor svært ved ikke at blive overstadig af glæde.

Samarbejdet omkring projektet er en helt unik mulighed for at skabe sammenhængskraft i lokalsamfundet omkring Osted i Lejre Kommune, idet både eleverne fra Osted Skole, Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, lodsejerne, Lejre Kommune og Den sjællandske Grusbande deltager under udførelsen og sammen gør en stor forskel.

Lejre Kommune vil ovenikøbet give drikkevarer til de kære elever, når de nu deltager med at forbedre forholdene for ørrederne i Tokkerup Å.

Vi skal i alt lægge 50 tons gydegrus og 15 tons skjulesten i vandløbet på en halv kilometer lang strækning. Selve udlægningen sørger Ole fra Søstrup Vognmandsforretning for. Det bliver med andre ord et vanvittigt hyggeligt projekt, hvor du også kan melde dig til.

Selve anlægsarbejdet løber af stablen den 24. og den 26. september, begge dage klokken 10.10 og vi mødes ved Hvalsøvej 2, Osager i Lejre.

Jeg håber, du vil være med til, -sammen med elever og ”foreningen med det lange navn”, at give Tokkerup Å i Langvad Å-systemet et mega boost.

Du kan melde dig til ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe rive, skovl, stengreb, og andre redskaber til ”havearbejde” og eventuelt en trillebør, hvis det mod forventning skulle vise sig, at skjulestenene ikke blot kan trilles i åen. Gummistøvler eller waders er også en god idé.

 

Bandeleder, Rune Hylby