Kategorier

Bloggere

Strøm på Elverdamsåen

Hvert år fanger vi store ”Gladiator-hanner”, der bestemt ikke vil stryges for sæd, men hellere selv vil klare det på gydepladserne. Det får de så lov til, -for det er en meget stor biomasse at holde liv i. De store havørred-hanner hjemtages ikke til strygning.

Uanset hvor mange gange, jeg har oplevet november måned og de ”opgaver”, der skal udføres netop i denne, ellers så triste og grå måned, -fyldes jeg med spænding. Nærmest elektrisk……!

Hvordan kommer det til at gå, når jeg skal dyppe elektroderne i Elverdamsåen for at fange årets moderfisk til Fiskeplejen i Isefjorden.

I ugerne op til fiskeriet, kører jeg ofte ud til åen for at følge med i den tidlige opgang af gydevandrende havørreder. Som regel begynder fiskene at indfinde sig i de dybe huller et par uger inden første dyp. De første fisk kommer som regel i midten af oktober, men der var dog et år, hvor fiskene ikke var kommet endnu, -selv et par dage før det første dyp.

Der er garanti for spænding på lørdag, -den 9. november, når vi dypper elektroderne for første gang i år i Elverdamsåen. Du er velkommen til at melde dig til, og vil du helt tæt på, skal du tage waders med.

Der var ikke vand i åen, og derfor var fiskene ikke fristet til at gå op på en standplads uden vand under bugen. Men nærmest som kaldet fra de højere magter, begyndte det at regne et par dage før, vi skulle afsted første gang. Det fik mange fisk til at vandre op i åen og vi fangede på første tur mere end 120 havørreder, hvoraf flere var i en meget anseelig størrelse. Fisk på 9-10 kg ser vi hvert år.

Er det de store ”gladiator-hanner”, kommer de ikke med hjem, for de er ikke gode at håndtere, og de tåler det heller ikke ret godt. Det er for stor en biomasse, der skal holdes i live. Men er det en Freja-hun, -stor, svulmende og helt uimodståelig, så kommer hun med hjem. Det gør de lidt mindre hanner også.

I alt skal der som minimum bruges 25 par havørreder for at kunne opretholde den genetiske variation, så de netop har den palet af gener, der sikrer overlevelse i Elverdamsåen og de mange forskellige forhold, der kan opstå i et havørred-liv. De gydemodne havørreder bliver derefter strøget for æg og sæd ”herhjemme” inden folkene fra Fyns Laksefisk afhenter årets ”høst” af æg og sæd, hvorefter de transporteres til Odense.

Fiskemester Linda Bollerup Høeg får nu ”vores” sølvtøj i varetægt det næste halvandet år, inden ørredsmolten sættes ud i Isefjordens vandløb i foråret 2021.

Første elektrofiskeri efter moderfisk i Elverdamsåen foregår i næste weekend, -den 9. november klokken 09.09 når TØS og Grusbanden tager hul på årets elektrofiskeri.

Og det bliver helt vildt spændende.

Med den nedbør, vi har fået i specielt oktober måned, er der basis for en rigtig stor og ikke mindst tidlig opgang.

Har du lyst til at være med, er du mere end velkommen.

Du kan melde dig til ved at skrive en sms til Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: den sjællandske Grusbande.

Arrangementet er som sagt den 9. november, og vi mødes ved Elverdamskroen på Roskildevej 498, 4340 Tølløse.

Arrangementet begynder klokken 09.09.

Hvis du har waders, og gerne vil helt tæt på, kan dette muligvis lade sig gøre i løbet af dagen.

 

Bandeleder, Rune Hylby.