Kategorier

Bloggere

Ørrederne gyder for fødderne af os!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikke snyd, ikke klippet, ikke noget, -kun den rene oplevelse og lige foran næsen på os.

Det var fantastisk, -intet mindre, da Grusbanden var på havørredsafari i Lejre Kommune i midten af november.

Ti Grusbandemedlemmer, og en vildfaren elvte mand fra IØ, havde meldt sig til denne enestående mulighed for at se det ypperste ”National Geografic-sceneri”, når havørrederne gyder.

Vi mødtes på parkeringspladsen ved Lindenborg og kørte derefter i samlet flok til et ørredvandløb i Lejre Kommune, hvor der ofte plejer at være gydende havørreder. Det var der også denne sene eftermiddag.

Vi kunne høre havørrederne plaske på gydebankerne, allerede da vi steg ud af bilerne.

Iført et bredt sortiment af lygter og pandelamper, vandrede vi lidt op- og nedstrøms for at få et overblik over, hvor mange havørreder, der var i gang på gydebankerne.

Vi nåede vidst op på en snes fisk, der stod enten på selve gydebankerne, eller i umiddelbar nærhed, -ofte lige foran banken, klar til at gå i lag med grusbunden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enkelte fisk blev skræmt af lyskeglen, men få øjeblikke senere, var de samme fisk at finde på de samme pladser, -og klar igen.

Der var store fisk imellem, men det er altid svært at bedømme i brydningen af overfladen.

Et par af Grusbandemedlemmerne stod ved en mindre gydebanke, hvor der stod et par mindre kilo-fisk. Hunnen stod forrest og hannen lidt bag ved for at sikre sig, at han havde hende for sig selv. Det havde han, -ja lige bortset fra grusbandemedlemmerne, der var med på en kigger!

Lidt senere og lidt opstrøms på én af de store banker, stod adskillige fisk.

På selve gydebanken stod en mindre hun, sammen med en han. De havde fundet sig et fint spot, og pludselig begyndte hun at grave i banken. Hun lagde sig ned på siden og baskede i grusbunden med halen. I lyskeglens skær så det fuldstændig fantastisk ud, og vi stod som fortryllede til dette enestående skue lige foran fødderne på os.

På samme banke stod også en havørredhun på 3-4 kg, og hun var årsag til en del postyr. Hun trak lidt rundt på banken, og forstyrrede det par, der var i gang med at gyde. Så trak hun ned i høllet foran banken. Nærmest som om, hun lige ville trække et par hanner op til sig på selve banken.

Fortryllende! Den slags oplevelser kan man leve længe på, og man behøver såmænd ikke rejse hele kloden rundt for at opleve ét af naturens vidundere. Det foregår såmænd lige uden for døren i den danske natur, -vel at mærke, når vi passer på den! Tænk engang en værdi. Naturværdi!

Senere samme aften smuttede jeg lige forbi åen en gang mere. Jeg havde ikke helt fået nok. Den store hun var der stadig og i lidt mere dæmpede omgivelser, kunne jeg sætte mig ved siden af hende, og stak mit lille vandtætte pocketkamera ned til hende i vandet og fik taget et par fine billeder af hende, imens hun stod der og ventede på ”ørredselskab”. Bjergtagende, fuldstændig Amazing, at få lov til at opleve.

Bandeleder, Rune Hylby