Kategorier

Bloggere

Grusbanden går under overfladen

havorred-2-martin-kielland-november-2016
Foto: Martin Kielland

Da Martin Kielland fra firmaet ”LivetUnderOverfladen” skrev til mig, om jeg kendte et par steder, hvor han kunne fotografere gydende havørreder, var det jo ikke umiddelbart noget problem. Der en nenlig en del sådanne steder. Men da han også nævnte, at det skulle være under vandet, i våddragt og med undervandskamera, blev forespørgslen en kende mere vanskelig! Jo, -det kunne vi måske nok finde ud af!

grejet-klargores-martin-kielland-november-2016Jeg var faktisk meget spændt på, om det kunne lade sig gøre, og for at sikre mig, at Martin ikke købte katten i sækken, tog jeg dagen før vores aftale ud til et vandløb, hvor havørrederne plejer at stå tæt på gydebankerne.

Ørrederne var på bankerne, og jeg håbede derfor, de blev der et par døgn, så jeg i hvert fald kunne holde min del af aftalen, -at der var havørreder at filme!

Vi mødtes hen under aften og kørte ud til gydebankerne. Det viste sig, at der stod en snes havørreder på bankerne, -mindst!

Vi gik strækningen igennem med lygter og fik et overblik over mængden af havørreder, bundforhold og ligeledes, hvordan Martin skulle ”angribe” aftenens forsøg på at få nogle gode ”skud” af de mange havørreder.

Martin trak derefter i våddragten, monterede det store undervandskamera med lys og lygter, og trak ned på de nederste gydebanker, for at kunne bevæge sig opstrøms for at få så klart vand som muligt under fotoseancen.

Det var en anelse spøjst at se Martin kravle ned i det kolde sorte vand med kamera, maske og snorkel!

Men allerede efter ganske kort tid i baljen, kunne Martin stolt fremvise et par rigtig fornuftige billeder af de havørreder, der praktisk talt svømmede rundt i åen sammen med ham.

i-stride-stromme-martin-kielland-november-2016Der var store fisk iblandt, og på én af de større gydebanker, stod en kraftig havørredhan på 6-7 kg. Han havde en stor og ”farlig” krog, og da Martin fangede ham i kameralinsen, stod han nærmest og sitrede i arrigskab over denne mærkelige ”alien”, der var trængt ind på hans revir. Det var jo her, havørred-hannen skulle befrugte de søde hunner, som skulle komme til hans gydebanke, -og ikke en undervandsfotograf med lys, gummitøj og kamera til at forstyrre ”privatlivets fred”.

Længere opstrøms i mere fossende omgivelse, kom Martin rigtig på arbejde, for det tunge kamera, opdriften i våddragten og den stride strøm gjorde det vanskeligt at fotografere. Derfor gav det god mening, at Martin kravlede på land og derefter lagde sig på knæ i vandløbet efterhånden som han bevægede sig opstrøms.

Fantastiske billeder så dagens lys, -eller rettere sagt, nattens lys, for havørreder er ekstrem sky i dagslys, men bliver mindre forsigtige om aftenen og natten, når mørket sænker sig over gydebankerne.

havorred-1-martin-kielland-november-2016
Foto: Martin Kielland

Efter nogle timer i det kolde vand, kunne vi konstatere, at aftenens fotoshoot havde været meget succesfuldt, og Martin havde fået nogle fantastiske billeder af havørreder på gydebankerne. Du kan se en lille film og flere af ørrederne via dette link til ”LivetUnderOverfladen”: http://livetunderoverfladen.dk/havoerreder-paa-leg/.

Da jeg i den sene aftenstund kørte hjem, var jeg derfor både glad og lettet over, at kunne hjælpe Martin med at få nogle gode billeder, og samtidig fik jeg et fantastisk indblik i dels Martins professionelle og engagerede tilgang til ”at få det rigtige skud i kassen”, og dels et indblik i havørredens adfærd, når der sættes spot på gydebankerne midt i mørket af en ”alien”!!!!

Bandeleder, Rune Hylby.