Kategorier

Bloggere

Fisk & Fjord: Lystfiskeri som valgfag

 

DSCI0055En ven af mig Michael Røsher, har tidligere kontaktet mig, fordi han har en ide om, at bringe lystfiskeri på skoleskemaet som valgfag. Det betyder, at eleverne læser deres valgfag i ungdomsskolen og dermed opfylder deres timetal – bare et andet sted. Altså helt i den nye skolereforms ånd. Dette er nu blevet muligt, og det skal foregå i Roskilde kommune i Ungdomsskole-regi med Michael og jeg som undervisere.

Vi har valgt at kalde det Fisk og Fjord og herunder følger den tekst, der kommer i Ungdomsskolens brochure – en brochure, som udkommer om ikke så længe. Vi håber selvfølgelig, at de unge mennesker finder det interessant og tilmelder sig.


Fisk og Fjord

Målgruppe: 7-9. klasse

Tid: Faget strækker sig samlet over 80 lektioner (60 klokketimer), som vil blive fordelt i løbet af året med både undervisning og eftermiddagsture på hverdage, og ture i weekender.

Sted: Naturfagslokalet på Sct. Jørgens Skole, og ture til forskellige vandløb, søer, åben kyst og fjorden.

Undervisere: Michael Røscher, Keld Juul Michaelsen

Indhold: Du skal lære om fiskearten havørred og det vandmiljø i Roskilde-området, hvor den trives. Du vil lære om havørredens livscyklus, bæredygtigt lystfiskeri, vandkvalitet og andre elementer, der er afgørende for havørredens trivsel. Men da vi er vilde med fisk, vil vi selvfølgelig også komme ind på andre fiskearter. Noget af undervisningen vil være på skolen, men vi vil ofte kombinere det med noget praktisk såsom at binde fluer, lave andet gør-det-selv grej eller diverse målinger mm.

Vi skal på flere ture ud i naturen, hvor vi fisker havørreder samt andre fisk, lære at fluefiske, måle vandkvaliteten i Roskildes vandløb, hjælpe til med vandpleje, lave bestandsanalyser, se elektrofiskeri, se hvordan fiskeynglen bliver til, udsætte fiskeyngel i vandløb og mange andre spændende udendørs aktiviteter.

Målet er, at du lærer Roskildes natur bedre at kende, bliver en bedre lystfisker og får nogle gode oplevelser sammen med andre naturinteresserede elever fra andre skoler. Og så bliver du (naturligvis) dygtigere til fagene Geografi og Biologi!


DSCI0048Da Roskilde kommune er med i Fishing Zealand, er der nogle ting, som bliver meget lettere. Bl.a. vil de byde ind med diverse aktiviteter til vores undervisning Derudover er Ørrredpatruljen jo søsat i netop Roskilde. Vi har derfor været til et møde med Ungdomsskoleleder Mogens Lerbech og Uffe Clemmesen/Pia Amaia Rangan fra Ørredpatruljen om et fremtidigt samarbejde.

Vi har været nede og se klækkeriet og Gedddebækrenden, hvor Ørredpatruljen har lavet vandpleje. Vi hørte om deres undervisning og fremtidige tanker, og om hvordan selve klækkeriet bliver drevet. Det var meget opløftende at se de små “øjenæg” hvor nogle af dem kom fra en 7 kilos fisk, som de selv havde elfisket. Både Michael og jeg ser frem til et fremtidigt samarbejde, idet jeg bl.a. skal på kursus i vandpleje, og dermed kan undervise i Ørredpatruljen og evt. også udbrede det til Frederikssund Kommune. Og selvfølgelig skal vores to “fiskeprojekter med unge mennesker” finde sammen fremadrettet og støtte hinanden, og det tegner meget lovende.

Keld Juul