Kategorier

Bloggere

Visioner for lystfiskeri fra molerne i Gilleleje

Vorupø mole

Med familien har jeg været på ferie ved Nørre Vorupør ved det brusende Vesterhav. Det var imponerende at se, hvor solidt den kendte mole var bygget. Og samtidig var der super gode adgangsforhold. Det er muligt for alle at gå sikkert helt ud til molehovedet. Børn, unge, gamle og familier med barnevogne. Alle kan gå ud på molen uden problem. Selvfølgelig er der dage, hvor bølgerne kan gøre det til en våd omgang at gå helt ud på spidsen. Der var konstant mange mennesker derude i de dage jeg var der. Både almindelige turister men også lystfiskere. Og i den lille bugt ved molen, var der gang i windsurfere og kite-surfere.

Da jeg kom hjem til dejlige Gilleleje og så Vestmolen, gik det op for mig, hvor ynkelig og trist Vestmolen er.

Skærmbillede 2015-10-30 kl. 14.18.23
Ødelæggelserne ved Gilleleje Havn i forbindelse med stormen Bodil var omfattende.

Igennem mange år har molen været et hyggeligt og trygt sted at gå tur på og fiske fra. Men så kom stormen Bodil og smadrede molen. I dag er molen blot en skygge af tidligere tiders stolthed. I dag består den kun af en række store sten, som man nærmest skal være en bjergged for at kunne forcere.

For os lystfiskere har Gilleleje mole altid stået som en fantastisk fiskeplads. I tidens løb har molen været centrum i utallige fiskefortællinger i både bøger og fiskemagasiner.

Personlig har jeg fanget mange fiskearter fra molen: Pighvar, slethvar, skrubbe, ising, rødspætte, hornfisk, makrel, fjæsing, sej, torsk, havørred, regnbueørred, hestemakrel, sild, tobis, ålekvabbe, berggylt og multe. Det vil i virkeligheden sige, at stort set alt, der kan fanges fra en dansk kyst, kan fanges fra Gilleleje mole. Det er næppe for meget at sige, at Gilleleje mole er temmelig godt placeret på landkortet, ved grænsen mellem Øresund og Kattegat, på spidsen af Sjælland.

I dag er fiskemulighederne stærk begrænsede. Udover de elendige adgangsforhold er der i dag fiskeriforbud i en radius på 500 meter fra havneudløbet. Der er dog én undtagelse. Det er tilladt at fiske med almindelig bundsnøre i fredningsbæltet.

Årsagen til fredningen skyldes, at DTU under elfiskeri har konstateret ½ -års ørredyngel i 3 styk side- sidevandløb til afvandingskanalen Søborg Kanal.

Der er tale om 3 små vandløb, hvori Helsinge og Omegns Sportsfiskerklub gør et stort arbejde for at forbedre forholdene for ørrederne. Stor respekt for dette arbejde!

I bekendtgørelsen for fredningsbælter deler man vandløb op i store og små. Små vandløb er max 2 meter brede i mundingen og er fredet fra den 16/9 til den 15/3. De 3 omtalte vandløb, der her er tale om, er i gennemsnit 1,0 meter brede.

For at udnytte det potentiale Gilleleje mole har, ville jeg ønske, at fredningsbæltet ved Gilleleje mole ændres til at gælde på samme måde som fredningen for de små vandløb.

Hermed kunne der, til stor glæde for en masse lystfiskere, fiskes uden at bekymre sig for lovens lange arm.

En udbygning af Gilleleje molen i stil med molen i Nørre Vorupør, vil være til stor glæde for mange mennesker, inkl. os lystfiskere. Og det er uanset, om der kan ændres i fredningsreglerne.

– Jim Pedersen