Kategorier

Bloggere

Undersøgelser af pighvar i Roskilde fjord

pighvarrerDTU Aqua har vi fokus på pighvar, og derfor forbereder vi undersøgelser af pighvar i Roskilde Fjord. Undersøgelserne starter i foråret 2017.

Hvis du er interesseret i at høre mere om vores undersøgelser har du mulighed for at komme til informationsmøde på adressen Havnevej 20, 4070 Gershøj (”Gershøj Børneklub”) den 15. februar 2017 kl. 19. Parkering foregår foran kroen.

Undersøgelsen vil kigge nærmere på pighvarenes vandringer i Roskilde Fjord i perioden 2017-2018. Det er interessant, fordi der tidligere er udsat pighvar i Roskilde Fjord, men fiskenes vandringer er ukendte. Vi ved fra andre udsætninger, at mærkede pighvar kan vandre langt omkring og kan finde på at forlade den fjord, hvor de er udsat.

I 2015 modtog DTU Aqua information om genfangst af en mærket pighvar, der var udsat ved Munkebjerg i Vejle Fjord i 2006 og dernæst genfanget ved Langø Havn på Lolland. Fisken overlevede 9 år efter udsætning og havde opnået en vægt på 6 kg. Det er ukendt, hvornår fisken forlod Vejle Fjord, men det er meget muligt, at den har gydt flere gange i områder mellem Vejle Fjord og Lolland. Det er ukendt, om pighvar fra Roskilde Fjord foretager lignende vandringer. Når vi udsætter fisk er det fordelagtigt at vide, om fiskene bliver i nærområdet til gavn for fiskeriet og den lokale pighvarbestand, eller om de forlader området.

eksildsoe
Lytteposternes placering vest (blå cirkel) og øst (rød cirkel) for Eskildsø i Roskilde Fjord.

På DTU Aqua har vi stor erfaring med at følge fisks vandringer, og i dette tilfælde vil vi undersøge pighvarenes vandringer i Roskilde Fjord med en metode, der hedder telemetri. Det går ud på, at fisk mærkes med en transmitter, der gør det muligt at registrere, når en mærket fisk passerer en lyttepost, der er placeret i vandet. Lytteposter kan med andre ord ”høre”, når en mærket fisk er i nærheden. Lytteposterne placeres i områder, hvor pighvar er nødt til at passere, hvis de vandrer ud af Roskilde Fjord.

Og nu til den sjove del. For at kunne mærke pighvar i fjorden, planlægger DTU Aqua at fange pighvar syd for Eskildsø i starten af foråret 2017, og det, måske i samarbejde med dig? Det er vigtigt, at fiskene er levende og i god stand, så de udviser samme adfærd, som pighvar i fjorden, der ikke er blevet fanget. DTU Aqua er på udkig efter fiskere, der kan bidrage til at fange pighvar i fjorden i perioden februar – april 2017. De indfangede pighvar vil blive mærket med en transmitter og genudsat levende, så de kan registreres af lytteposterne, hvis fiskene vælger at vandre ud af fjorden.

Folk, der har lyst til at hjælpe med at fange pighvar i Roskilde Fjord i perioden februar – april 2017, er meget velkomne til at henvende sig til enten projektleder Jon Svendsen (mail: jos@aqua.dtu.dk), eller Fiskeplejekonsulent Mads Christoffersen (mail: maoc@aqua.dtu.dk), eller kontakt DTU Aqua og spørg efter personerne på 35 88 33 00.

De bedste hilsener,

Mads Christoffersen