Kategorier

Bloggere

Tre ørreder og en spærring

 

Én af de absolut mest aktive Grusbande-medlemmer i dette efterår er Iben Buhl, som har deltaget i mere end en håndfuld projekter: Radstedløbet i Guldborgsund Kommune, Truelsbækken i Holbæk, Ellerenden, og Elverdamsåen i Lejre for at nævne nogle af de projekter, hvor Iben har gjort en stor indsats.

Hun var ansat som praktikant i Næstved Kommune som led i hendes uddannelse til jordbrugsteknolog og som afsluttende eksamensopgave lavede Iben et restaureringsprojekt i et lille tilløb til Hulebækken, der løber ud i Præstø Fjord.

Projektet bestod i at udlægge gydegrus og skjulesten, samt (viste det sig), at fjerne en spærring under en bro.

Næstved Kommune sendte projektet i høring og Den sjællandske Grusbande blev tilknyttet, idet Iben jo af gode grunde ikke skulle stå for selve udførelsen, -alene.

Jeg blev derfor ansvarlig for at skrive pressemeddelelse, blogindlæg etc. for at aktivere Grusbanden og alle de gode kræfter, der gerne vil give en hånd med til fælles glæde for vores vandløb og de ørreder, der lever her.

Men, men, men, -trods alle forholdsregler og eventualiteter, løb vi ind i problemer, for den store mængde nedbør, der er faldet i september gjorde, at levering af gydegrus langs åen ikke kunne lade sig gøre. Der var ganske enkelt for vådt til at køre med de mange tons gydegrus.

Desværre!

Denne del af projektet måtte vi lade vente, og kan derfor først udlægge gydegrus i det lille vandløb, til det er mere tørt og farbart at køre ned til bækken, der ligger dybt skåret i landskabet.

Der var dog to indsatser, vi kunne tage hånd om, og de 10 bandemedlemmer, der dukkede op, foruden jeg, mødtes kl. 12.12 på en vigeplads syd for Tappernøje i weekenden.

Dels skulle vi fjerne spærringen under broen, som har forhindret en jævn adgang til strækningerne opstrøms, og dels kunne vi lave en bestandsanalyse for at have en reference, når vi nu i nærmeste fremtid, sandsynligvis foråret 2018, lægger gydegrus ud i vandløbet.

Referencen kan vi bruge til at vurdere, om vores indsats har båret frugt.

Kort fortalt, handler det om at tælle ørredbestanden før og efter restaureringen.

Bestandsanalysen foregår ved hjælp af elektrofiskeri, og denne del stod jeg for, idet jeg har gennemgået adskillige kurser på DTU Aqua i Silkeborg, netop for at kunne udføre denne ikke helt ufarlige opgave.

Vi elektrofiskede 50 meter af vandløbet og fangede tre små fine naturlige ørreder, der er klækket i en af de få gydebanker, der er i bækken.

Det var alle halvårsfisk med størrelser indenfor intervallet 8-10 cm.

Ikke en bestand at prale af, og der er bestemt plads til forbedring.

Birk, der går i børnehaveklasse satte fiskene ud igen, imens Mia fra 5. klasse noterede de tre ørreder i ”ørredskemaet”.

Vel overstået bestandsanalyse var det tid til sodavands-drikke-pause.

Derefter blev der rettet fokus på spærringen under broen.

Det var en stor ”sten”, der blokerede for vandet, således at det stuvede op foran broen og inde i røret under broen, faldt vandet brat i et styrt på en halv meter.

Det ville være svært passabelt for ørreder, og kun sporadisk har der kunnet vandre fisk opstrøms.

Efter en halv times slid fra Kennet Egheim og Mads Brinck Lillelund kunne vi alle juble, da en nedskreden del af broen, blev fjernet og lagt op på brinken.

Kæmpemæssig ros til de to stærke mænd, der knoklede på…..i bedste ”fitness-stil”.

Der var nu fri passage, og indenfor få minutter, faldt vandstanden 30-40 cm inde i røret og der var intet impassabelt styrt.

Opstrøms for broen lå et drænrør under vandet inden spærringen blev fjernet, men efter den frie passage, lå drænrøret pludselig et godt stykke over vandstanden i bækken. Sikke en forløsning!

På vej op mod bilerne efter den gode indsats, blev der plukket lidt slåenbær i markskellet af et par af deltagerne, og vi glæder os til at smage resultatet, når vi en anden gang skal på ”job” i Grusbanden.

Gerne i dette lille tilløb til Hulebækken, når vi skal lægge gydegrus ud til foråret.

 

Bandeleder, Rune Hylby.