Kategorier

Bloggere

Reerslev Møllerende rykket op i ”Superligaen”

Bestandsanalysen i Reerslev Møllerende sidste mandag sammen med folk, -heriblandt Anders Werth og Jacob Risum, blev en pauver affære. Kun 16 ørreder pr. 100 m² vandløbsbund, eller 32 ørreder pr. 100 meter vandløb. Til gengæld fangede vi også en pigsmerling, der bl.a. danner grundlaget for udpegningen af området i Habitatdirektivet.

Mandag inden projekt-store-sten-og-gydesubstrat i Reerslev Møllerende, dukkede en god håndfuld gæve gutter op fra Halleby Å Sammenslutningen for at tage imod gydesubstrat og deltage i en gang elektrofiskeri for at undersøge, hvordan forholdene så ud i Møllerenden inden projektet.

Der havde været en fin gydning hen over vinteren, og både Halleby Å-folkene og jeg var meget spændte på, om yngeltæthederne var tilsvarende tilfredsstillende.

Vi havde derfor gang i flere ting på samme tid.

Dels skulle gydesubstratet lægges i vandløbet, dels skulle vi lave en bestandsanalyse og det hele skulle foregå samtidig med et online-møde, jeg havde med et par kollegaer i Fishing Zealand.

Gydesubstrat lægges direkte i åen, og det gør jo unægtelig arbejdet noget lettere. Chaufføren Frank fra Frede Andersen var dagens mand i skysovs

Bestandsanalysen viste desværre ikke tilfredsstillende tætheder, idet vi på en 60 meter lang repræsentativ vandløbsstrækning blot fangede 19 stk. ørredyngel, -svarende til 16 ørreder pr. 100 m² vandløbsbund (32 stk. pr. 100 meter vandløb).

Til gengæld var der et hav af grundlinger og en enkelt pigsmerling, som danner grundlaget (sammen med odderen) for udpegningen af Natura 2000-området i habitatdirektivet for Åmosen, herunder Åmose Å.

Vi var lettere slukørede efter det noget pauvre resultat af bestandsundersøgelsen.

Det var dog ikke nogen kæmpe overraskelse, idet variationen og ikke mindst mangel på skjul lader meget tilbage at ønske.

Netop derfor havde vi jo også kigget på denne strækning, idet faldet gav muligheder for et rigtig godt restaureringsprojekt.

Gydesubstratet var første skridt på vejen og da vi var færdige med bestandsanalysen, blev gydesubstratet til i alt 5 store gydebanker lagt ud.

Det så allerede godt ud, om end gydebankerne endnu ikke var rettet til.

Det skulle vi gøre i lørdags, da ikke mindre end 19 frivillige deltog i projektdagen i Reerslev Møllerende.

Vi var nogle stykker, der dukkede op lidt før klokken 10.10.

Ikke med vilje, -tænker jeg, men blot fordi trafikken denne lørdag morgen mod vest, ikke var overvældende.

Gydebanken rettes til i lørdags under selve projektdagen. Fantastisk som en bunke sten pludselig kan give lyd fra sig, når vandet klukker ”ned ad bakke” på banken. Der blev lavet fem flotte gydebanker af de 25 tons nøddesten og singels i blandingsforholdet 85/15.

Mens vi stod og ventede på de øvrige deltagere til dagens projekt, sejlede en stor havørn forbi, -skarpt forfulgt af en lettere irritabel musvåge, der bestemt synes at have fundet ”et mobbe-offer” i den store majestætiske fugl med vingefang i spisebords-størrelse.

Da alle mand og koner (Tenna), var dukket op, kørte vi ned til åen, hvor skjulesten og sten til brinksikring i løbet af ugen var blevet kørt til vandløbet af min gode vognmand og efterhånden faste leverandør af sten (og gydesubstrat), der nu lå i fine rækker på kanten langs vandløbet lige til at trille ned ad brinkanlægget.

Karl fra Osted skubber godt til for at de ”små” lommesten triller ned i vandløbet. Hårdt, men ualmindelig meningsfyldt job for store, såvel som mindre drenge. I alt blev der lagt 70 tons sten til skjul og til sikring af brinken i Reerslev Møllerende. (Billed taget af Tenna Skjoldan).

Der var mange sten, -og de var pænt store! Flere af de ellers garvede frivillige tænkte nok, -alle de sten er der ikke plads til i vandløbet! Men Reerslev Møllerende er et type 2-vandløb med en bundbredde på over to meter og da Kalundborg Kommune havde hjulpet os med en gang grødeskæring inden vi dukkede op, var jeg ikke det mindste i tvivl om, at det ville blive et fantastisk projekt.

Masser af fald og dybt nedskåret i landskabet løber Reerslev Møllerende til Åmose Å.

Vi fik først rettet gydebankerne til således, at vandet rislede hen over det fineste gydesubstrat.

Jesper Christiansen, formanden for Halleby Å Sammenslutningen havde taget barnebarnet Karl med sig.

Karl går på Osted Skole, -hvor jeg er lærer, og vi tog os lige en gang ”skolesnak”, imens gydebankerne blev rettet til. Hyggeligt, når der bliver bundet den slags knuder.

I alt blev der lagt 25 tons gydesubstrat i vandløbet fordelt på fem flotte banker.

Pausen mellem gydebankerne og de store sten foregik i den skønneste natur langs den (nu) klukkende Møllerende.

Fantastisk.

-Og så gik vi ellers i krig med stenene.

Hold op, hvor blev der knoklet og efterhånden som vi fik lagt stenene til rette, både langs kanten for at sikre brinken og midt ude i strømrenden for at sikre variationen og de fineste små strømrender, kun sten af en vis størrelse kan fremtrylle, -kunne vi se, at projektet ville komme til at gøre en verden til forskel.

Vi havde delt os i to teams, hvor jeg arbejdede mig nedstrøms sammen med Martin og Tenna Skjoldan, Claus Fahnøe, Jan Hornum, Peder Høpfner og Frans Sønafpreben, der til daglig slår sine folder i det nordsjællandske som Åmand i Fredensborg og Helsingør Kommuner. Det andet team, der primært bestod af folk fra Kalundborg Sportsfiskerforening arbejdede sig opstrøms fra bunden af projektstrækningen.

Sten i den mængde kræver strategier for placeringen ned i vandløbsprofilet og så er det jo godt, vi er mange kokke. Vandløbsbredden er over to meter og med et fald omkring 5 promille, er der uanede muligheder for et godt resultat. Både sikring af brink, og sikring af stor variation.(Billed taget af Jesper Vang Skjærbæk Jensen).

Planen var, at vi skulle mødes på midten. Kors, hvor blev det godt.

70 tons sten til skjul og sten til sikring af brinken ser voldsomt ud lige når de bliver lagt i vandløbet.

Men jeg kan love, om et år eller to, når strømmen har skyllet bunden ren og der er kommet en mere naturlig grødevækst, så kommer det til at ligne himlen for ørredbestanden i Reerslev Møllerende.

Imens vi arbejdede os nedstrøms, arbejdede det andet team sig opstrøms og efter små fem timers hygge i den gode sags tjeneste med at skabe sublime forhold for både ørreder, invertebrater og flora i vandløbet, mødtes vi, -de to teams på midten og kunne konstatere, at nu var den sidste sten lagt i åen.

Jan Hornum ”fanget” i et øjebliks stilhed!!!! Jan er altid på og altid mega engageret. Jeg tænker nogle gange, om han mon har en off-knap!!!!! (Billed taget af Jesper Vang Skjærbæk Jensen).

Projektet i Reerslev Møllerende vil med garanti sikre god økologisk tilstand og det vil få en kæmpe betydning for ørredbestanden.

Nu er der skjul og masser af variation.

Det sidste, vi nu blot mangler at lave i vandløbet, er udlægning af dødt ved på en knapt 200 meter lang strækning, samt udplantning af træer langs den strækning, vi lagde sten og gydebanker på.

Når det er gjort senere på efteråret, har vi bragt Reerslev Møllerende op i superligaen og jeg kan slet ikke vente med at komme igen om et år og foretage endnu en bestandsanalyse for at følge udviklingen.

Fællesbillede inden vi sluttede dagen af med lutter smil og trætte arme. Der er stor grund til at være stolte af vores indsats i Reerslev Møllerende, som nu er bragt op i Superligaen. (Billede taget af Tenna Skjoldan).

Jeg ved, vi får skabt god økologisk tilstand, og en stor produktion af smolt, der gerne skulle bidrage til fiskeriet på Storebæltskysten, når de vender snuden mod havet for at vokse sig store og flotte.

Tilbage er egentlig blot at takke alle samarbejdspartnere omkring projektet, hvor både lodsejere, Kalundborg Kommune og de frivillige fra Halleby Å Sammenslutningen og Grusbanden Fishing Zealand, har ydet en stor og fælles indsats.

Det færdige resultat. Ord er vidst overflødige……..!

Du kan se det endelige resultat ved at følge linket, idet jeg har optaget en lille film og lagt på Den sjællandske Grusbandes youtube-kanal, hvor der i øvrigt er et halvt hundrede andre film:

Returneringen til ”det virkelige liv” foregik i den grad med et smil på læben.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,